Κώστας Τσιάρας : Μετεκλογική προσγείωση – Από την ελπίδα στην πραγματικότητα


Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη νίκη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και μια ξεκάθαρη ένδειξη του γεγονότος, πως αυτήν τη φορά, οι πολίτες αποδοκίμασαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η παράταξη, πλέον, θα πρέπει να περάσει από μια μακρά και ουσιαστική περίοδο επανεκκίνησης και επανεύρεσης του πολιτικού της στίγματος, χωρίς να χάνει παράλληλα την εξωστρέφεια και την πολυσυλλεκτικότητά της.

Μολαταύτα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, όλη την προηγούμενη περίοδο είχε μια ξεκάθαρη θέση, η οποία θα εξασφάλιζε την συνέχεια μιας συγκριτικά ήπιας διαδικασίας εξόδου από την κρίση. Μιας διαδικασίας μηδενισμού των ελλειμμάτων, παραγωγής πραγματικών πλεονασμάτων, εξυγίανσης της οικονομίας, ανοικοδόμησης του κράτους. Την ίδια στιγμή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πουλούσε αισιοδοξία και ελπίδα, χωρίς να μας εξηγεί πώς ακριβώς (με ποιούς πόρους αλλά και με ποιές μεθόδους) θα επιτύχει τους στόχους που πρότασσε.

Πρέπει να ξεκαθαριστεί όμως, πως πλέον δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η χώρα κυβερνάται από κυβερνητικό συνασπισμό δύο κομμάτων, και όλοι οφείλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην νέα κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σωπάσουμε ως προς την κριτική μας και τις αντιπροτάσεις που μπορούμε να καταθέσουμε. Οι επιφυλάξεις μας είναι συγκεκριμένες, αν και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά —αφού συνιστούν μια μετακίνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τις κάποτε «επικίνδυνα ριζοσπαστικές» θέσεις του σε θέσεις πιο ρεαλιστικές, σε θέσεις πολύ πιο κοντά σε αυτά που εμείς υποστηρίξαμε προεκλογικά.

Η Νέα Δημοκρατία μίλησε την γλώσσα της ευθύνης και της αλήθειας. Αυτό δεν σημαίνει, πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της δεν έκανε σημαντικά λάθη και ότι δεν έγιναν σημαντικές αδικίες. Αυτά τα λάθη πληρώσαμε στην κάλπη και μία από τις βασικές τους αιτίες ήταν η ψευδαίσθηση, πως αρκεί να δείξουμε τους κινδύνους από μια κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για να μας χαριστεί η νίκη. Πρέπει τέτοιου είδους λάθη να μην τα επαναλάβουμε ποτέ και να αντιληφθούμε ποιος είναι πραγματικά ο θεσμικός ρόλος της παράταξης στην νέα πολιτική περίοδο, αφού η κρίση δημιούργησε μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Στο νέο περιβάλλον η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένας ισχυρός πόλος της πολιτικής σκηνής, συνειδητά φιλοευρωπαϊκός, ο οποίος είναι σε ετοιμότητα να προσφέρει στην Πατρίδα και την κοινωνία και είναι σε θέση να αντιπροτείνει ένα πλήρες σχέδιο για τη χώρα, ό,τι και αν συμβεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, από την νυν κυβερνητικη συμμαχία.

Ως προς την πορεία της διαπραγμάτευσης, θα θέλαμε πραγματικά να πιστεύουμε ότι είναι και εύκολο και εφικτό, όπως διακηρύσσει η κυβερνητική πλειοψηφία, να οδηγηθούμε σε μια λύση εξαιρετικά συμφέρουσα για την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως οι καταστάσεις είναι πολύ, πολύ πιο περίπλοκες. Δεν είναι τυχαίο, που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν άσκησε την ίδια «επικίνδυνη διεκδίκηση», όπως αυτήν που βλέπουμε στις οθόνες μας αυτές τις ημέρες. Αυτή η πορεία είναι όχι απλώς εφικτό, αλλά και πιθανό να καταλήξει στα βράχια, κάτι που απευχόμαστε. Θα μπορούσαμε, ως χώρα, να είχαμε, ήδη, κόψει το νήμα της δύσκολης πορείας μας, φτάνοντας στο τέλος της. Αντ’ αυτού, με ευθύνη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των υπολοίπων «αντιμνημονιάκων» παρατάξεων, επιλέξαμε να βρεθούμε στην κόψη του ξυραφιού. Γιατί παρά την αισιοδοξία των ημερών, πραγματικά εκεί βρισκόμαστε. Και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα μας ξημερώσει.

Για την Νέα Δημοκρατία ήρθε η περίοδος της αυτοκριτικής και της αναζήτησης των λαθών. Μια αναγκαία διαδικασία, ώστε να επανακάμψουμε δυνατότεροι, με σαφέστερο πολιτικό στίγμα και ξεκάθαρο εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα νέα δεδομένα. Παρά τα όποια λάθη η παράταξη έπραξε το καθήκον της ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ευθύνης. Δείξαμε έναν δρόμο ασφαλή για την έξοδο από την κρίση, τον δρόμο της αυριανής ευημερίας. Ο λαός διάλεξε άλλο δρόμο. Δρόμο αβέβαιο και με ρίσκο. Δεν μπορούμε πλέον παρά να ελπίσουμε για το καλύτερο δυνατό, για την βέλτιστη δυνατή εξέλιξη—αλλά και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

 

Προηγούμενο άρθρο Έσπασε ο κεντρικός αγωγός Καρδίτσας – Μητρόπολης στο ύψος του Γεωργικού
Επόμενο άρθρο Άμεση ανάγκη για εργολαβία συντήρησης στα έργα του Αχελώου