Ειδήσεις

Κώστας Αγοραστός: Οι ευθύνες για τις καταστροφές του κυκλώνα βεβαίως θα αποδοθούν


Το χαοτικού χαρακτήρα καιρικό φαινόμενο που προήλθε από τη σύγκλιση του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ με άλλο έντονο μετεωρολογικό φαινόμενο έπληξε τη Θεσσαλία την Παρασκευή  και το Σάββατο, 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020. Μόνο στην Καρδίτσα έπεσε 720% περισσότερο νερό από την αύξηση της μηνιαίας τιμής βροχόπτωσης, ενώ στη Λίμνη Πλαστήρα έπεσαν 90 εκατ. κυβικά μέτρα νερού κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης, τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της  αρδευτικής περιόδου φέτος, καταναλώθηκαν   105 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ανακοίνωσή της ενημέρωσε για το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινόμενων της ΕΜΥ, προειδοποιώντας τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και δραστηριότητες στην ύπαιθρο και καλώντας τους Δήμους να είναι σε ετοιμότητα.

Από την πρώτη στιγμή,  είχαμε θέσει σε ετοιμότητα τον μηχανισμό μας  για αυτό και επιχειρούσαμε με τα μηχανήματά μας  αλλά και με μηχανήματα του Στρατού και του Μητρώου Ιδιωτών, σε πρωτόγνωρες καταστάσεις και από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής  χωρίς κινητή τηλεφωνία και ρεύμα.

Προτεραιότητα μας, ήταν η προστασία των ανθρώπινων ζωών. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων του κυκλώνα.

Συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΜΑΚ, το Στρατό, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, τους Δήμους,  τους ιδιώτες χειριστές μηχανημάτων και τους εθελοντές που με κίνδυνο της ζωής τους επιχείρησαν τις δύσκολες ώρες. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1000 διασώσεις, εκκενώθηκαν οικισμοί, μεταφέρθηκε πληθυσμός. Διανείμαμε τροφή, νερό και φάρμακα σε δύσβατες περιοχές. Με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας και του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά επιστρατεύτηκαν 2 ελικόπτερα για μεταφορά ανθρώπων με διάσωση αλλά και για διανομή φαρμάκων και τροφίμων. Ο  Στρατός συνέδραμε αποφασιστικά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 13 μηχανήματα που σε 7 ημέρες, δούλεψαν 820 ώρες, με συνολικό προσωπικό 127 άτομα, επιχειρώντας στις πληττόμενες περιοχές. Υπάρχει ετοιμότητα κατασκευής γέφυρας belley για τη σύνδεση Μουζακίου-Ανθοχωρίου. Και διένειμε μέχρι σήμερα 4.000 μερίδες φαγητού και 120 πτυσσόμενες κλίνες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχείρησε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να επιχειρεί με 280 μηχανήματα, αποκαθιστώντας την προσβασιμότητα στις περιοχές του Αλμυρού, Φαρσάλων, Καρδίτσας και Τρικάλων, στην κεντρική γέφυρα Μουζακίου , στους επαρχιακούς δρόμους, ύψωσε και στήριξε αναχώματα, διευθέτησε υδατορέματα. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες μας  έχουν καταγράψει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών και έχουμε εκπονήσει ειδικό σχέδιο πλήρους αποκατάστασης σε υποδομές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το πλήρες σχέδιο ανασυγκρότησης, λαμβάνοντας υπ όψη τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να κατατεθεί στην Κυβέρνηση για χρηματοδότηση του.

Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κατασκευάσει  118 αντιπλημμυρικά έργα προϋπολογισμού 210 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε καταθέσει για χρηματοδότηση  τα μεγάλα έργα φραγμάτων και υποδομών στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ευθύνες για τις καταστροφές του κυκλώνα βεβαίως θα αποδοθούν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα,  όχι με αθεράπευτο λαϊκισμό και σε εκτέλεση κομματικών συμβολαίων. Η λάσπη είναι ο καθρέφτης μέσα στον οποίο βλέπουν το πρόσωπό τους εκείνοι που τη ρίχνουν.   Δεν μπορούν αυτοί που υπήρξαν εργάτες του ψεύδους να μεταπηδήσουν στην δύσβατη περιοχή της αλήθειας. Εκείνοι που τον Ιούλιο του 2018 παρανομώντας μεταβίβασαν αρμοδιότητες στις Περιφέρειες χωρίς τους αντίστοιχους χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους. Σε αναφορά που κατέθεσα τότε, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ, επεσήμανα μεταξύ άλλων ότι «το κεντρικό κράτος:

-Παρανομεί καθώς συστηματικά δεν αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) στις Περιφέρειες.

-Μεταβιβάζει αρμοδιότητες, προς τις Περιφέρειες από τα κεντρικά ή περιφερειακά όργανά του, χωρίς τη μεταφορά των αντιστοίχων, ανθρώπινων και οικονομικών, πόρων, κατά παράβαση της σχετικής συνταγματικής επιταγής.

Επειδή, εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεων οργάνων του Κράτους, επαπειλείται κίνδυνος ανθρώπινων ζωών και περιουσιακών αγαθών ζητούμε να επιληφθείτε σχετικώς και να ασκήσετε τις υπό του νόμου προβλεπόμενες αρμοδιότητές σας εν σχέσει με την απόδοση ευθυνών στα αρμόδια όργανα του κεντρικού κράτους» κατέληγε η Αναφορά.

Η πρώην κυβέρνηση διά του Γενικού Γραμματέα Υποδομών της είχε υποσχεθεί τις μελέτες και τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό, τον Ιταλικό, τον Πάμισο και τον Ενιπέα μέσω των παραχωρησιούχων της Ε-65. Ουδέν έπραξε.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα μπορούσε κάποιος να ασκήσει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει σχέδια και έργα αντιπλημμυρικά. Αλλά ο κοντόθωρος λαϊκισμός υπονομεύει το μέλλον αυτών που υποτίθεται ότι προστατεύει. Μιλούν αυτοί που δεν έχουν ψηφίσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, δηλαδή δεν έχουν ψηφίσει έργα που έχουμε κατασκευάσει όπως το  μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο στην Π.Ε. Καρδίτσας, το αντιπλημμυρικό  στο Μέγα ποταμό που είναι συγχρόνως και αρδευτικό. Ούτε τον καθαρισμό  του Γαβρά, του Καράμπαλη και του Καλέντζη. Ούτε τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και τα αναχώματα στον Πάμισο  Δ.Δ. Μουζακίου, στη Γελάνθη, τη Μαγούλα, τη Μαγουλίτσα, το Βλοχό, τον Ενιπέα, το Πέτρινο, την Αμπελιά, την Υπέρεια, το Μικρό Βουνό, τον καθαρισμό στους συλλεκτήρες Βουβουλίνας, Κακάρα κ.α.

Είναι μια ευκαιρία να δούμε και τις παρεμβάσεις και τις πρόνοιες των Δημάρχων, διαχρονικά. Εκείνων που σήμερα μιλούν και επικρίνουν, ενώ  επέτρεψαν να καταπατηθούν και να χτιστούν πλημμυρικές περιοχές, που ήταν ζώνες ανάσχεσης και προστασίας της πόλης από πλημμύρες. Είναι καιρός να επανελέγξουν οι Πολεοδομίες και η Κτηματική Υπηρεσία. Και βέβαια να επανεξεταστεί η λειτουργία ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που έχουν την ευθύνη διαχείρισης αντιπλημμυρικών έργων, θυροφραγμάτων  και καναλιών. Γιατί η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζεται σημειακά, αλλά δυναμικά και συλλογικά απ όλους όσοι έχουν μερίδιο αρμοδιότητας. Για τις ζημιές που υπέστησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, για τα νοικοκυριά πιέσαμε και πιέζουμε συνεχώς ώστε να πάρουν γρήγορα τις αποζημιώσεις και έχουμε διαθέσει προσωπικό της Περιφέρειας για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες των εκτιμήσεων. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες  με συνεργασία, συνέργεια και αποτελεσματικότητα.

Θέλω να εξάρω την ψυχραιμία και την υπομονή που επέδειξαν οι άνθρωποι που επλήγησαν. Παρόλο το θυμό τους, την αγανάκτηση, την αμφιβολία, την αγωνία για το μέλλον,  η ψυχραιμία τους και η υπευθυνότητα ήταν μεγαλύτερη και απ αυτήν ορισμένων πολιτικών που άσκησαν εξουσία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διαδικτυακό σεμινάριο από τον ΣΘΕΒ για τα Ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ
Επόμενο άρθρο Από την Καρδίτσα δυο από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25