«Κόκκινη γραμμή» η πιθανή προσπάθεια εκχώρησης του ΥΗΣ Πλαστήρα σε ιδιώτες


Με αφορμή την ερώτηση της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης» και τις ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με τα σενάρια πώλησης του ΥΗΣ Πλαστήρα, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Είναι γεγονός ότι στα ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν δημοσιεύματα στα οποία εμπεριέχονται δημοσιογραφικές πληροφορίες, για πιθανή πώληση του ΥΗΣ Πλαστήρα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής που θα προβλέπει την εκχώρηση τμήματος της ιδιοκτησίας της ΔΕΗ Α.Ε σε ιδιώτες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι προς το παρόν τουλάχιστον, αυτές οι πληροφορίες, δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από καμία πλευρά. Βέβαια οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι στις σκέψεις ορισμένων πολιτικών ή οικονομικών παραγόντων, μπορεί πραγματικά να υπάρχουν τέτοιου είδους επιδιώξεις, καθώς όπως γίνεται αντιληπτό όταν αναφερόμαστε στον ΥΗΣ Πλαστήρα, το όλο πλέγμα της δραστηριότητας που αναπτύσσει είναι τεράστιο (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων στο Θεσσαλικό κάμπο, ύδρευση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, κλπ). Επίσης γίνεται εύκολα αντιληπτό πως όποιος ελέγχει τον ΥΗΣ Πλαστήρα ουσιαστικά ελέγχει και τη λίμνη Πλαστήρα.

Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές πως   για την αιρετή περιφέρεια, δεν μπορεί να μπαίνει ούτε ως σκέψη ζήτημα πώλησης του ΥΗΣ Πλαστήρα όπως δήλωσε άλλωστε και ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός στις προεκλογικές του ομιλίες. Για αυτό εξάλλου όλο αυτό το διάστημα, δεν αντιδράσαμε καθώς θεωρούμε ότι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΙΣΩΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ.

Επειδή πάντως στην χώρα μας έχουν συμβεί αρκετές φορές πράγματα εκτός της κοινής λογικής και με αφορμή την ερώτηση σας, θα υπογραμμίσουμε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις τα εξής:

Η λίμνη Πλαστήρα και ο ΥΗΣ Πλαστήρα δημιουργήθηκαν από το υστέρημα του Ελληνικού λαού,  μετουσιώνοντας σε έργο το όραμα ενός χαρισματικού καρδιτσιώτη πολιτικού του Νικόλαου Πλαστήρα. Το δε έργο κατασκευάστηκε επί των ημερών του Εθνάρχη Κων/νου Καραμανλή. Οι κάτοικοι της Νεβρόπολης για να δημιουργηθεί η λίμνη έδωσαν τη γη τους, που αποτελούσε και αποτελεί μέρος της ιστορίας τους. Η λίμνη Πλαστήρα και ο ΥΗΣ Πλαστήρα, άλλαξαν το χάρτη της περιοχής μας αλλά και το χάρτη της χώρας. Άλλαξαν τη ζωή χιλιάδων αγροτών προς το καλύτερο. Προσφέρουν απλόχερα τα δώρα της φύσης, στους κατοίκους όχι μόνο της Καρδίτσας αλλά και πολλών περιοχών της Θεσσαλίας.

Η λίμνη Πλαστήρα και ο ΥΗΣ Πλαστήρα, είναι έργα ύψιστης σημασίας άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία του τόπου μας, τις τελευταίες δεκαετίες.

Θα μπορούσαμε επί μακρόν να παραθέτουμε επιχειρήματα για τις καταλυτικές επιδράσεις που είχαν αυτά τα έργα στην ευρύτερη περιοχή, όμως τα θεωρούμε περιττά καθώς είναι αυτονόητα. Εξάλλου όλα τα παραπάνω στους περισσότερους καρδιτσιώτες είναι γνωστά.

Πάντως θα θέλουμε να επισημάνουμε ότι αν υπάρχουν νοσηροί εγκέφαλοι που προωθούν τέτοιου είδους σκέψεις, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα βρουν απέναντι, σύσσωμη την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τέτοια σενάρια να βρουν πρόσφορο έδαφος. Ακόμη και οι σκέψεις ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, για εμάς αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Επαγρυπνούμε, δεν ησυχάζουμε και φυσικά το θέμα θα απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την κατάλληλη στιγμή.

 

 

Με εκτίμηση

Βασίλης Τσιάκος

Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ένα ακόμη θετικό μήνυμα από την Οργανωτική Ομάδα του Ανταλλακτικού Παζαριού
Επόμενο άρθρο Για τα αδέσποτα της Λίμνης Πλαστήρα