Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Θα τα καταφέρουμε, μπορούμε


Οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα για την αγροτική οικονομία της πατρίδας μας. Ήδη, η διαφαινόμενη μείωση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, κυρίως λόγω του BREXIT,  προδιαγράφει τον ανασχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη νέα Προγραμματική περίοδο 2021-27, η οποία δυστυχώς, ενδεχομένως να επηρεάσει άμεσα την Ελλάδα, με την μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για ενισχύσεις στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή.

Προφανώς, κατά την μετάβαση από το σημερινό μοντέλο παραγωγής που φθίνει ραγδαία, σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, η Αγροτική Οικονομία θα αποσυνδεθεί από την επιδοματική λογική. Η πρωτογενής παραγωγή  θα συνδεθεί και πάλι με την υγιή επιχειρηματικότητα, που δεν φοβάται τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Κυρίως, γιατί

    • καταφέρνει να πρωτοπορεί και να ενσωματώνει στην παραγωγική διαδικασία, όχι μόνο την επιστημονική γνώση αλλά και την καινοτομία.
    • καταφέρνει να αξιοποιεί τις οικονομίες κλίμακας. Να δημιουργεί νέα ευέλικτα, αξιόπιστα συνεργατικά σχήματα, με καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματοδοτικούς πόρους.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η νεανική επιχειρηματικότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός νέου μοντέλου που ήδη ανατέλλει. Γιατί η νεανική επιχειρηματικότητα είναι αυτή που μπορεί να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, όχι μόνο ταχύτερα, αλλά και πιο αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, προσκολλημένη στις αντιλήψεις του κρατισμού και του κομματισμού,

    • αδυνατεί να κατανοήσει τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο συμμετέχει η πατρίδα μας,
    • ούτε μπορεί να  αντιληφθεί τις ευρείες  ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στην παγκόσμια οικονομία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, όχι μόνο αδυνατεί να κατανοήσει πως λειτουργεί η νέα οικονομία και πως παράγεται ο πλούτος, αλλά δεν διστάζει να σταθεί εμπόδιο.

Γι αυτό, άλλωστε επιχειρεί να «συνταγματοποιήσει» τις ιδεοληψίες του, διαχέοντας την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια παντού. Και ουσιαστικά μετατρέπει την οικονομία μας από πόλο έλξης, σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον για νέες επενδύσεις.

Αυτές οι δυνάμεις του χθες κινδυνεύουν να μετατρέψουν την ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης σε  μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την πατρίδα μας.

Σε μια χαμένη ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Μια χαμένη ευκαιρία να προσαρμόσουμε την οικονομία μας στα διεθνή πρότυπα. Σε νέα πρότυπα που δημιουργούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους και τις νέες μας, οι οποίοι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν να σχεδιάζουν  το μέλλον, κρατώντας στα χέρια τους τις βαλίτσες της ξενιτιάς.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο, οι γνήσια παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας μας, είναι πιο δυνατές από τις δυνάμεις της συντήρησης που παραμένουν προσκολλημένες στο παρωχημένο και αναποτελεσματικό μοντέλο του χθες.

Θα τα καταφέρουμε. Μπορούμε!​

 

Σημεία Ομιλίας του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. και Βουλευτή Καρδίτσας στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Καρδίτσας με θέμα: Νεανική Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Οικονομία

Προηγούμενο άρθρο ΟΤΑ: 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου σε όλο το Δημόσιο
Επόμενο άρθρο Ο Δήμος Παλαμά αποκτά μονάδα φυσικού αερίου