Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση έχει μεταφέρει το έλλειμμα του ΕΦΚΑ στις τσέπες των ασφαλισμένων του


«Η κυβέρνηση συνεχίζει να υπολογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2015, αντί του 2016, διογκώνοντας έτσι την επιβάρυνση για χιλιάδες αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες» σημειώνει σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο και την Υπουργό Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Στην ερώτησή του ο Καρδιτσιώτης πολιτικός επισημαίνει ότι «κατά παρέκκλιση των ρητών προβλέψεων του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) συνεχίζει να υπολογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2015, τα οποία είναι υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016, διογκώνοντας έτσι τεχνητά το ύψος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για χιλιάδες αγρότες και επιτηδευματίες».

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας σημειώνει πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα αγροτικά και επιχειρηματικά δηλωθέντα εισοδήματα το 2015 σε σχέση με το 2014 σημείωσαν κάμψη της τάξης του 20% και 8% αντίστοιχα ενώ από τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας τα δηλωθέντα εισοδήματα σε εθνικό επίπεδο για το 2016 έχουν καταγράψει επιπλέον μείωση 19%, τα οποία όφειλαν να αντιστοιχηθούν ευθέως με μείωση των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων».

«Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει το έλλειμμα του φαραωνικού ΕΦΚΑ στις τσέπες των ασφαλισμένων», σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα, ο οποίος καλεί παράλληλα την κυβέρνηση να προβείάμεσα στον επανυπολογισμότων εισφορών και τον συμψηφισμό των οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προηγούμενο άρθρο Αν δεν τους σταματήσουμε δεν πρόκειται να σηκώσουμε κεφάλι
Επόμενο άρθρο 14 Δεκέμβρη: γιατί να απεργήσω;