Κων. Παπαλός: Θα κρατήσουμε όρθιο το Δήμο Καρδίτσας


Την αισιοδοξία του ότι παρά τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που θέτουν σε καθημερινή σχεδόν βάση εμπόδια στην λειτουργία του Δήμου Καρδίτσας και το έργο της Δημοτικής Αρχής, οι  θεμελιώδεις στόχοι που τέθηκαν εξ’ αρχής και ήταν να κρατηθεί ο  Δήμος ζωντανός και παράλληλα να ανακτήσει την αξιοπιστία του στην αγορά, με συνέχιση της σκληρής και επίπονης προσπάθειας που καταβάλλεται, θα επιτευχθούν, εξέφρασε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πλαισιωμένος από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Στ. Παπαγεωργίου.

 

Οικονομικά ζητήματα

Ο κ. Παπαλός κάνοντας μια επισκόπηση της προσπάθειας αυτής, υπενθύμισε τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρισκόταν ο Δήμος Καρδίτσας στο ξεκίνημα της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής:

« Πριν ένα χρόνο τα πράγματα στο Δήμο Καρδίτσας ήταν πολύ δύσκολα. Ο Δήμος ήταν στο «κόκκινο» εμφανιζόμενος ως ο 11ος πιο χρεωμένος Δήμος της χώρας, ενώ υπήρχαν και απλήρωτοι εργαζόμενοι. Σήμερα ο Δήμος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλους Δήμους που ξεκίνησαν από καλύτερη αφετηρία την τρέχουσα δημοτική περίοδο και αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότερα προβλήματα, όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς από μια περιήγηση στο διαδίκτυο. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια με μεγάλες θυσίες και πολιτικό κόστος και παρά το γεγονός ότι οι περιορισμένοι για φέτος Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι του Δήμου μειώθηκαν περαιτέρω κατά 15%, ομοίως και η ΣΑΤΑ κατά 30%, καταφέραμε να :

–         Έχουμε πληρωμένους τους μισθούς των εργαζομένων του Δήμου και να έχουμε καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των μισθών των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, τους οποίους ευελπιστούμε ότι θα έχουμε εξοφλήσει πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

–         Έχουμε ρυθμίσει τις οφειλές του Δήμου προς την Εφορία καταβάλλοντας στις 30/11 το 20% που αντιστοιχούσε σε ποσό 307.000 €, που απαιτούνταν για να ενταχθούμε στη σχετική ρύθμιση

–         Έχουμε καλύψει σε ικανοποιητικό βαθμό τις οφειλές του Δήμου προς τους εργολάβους. Ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα των Δημοσίων Έργων και με την προϋπόθεση ότι στις αρχές του 2012 θα μας έχει κατανεμηθεί και η τελευταία δόση της ΣΑΤΑ του 2011 θα έχουμε καλύψει ως τον ερχόμενο Μάρτιο το σύνολο των οφειλών μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, αλλά έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας, είναι οι οφειλές προς τους προμηθευτές του Δήμου, οι οποίες παραμένουν σημαντικές. Αυτό έχει ως συνέπεια να δυσκολευόμαστε σε κάποιες περιπτώσεις στην προμήθεια αναγκαίων υλικών, όπως π.χ. λαμπτήρες, ασφαλτικό υλικό, πλάκες πεζοδρομίων, υδραυλικά υλικά  κ.λ.π.,  για τις απαραίτητες άμεσες παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης φθορών. Παρά ταύτα σταδιακά εξοφλούμε όλο και περισσότερες από τις οφειλές αυτές. Ίσως στενοχωρούμε κάποιους, αλλά και οι δυνατότητες του Δήμου είναι περιορισμένες και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

–         Έχουμε καλύψει όλες τις υποχρεώσεις μας προς τις Τράπεζες. Ξεκινήσαμε επίσης να αποπληρώνουμε και το δάνειο προς την Εμπορική Τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς καταβλήθηκε ήδη η πρώτη δόση ύψους 750.000 €  και πληρώθηκαν οι τόκοι που αντιστοιχούν στη δεύτερη δόση και μόλις λάβουμε και την τελευταία δόση των ΚΑΠ θα καταβληθεί ίσως και το ποσό της δόσης που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο του δανείου.

–         Έχουμε ρυθμίσει τις υποχρεώσεις μας προς την ΠΑΔΥΘ σε ικανοποιητικό βαθμό, καταβάλλοντας κάθε δίμηνο το ποσό που αναλογεί σ’ αυτό το διάστημα συν ένα μήνα από οφειλές παρελθόντων ετών. Το χρέος μας πλέον προς την ΠΑΔΥΘ έχει μειωθεί στο 50- 60% αυτού που ήταν στις αρχές του 2011.

–         Έχει επιτευχθεί μεγάλη οικονομία στη λειτουργία των Νομικών Προσώπων, αλλά και συνολικά του Δήμου, όπως θα φανεί και κατά τη συζήτηση των απολογισμών, στις προσεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

–           Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την διοικητική ανασυγκρότηση των Υπηρεσιών του Δήμου μετά την ενσωμάτωση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων του Καλλικράτη και την προβλεπόμενη ψήφιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας .

Όπως τόνισε ο κ. Παπαλός τα θεσμικά κενά του Καλλικράτη εμπόδισαν σε πολλές περιπτώσεις την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να δώσει λύσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως η πληρωμή των μελών της Φιλαρμονικής του Δήμου:

« Το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εμάς. Ζητήσαμε και εγγράφως από την Πολιτεία να λύσει θεσμικά προβλήματα που εμποδίζουν την αποπληρωμή των μελών, απέναντι στους οποίους έχουμε πολύ μεγάλη υποχρέωση, καθώς, αν και 12 μήνες απλήρωτοι, συνεχίζουν να παιανίζουν σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις του Δήμου. Πιστεύουμε ότι μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα δοθεί οπωσδήποτε λύση στο πρόβλημα.» τόνισε ο κ. Παπαλός.

 

Αναπτυξιακά ζητήματα

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας έδωσε έμφαση και στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή να προωθήσει αναπτυξιακά ζητήματα:

« Ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του Δήμου έχουμε προωθήσει σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου:

–         Ξεμπλοκάραμε τη χρηματοδότηση του Κλειστού Γυμναστηρίου από την Γ.Γ.Α., ενός έργου που παρά τη σημασία του έτεινε να εξελιχθεί σε «θηλιά στο λαιμό» του Δήμου. Πριν λίγο καιρό δόθηκαν στον ανάδοχο τα πρώτα 170.000 € από τη μέρα δημοπράτησης του έργου και την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν άλλες 660.000 € περίπου, ποσό σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς τη γενικότερη οικονομική συγκυρία.

–         Ετοιμάζουμε με γοργούς ρυθμούς μελέτες που αφορούν έργα που επιδιώκουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ.

–         Προωθούμε μέσω του νέου προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος και παρά τη μείωση της ΣΑΤΑ κατά 30%,  σειρά έργων και παρεμβάσεων στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες.

–         Προχωράμε στην συστέγαση όλων των Τεχνικών και Πολεοδομικών Υπηρεσιών του Δήμου, που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία τους.

–         Σχεδιάζουμε να εκμεταλλευτούμε μέσω της ΔΕΥΑΚ την έκπτωση του έργου κατασκευής  της αποχέτευσης του Αρτεσιανού, για να χρηματοδοτήσουμε και να υλοποιήσουμε έργο αποχέτευσης στην συνοικία των Καμινάδων. Ταυτόχρονα υποβάλαμε μελέτη για το έργο Τηλεχειρισμού του Δικτύου Ύδρευσης και Αποχέτευσης και αναμένουμε τη σχετική έγκριση.

–         Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και έχουμε την κατ’ αρχή συγκατάθεση για να προωθήσουμε το έργο της προσθήκης νέου κτηρίου στο Θεοδωρίδειο Κέντρο «Ορίζοντες» για να αποκτήσουν τα Άτομα με ειδικές ανάγκες του Δήμου μας, που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, νέες, σύγχρονες υποδομές.

–         Μελετούμε ήπιες παρεμβάσεις ανάπλασης στον αστικό ιστό της πόλης και στο άλσος του Παυσιλύπου, για τις οποίες θα προηγηθεί διάλογος και συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία.

 

Καθημερινότητα

Ο κ. Παπαλός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τη Δημοτική Αρχή και τους εργαζόμενους στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη.

– Για τον τομέα της καθαριότητας ο Δήμαρχος Καρδίτσας τόνισε ότι βρίσκεται σε καλό επίπεδο εξαίροντας την προσπάθεια των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνοντας και τις δυσκολίες που προκαλεί στο έργο τους η παλαιότητα και οι ελλείψεις του στόλου των οχημάτων, η μεγάλη έκταση του διευρυμένου Δήμου, αλλά και τα θεσμικά κενά του

Καλλικράτη, που δεν επιτρέπουν π.χ. στο Δήμο ή τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων να προσλάβουν με μεροκάματα άτομα για εργασίες στο πράσινο, όπως ίσχυε παλαιότερα.

-Σημαντική προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα καταβάλλεται  σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και στον τομέα της πάταξης του παραεμπορίου

– Παρά τις οικονομικές δυσκολίες ο Δήμος σε συνεργασία με άλλους φορείς και την βοήθεια εθελοντών οργάνωσε ένα πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων με μηδενικό σχεδόν κόστος και στόχο να στηρίξει την τοπική αγορά και να δημιουργήσει χριστουγεννιάτικο κλίμα που όλοι μας, ιδιαίτερα φέτος το έχουμε ανάγκη.

Ο κ. Παπαλός τόνισε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους δημότες ότι ο Δήμος Καρδίτσας θα σταθεί όρθιος και θα προχωρήσει μπροστά κόντρα στην αρνητική οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα και ιδιαίτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουμε εδραιωμένη την πεποίθηση ότι ο Δήμος πρέπει να παραμείνει το καταφύγιο των δημοτών μας στη δύσκολη προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δεν φοβηθήκαμε τις δυσκολίες, δεν απογοητευτήκαμε, δεν σκύψαμε το κεφάλι. Μπορεί κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας να έγιναν λάθη, να υπήρξαν ενδεχομένως και παραλείψεις, αλλά εκείνο που θέλω να πω με απόλυτη ειλικρίνεια είναι πως όλοι δουλεύουμε με ανιδιοτέλεια, όλοι βλέπουμε το Δήμο Καρδίτσας όπως το σπίτι μας, το οποίο κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει.»

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Στ. Παπαγεωργίου στην τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στα εξής ζητήματα:

– Η καθυστέρηση της καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους δεν οφείλεται στο Δήμο, αλλά στην Πολιτεία. Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την κατανομή τους δεν έχει υπογραφεί ακόμα και ως εκ τούτου δεν έχουν εκταμιευθεί τα αντίστοιχα κονδύλια προς το Δήμο, κάτι που καθιστά αμφίβολη την καταβολή τους πριν από τη λήξη του έτους.

– Η Πολιτεία δεν έχει διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες στα πλαίσια του Καλλικράτη. Υπολογίζεται ότι οι πόροι που δεν αποδόθηκαν το 2011 στο Δήμο Καρδίτσας για τις αρμοδιότητες που του μεταβιβάστηκαν ανέρχονται κατ’ ελάχιστον σε 2.000.000 €.

–  Η οικονομική συγκυρία  προκαλεί αντικειμενική δυσκολία σε πολλούς πολίτες να εξοφλήσουν υποχρεώσεις τους προς το Δήμο, με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο και στα έσοδα.

 

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τύπου οι κ.κ. Κ. Παπαλός και Στ. Παπαγεωργίου, ευχήθηκαν σε όλους τους δημότες, τους εργαζόμενους του Δήμου και τους πολίτες του Νομού υγεία και ευτυχία και ένα ελπιδοφόρο νέο έτος.

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Η Α.Δ. Καρδίτσας δείχνει το φιλάνθρωπό πρόσωπό της