Κώστας Αγοραστός: «Ανανεωμένη και σύγχρονη όψη για την περιοχή της Δημοτικής Αγοράς του Μουζακίου»


Αναβαθμίζεται η περιοχή της Δημοτικής Αγοράς του Μουζακίου μετά την έγκριση δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.  Συγκεκριμένα με την υλοποίηση του έργου «Οικολογική και περιβαλλοντική αναβάθμιση περιοχής Δημοτικής Αγοράς Μουζακίου», προϋπολογισμού 292.000,00 € (με ΦΠΑ). επιτυγχάνεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση περιμετρικών δρόμων της κεντρικής πλατείας Μουζακίου εκτάσεως 1.541 τ.μ.
Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Με το έργο αυτό σχεδιάζουμε να δώσουμε μία ανανεωμένη και σύγχρονη όψη στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς του Μουζακίου. Μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν ζώνη ήπιας κυκλοφορίας στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας, φυτεύσεων και τοποθέτησης υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, θα παραδοθεί ένας χώρος περιβαλλοντικά αναβαθμισμένος για τους κατοίκους της περιοχής».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από τον Δήμο Μουζακίου, που είναι ο Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 29/03/2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).

Αναλυτικότερα, το έργο αφορά στη δημιουργία μιας ζώνης ήπιας κυκλοφορίας στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας με συγκοινωνιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και συγκεκριμένα:
·    Γίνεται καθαίρεση των πεζοδρομίων στην οδό Αγράφων και των υφιστάμενων ασφαλτοταπήτων και αντικατάστασή τους με ψυχρά υλικά. Στην οδό Καραϊσκάκη θα γίνει επίστρωση με κυβόλιθους γρανίτη με ταυτόχρονη ανύψωση του καταστρώματος, σημειακά. Στις οδούς Αγράφων και Αθ. Διάκου θα γίνει διαμόρφωση λωρίδας ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων με μείωση του πλάτους οδοστρώματος στα 3,50m και επίστρωση με κυβόλιθους (πιστοποιημένοι κατά ENERGY STAR) σε όλο το πλάτος. Ο διαχωρισμός των χρήσεων γίνεται με την τοποθέτηση κάθετων σιδερένιων μπαρών. Σε όλο το τμήμα παρέμβασης θα κατασκευαστεί δίκτυο συλλογής όμβριων από τσιμενταύλακα με επιστέγαση μαρμάρου και ανά διαστήματα τοποθέτηση σχαρών υδροσυλλογής.
·    Στην οδό Αγράφων κατά μήκος της πλατείας και στα τμήματα όπου η στάθμη της είναι αρκετά ψηλότερα από τη στάθμη του πεζοδρομίου, για την επένδυση του τοιχίου της, κατασκευάζεται παρτέρι για την φύτευση κατάλληλων θάμνων.
·    Στη συμβολή των οδών Αγράφων και Αθ. Διάκου όπισθεν της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διαμορφώνεται ο κοινόχρηστος χώρος, με παρτέρι πρασίνου, επίστρωση ενός τμήματος με τσιμεντένιους κυβόλιθους και του υπόλοιπου τμήματος με βιομηχανικό δάπεδο.
·    Για τον φωτισμό της προς διαμόρφωση έκτασης, τοποθετούνται φωτοβολταϊκά φωτιστικά εξελιγμένης τεχνολογίας, για εξοικονόμηση ενέργειας.
·    Στις διόδους προς την πλατεία, προτείνεται η κατασκευή κλίμακας πρόσβασης στην παιδική χαρά στα δυτικά της πλατείας, καθαίρεση στο χώρο της κεντρικής πρόσβασης της πλατείας της υφιστάμενης κλίμακας και κατασκευή ράμπας με προδιαγραφές για ΑΜΕΑ.
·    Στην ανατολική πλευρά της πλατείας κατασκευή ξύλινης πέργκολας και τοποθέτηση.

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το δεύτερο σεμινάριο εκπαιδευτικού δράματος
Επόμενο άρθρο Νίκος Σαλαγιάννης: «Σύσταση γραφείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη Ματαράγκα»