Ειδήσεις

Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα γρίπης των πτηνών σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών στην Αρκαδία, στη Ροδόπη και στη Φλώρινα και σε άγρια πτηνά στη Ρόδο, στον Έβρο, στη Ροδόπη, στην Αρκαδία και στη Θεσσαλονίκη.

Η γρίπη των πτηνών εκδηλώνεται με μεγάλη νοσηρότητα και μαζικούς θανάτους των πτηνών, χωρίς συμπτώματα ή με την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως αυξημένη πτερόρροια, μείωση της ωοτοκίας, αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα του προσώπου, κυάνωση των λειριών και καλλαίων, αιφνίδιους θανάτους.

Κατόπιν των ανωτέρω εφιστούμε την προσοχή στους κατόχους πουλερικών, για την πιστή εφαρμογή των παρακάτω μέτρων βιοασφάλειας:

  1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικοσίτων πουλερικών σε ολόκληρη την επικράτεια:

α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λ.π.) εκτροφών και

β)  σε μη περιφραγμένους χώρους

  1. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
  2. Απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες λαϊκές αγορές.
  3. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις Κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Προηγούμενο άρθρο Ανακοίνωση για τις Καταγραφές Ενδείξεων των Μετρητών Φυσικού Αερίου
Επόμενο άρθρο Προαθλητικός Έλεγχος - Του Κων/νου Μανάκου, καρδιολόγου