Ειδήσεις

Κωτσός – Σκάρλος : Να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στους αγρότες


Σε απόγνωση και εκνευρισμό βρίσκονται χιλιάδες αγρότες σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς αδυνατούν να προχωρήσουν στη σπορά των εαρινών καλλιεργειών.

Ο αγροτικός πληθυσμός ίσως τελικά είναι το τμήμα της κοινωνίας μας που πληρώνει περισσότερο την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα και την άγνοια της λεγόμενης κρατικής μηχανής.

Δυστυχώς οι αγρότες είναι τα «θύματα» εκτεταμένων προβλημάτων, που έχουν ανακύψει τόσο με τα δικαιώματα όσο και με τις πληρωμές, εξαιτίας του ερασιτεχνικού τρόπου με τον οποίο γίνεται διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων

Καθυστερήσεις και αδικίες δημιουργούν δυστυχώς μια ζοφερή πραγματικότητα. Η βασική ενίσχυση δίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και κατά ένα μικρό τμήμα της μείον, ο νέος ευεργετικός Κοινοτικός Κανονισμός μόνο στην Ελλάδα δεν ενεργοποιείται υπέρ των αγροτών, προκαταβολές δεν πληρώνονται, χιλιάδες στρέμματα δεν έχουν υπολογιστεί για τα υπέρ παραγωγών δικαιώματα, ενώ οι δικαιούχοι του λεγόμενου «πρασινίσματος» ακόμη περιμένουν.

Οι αγρότες βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε κυκεώνα ανακοινώσεων του αρμόδιου Υπουργείου που σχεδόν ποτέ δεν επαληθεύονται και είναι εύλογα εξοργισμένοι.

Αρχικά η καταβολή του πρασινίσματος προσδιοριζόταν για το τέλος του Φεβρουαρίου, ενώ με τα χρήματα αυτά οι αγρότες θα έμπαιναν στα χωράφια τους για τη σπορά των εαρινών καλλιεργειών, προγραμματίζοντας τις υποχρεώσεις τους.

Πλέον πάμε για το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη, εξέλιξη που πρακτικά αποκλείει δεκάδες αγρότες από την καλλιέργεια καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα –αυξημένα- καλλιεργατικά έξοδα.

Οφείλει η πολιτεία να καταλάβει ότι η ρευστότητα του αγροτικού κόσµου έχει πλέον στερέψει, την ώρα που οι παραγωγοί καλούνται να µπουν στις εαρινές σπορές χωρίς καν να γνωρίζουν αν και πότε θα εισπράξουν τα χρωστούµενα από το κράτος για ενισχύσεις, αποζηµιώσεις, επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου κλπ.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων, που προϋποθέτει την εξέταση δεκάδων χιλιάδων ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους παραγωγούς, δεν μπορεί να δοθούν χρήματα.

Κανονικά, θα έπρεπε μέχρι το Σεπτέμβριο που πέρασε να είχαν εκδοθεί τα οριστικά δικαιώματα των παραγωγών. Φτάνουμε στα μέσα Μαρτίου και δεν έχουν εκδοθεί ακόμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει το κράτος στις πληρωμές.

Καλείται λοιπόν η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα, εντός της επόμενης εβδομάδας, στην ολοκλήρωση των πληρωμών κάθε ενίσχυσης που προβλέπεται , με όποιο τρόπο η ίδια επιλέξει, ώστε να υπάρχει καλλιέργεια. Χρηματοδοτικά εργαλεία του πρόσφατου παρελθόντος, όπως οι τράπεζες, δεν υφίστανται πλέον για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, ενώ επαγγελματικοί κλάδοι που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και στήριζαν τις καλλιέργειες αδυνατούν πλέον να το πράξουν.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, πέραν της άμεσης καταβολής χρημάτων, οι επιπτώσεις στον αγροτικό πληθυσμό θα είναι τεράστιες έως ανυπολόγιστες, καθώς και σε κάθε κλάδο που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή.

Γιώργος Κωτσός, Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας και Θάνος Σκάρλος, Πρόεδρος Αγροτικής Επιτροπής ΠΕΔ Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Συλλυπητήρια του Συλλόγου Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου για τον θάνατο του Αντιπροέδρου Αντώνη Νικολάου