Ειδήσεις

Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Βουλγαρία


Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών, ότι καταγράφηκαν 28 εστίες γρίπης των πτηνών σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών, στη Βουλγαρία (τελευταία εστία στις 18 Δεκεμβρίου).

Επομένως ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας είναι μεγάλος σε συνάρτηση με τις μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας.

Η γρίπη των πτηνών εκδηλώνεται με μεγάλη νοσηρότητα και μαζικούς θανάτους των πτηνών, χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω εφιστούμε την προσοχή των κατόχων πουλερικών, για την πιστή εφαρμογή των παρακάτω μέτρων βιοασφάλειας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 258971/26-08-2008 (ΦΕΚ 1785 τ. Β΄) Υπουργική Απόφαση, όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθμ. 258/10554/30-01-2017 (ΦΕΚ 363 τ. Β΄) και 1503/50776/09-05-2017 (ΦΕΚ 1677 τ. Β΄) Υπουργικές Αποφάσεις:

  1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικοσίτων πουλερικών:

α) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας,

β) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές του Νομού που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές. Στην περίπτωση αυτή τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

  1. Τα οικόσιτα πουλερικά που βρίσκονται στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά
  2. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
  3. Απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες λαϊκές αγορές.
  4. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Έντυπο οδηγιών για την ενημέρωση του κοινού, σχετικά με τα μέτρα βιοασφάλειας για την Γρίπη των πτηνών, βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minagric.gr (Αγρότης-Επιχειρηματίας – Κτηνοτροφία – Πτηνά – Γρίπη των Πτηνών)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας

Παλαμά

Σοφάδων

και Μουζακίου

 

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες σε πυρηνόκαρπα
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα