Ειδήσεις

Κρατικός έλεγχος των σωματείων, συκοφάντηση και τρομοκράτησή τους


Την ίδια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει τον ασφυκτικό έλεγχο των σωματείων από το κράτος,  με τον εκάστοτε υπουργό “εργασίας” επίτροπό τους, “επενδύοντας” στην επιβολή σιγής νεκροταφείου στους εργαζόμενους, παράλληλα μια άλλη διαδικασία μετατροπής των σωματείων σε ακίνδυνες κρατικές υπηρεσίες αλά ΜΚΟ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται έως τις 01/11/2019 η καταχώριση των «πραγματικών δικαιούχων» – όπως αποκαλούνται – σε ένα μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με σκοπό να λάβουν γνώση “οι αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας” (παρ.20 του ν.4557/2018 – με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Υπόχρεοι είναι κάθε είδους νομικά πρόσωπα, αλλά και Σωματεία, Σύλλογοι, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές εταιρείες κλπ. Για τους συλλόγους και τα σωματεία πρέπει να δηλωθούν ως «πραγματικοί δικαιούχοι», ο πρόεδρος, ο γραμματέας και ο ταμίας ή και ο διαχειριστής (εφόσον υπάρχει).

Μάλιστα υπάρχει και η απειλή προστίμου 10.000 ευρώ σε όποιο σωματείο δεν καταχωρίσει στοιχεία έως την 1η Νοέμβρη και απειλή για διπλασιασμό του προστίμου. Αποδεικνύεται ότι η περσινή έφοδος στην ΕΛΜΕ Πειραιά δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Το φακέλωμα σωματείων εργαζομένων, συλλόγων γειτονιάς ακόμα και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων άρχισε λοιπόν με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ κατά επιταγή της ΕΕ, τον εφαρμόζει και θα τον γενικεύσει η ΝΔ με τον λεγόμενο “αναπτυξιακό”.

  • Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο μεγάλο έργο της επίθεσης στο δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν τα όργανά τους και να οργανώνουν την πάλη τους.
  • Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια του συστήματος και των κυβερνήσεών του να μετατρέψουν και με τη βούλα τα συνδικάτα σε γλάστρες υποστήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής και σε όργανα καταστολής της ανάγκης των εργαζομένων να αντισταθούν.
  • Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της συκοφάντησης της πάλης των λαών και όποιου αντιστέκεται ως «τρομοκράτες» (το παράδειγμα των Κούρδων πρόσφατο).

Το πιο κωμικοτραγικό είναι ότι η ΟΛΜΕ, αντιλαμβανόμενη τον εαυτό της ως βραχίονα της επίθεσης αυτής έστειλε στις ΕΛΜΕ (όχι βέβαια καταγγελία αλλά…) οδηγία για το πώς θα ενημερώσουν το Μητρώο!

Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ να μην πειθαρχήσουν.

Καλούμε παρά τις διαφωνίες μας όλες τις δυνάμεις που αναφερόμαστε στο κίνημα σε κοινή στάση και σε συνυπογραφή ενός μίνιμου πλαισίου – δημόσιας δήλωσης με βασικά στοιχεία:

Δεν ενημερώνουμε κανένα μητρώο

– Δεν αποδεχόμαστε τον κρατικό έλεγχο στη ζωή των συνδικάτων – τα συνδικάτα ανήκουν στα μέλη τους

– Κοινή στάση όλων των σωματείων σε οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκράτησης – επιβολής προστίμου έστω και σε ένα από αυτά.

Με σωματεία όπλα των εργαζομένων – όχι κρατικά, κυβερνητικά, εργοδοτικά.

 

Προηγούμενο άρθρο Άμεση απόσυρση όλων των αντεργατικών διατάξεων
Επόμενο άρθρο Ο βουλευτής Σπύρος Λάππας για την αναθεώρηση του Συντάγματος