Ειδήσεις

Κυβέρνηση και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μας αφήνουν εκτός εστιών


Μετά την ανακοίνωση του ΠΘ που ακυρώνει όλα τα δια ζώσης μαθήματα, το πανεπιστήμιο σχεδιάζει να μην ανοίξει και τις εστίες! Μετά από παρέμβαση του συλλόγου στο τμήμα της φοιτητικής μέριμνας για το πότε και με τι όρους θα ανοίξουνε οι εστίες, μας είπανε πως δεν σκοπεύουν να τις ανοίξουνε καθόλου!

Παρά μόνο για να πάρουμε τα πράγματα μας και αυτό με το να μας κλειδώνουν για μισή ώρα μέσα στα κτήρια μέχρι να τα ετοιμάσουμε!

Κυβέρνηση και Πρυτανεία δεν δίνουν δεκάρα για τους εστιακούς φοιτητές, δεν δίνουν φράγκο για τις ανάγκες μας και από πάνω μας χαρατσώνουν όλα αυτά τα χρόνια με 400 και 150 ευρώ για να ζούμε σε μία εστία χωρίς ζεστό νερό, χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ, χωρίς καθαριότητα. Ταυτόχρονα 200 φοιτητές πετάγονται εκτός εστίας κάθε χρόνο με εργαλείο τον απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό των εστιών.

Σήμερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για εμάς που μένουμε στις εστίες και τις οικογένειές μας, αντί να πάρουν μέτρα να στηρίξουν τις εστίες με προσωπικό καθαριότητας και απολυμάνσεις ώστε να ανοίξουν οι εστίες άμεσα, αποφασίζουν να μας αφήσουν έξω από τα σπίτια μας!

Δηλαδή, φοιτητές που πήρανε το δωμάτιο τους με οικονομικά κριτήρια, τους αναγκάσανε να πληρώσουνε 400 ευρώ χαράτσι και τώρα το πανεπιστήμιο του κλειδώνει έξω από το σπίτι τους! Ενώ ταυτόχρονα σκοπεύουν από Σεπτέμβριο να ζητήσουνε κανονικά τη δεύτερη δόση του χαρατσιού αλλά και τη νέα της επόμενης χρονιάς συνεχίζοντας το παζάρι που στήνουνε με εμάς πελάτες.

Όλο αυτό το διάστημα έχουν αφήσει τις εστίες κυριολεκτικά στην τύχη τους. Τα κτίρια είναι σε άθλια κατάσταση χωρίς να έχει γίνει ούτε μια απολύμανση αλλά ούτε μια καθαριότητα αυτούς τους 2 μήνες που τα κτίρια είναι κλειδωμένα, τα χόρτα φτάνουν στους δεύτερους ορόφους και τα φίδια πολλαπλασιάζονται με αυτή την κατάσταση.

Θέτουμε τα ερωτήματα προς το πανεπιστήμιο: Τι θα γίνει με τους φοιτητές που δουλεύουνε στη Λάρισα και πρέπει άμεσα να μείνουν στο δωμάτιο τους; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ξεκινάνε τις επόμενες μέρες εργαστήρια και κλινικές;

Να απολυμανθούν και να ανοίξουνε οι εστίες άμεσα για όλους τους φοιτητές Κυβέρνηση και Πανεπιστήμιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Τώρα χρειάζεται ο Σύλλογος μας να δυναμώσει τις διεκδικήσεις του ώστε κανένας εστιακός φοιτητής να μη μείνει μόνος του, κανένας να μην πεταχτεί στο δρόμο! Η κυβέρνηση να πάρει τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα. Εδώ και τώρα να προσληφθεί προσωπικό με πλήρη δικαιώματα για την καθαριότητα και τη φύλαξη των εστιών. Να πραγματοποιούνται τακτικοί καθαρισμοί και απολυμάνσεις. Να κάνουν συντήρηση σε όλα τα κτήρια. Εστιακοί και εργαζόμενοι να εφοδιαστούν δωρεάν με τα ατομικά μέσα προφύλαξης τους, να ελεγχθούν προληπτικά.

Ο σύλλογος των εστιών ζητά από το πρυτανικό  συμβούλιο  την επίλυση  των προβλημάτων μας :

  • Να ανοίξουν όλα τα κτήρια για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα και να δώσουμε εξεταστική
  • Άμεση απολύμανση των κτηρίων και μέτρα πρόληψης κατά του ιού.
  • Να μην μείνει κανένας συνάδελφος μας εκτός εστιών. Κατάργηση του μέτρου των διδακτικών μονάδων ως κριτήριο για παροχή δωματίου.
  • Καμία πληρωμή για στέγαση. Να καταργηθεί το χαράτσι των 150-400 ευρώ.
  • Να δοθούν όλα τα χρήματα στους οικότροφους φοιτητές .
  • Να γίνει ουσιαστική συντήρηση των κτιρίων και αποκατάσταση όλων των βλαβών.
  • Αναβάθμιση εξοπλισμού Internet ή μετατροπή του σε ενσύρματο Ethernet.
  • Επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάρτες σίτισης σε όλους τους φοιτητές χωρίς κανένα κριτήριο.
  • Άμεση πρόσληψη καθαριστριών στην ευθύνη του πανεπιστημίου.
  • Θέρμανση και ζεστό νερό σε όλα τα δωμάτια και όλες τις ώρες της μέρας.
  • Δωρεάν χρήση πλυντηρίου για όλους τους εστιακούς σπουδαστές.
  • Να αποδοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι για τις ανάγκες μας με τη δημιουργία αιθουσών ψυχαγωγίας, πολλαπλών χρήσεων.
  • Χτίσιμο νέων εστιών, με ευθύνη της περιφέρειας, του υπουργείου και της διοίκησης του ΤΕΙ να καλυφτούν εδώ και τώρα όλες οι ανάγκες για στέγαση.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζουν αγωνιστικά οι γιατροί του Νοσοκομείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας