Ειδήσεις

Κων/νος Ξυλομένος: Ρεαλιστική και υπεύθυνη στάση


Τα γεγονότα όταν τα «βλέπεις» μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε μπορείς να τα αξιολογήσεις περισσότερο αντικειμενικά και να ανακαλύψεις πτυχές τους, που τότε ίσως δεν μπορούσες λόγω συναισθηματικής φόρτισης.

Μετά από δύο και πλέον μήνες από την προσωπική ανεξαρτητοποίηση μαζί με τους συναδέλφους την κ. Ευ.Διαμαντή και τον κ.Παν. Μαντζιάρα από την παράταξη του πρώην Δημάρχου, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή μετά την απομάκρυνση του ίδιου, από επικεφαλής. Δεν πρόκειται να επανέλθω στους λόγους αποχώρησης, εξάλλου έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόσα πολλά που θεωρώ ότι η κοινή γνώμη έχει εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.

Εμείς ως ανεξάρτητοι πλέον δημοτικοί σύμβουλοι, απελευθερωμένοι απόλυτα από το περιβάλλον της προηγούμενης Δημοτικής ομάδας, λειτουργούμε αυτόνομα με κύριο γνώμονα το αντικειμενικό καλό του Δήμου, όπως δηλαδή είχαμε υποσχεθεί το καλοκαίρι στη δήλωση ανεξαρτητοποίησης μας. Χωρίς κάποιου είδους καθοδηγητή και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αλλά με απόλυτα δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες η στάση μας στο Δημοτικό συμβούλιο είναι απολύτως αντικειμενική.

Σε κάθε θετικό που έρχεται από τη Δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να το επικροτούμε και σε κάθε αρνητικό, θα συνεχίσουμε να ασκούμε υπεύθυνη και ρεαλιστική αντιπολίτευση με αντιπροτάσεις. Το εγχείρημα της ίδρυσης μιας παράταξης, χωρίς πολιτικές αναφορές στο παλαιό και αντιπαραγωγικό σύστημα, αλλά με ξεκάθαρο αυτοδιοικητικό περιεχόμενο είναι το ζητούμενο σ’ αυτό το χρονικό σημείο. Εξάλλου το προσωποκεντρικό μοντέλο διοίκησης, που εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις και προωθήθηκε από τα νομοσχέδια του Καλλικράτη και του Κλεισθένη, «στραγγάλιζε» πολιτικά τα μέλη των Δημοτικών αρχών.

Ο Δήμαρχος δηλαδή συγκέντρωνε υπερεξουσίες και λειτουργούσε σε συνεννόηση με το στενό «περιβάλλον» του, παίρνοντας αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί κάπου και επιβάλλοντας κομματική πειθαρχία. Μια παράταξη όμως στην οποία όλα τα μέλη της θα συναποφασίζουν και θα λειτουργούν ισότιμα χωρίς κομματικές ιδεοληψίες και με ξεκάθαρη στοχοθεσία, είναι η βάση που μπορεί να οικοδομηθεί ένα διαφορετικό και σύγχρονο αυτοδιοικητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος έως τις επόμενες εκλογές είναι αρκετός, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες «ζυμώσεις» και διαβουλεύσεις μεταξύ ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για έναν καλύτερο Δήμο Καρδίτσας. Η προσπάθεια μας για τη συγκρότηση ενός ενιαίου ευρύ μετώπου στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με βάση μια προοδευτική ιδρυτική διακήρυξη που θα υπηρετεί το Δημότη, αποτελεί για εμάς το πρώτο βήμα σε έναν δύσκολο και επίπονο αγώνα. Δεν διεκδικούμε να οικειοποιηθούμε κανένα πολιτικοδεολογικό χώρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, παρά μόνον να καταθέσουμε τη δική μας ρεαλιστική και υπεύθυνη αυτοδιοικητική πρόταση και αυτή να κριθεί πολιτικά από την κοινωνία.

Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε στον τόπο που μεγαλώσαμε…

 

Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Δημοτικού συμβούλου πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Κοινή στρατηγική και αγαστή συνεργασία μεταξύ Π.Ε. Καρδίτσας και Δήμου Παλαμά
Επόμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Πρότυπα ηλεκτρονικά βιβλία – Σύνδεση με Α.Α.Δ.Ε