Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Νέες περικοπές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων


Διευκρινήσεις σχετικά με τα ισοδύναμα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Άμυνας με αντάλλαγμα την εξάμηνη παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου ζητά ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας από κοινού με 35 ακόμα Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Με κοινή ερώτησή που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι στο πρόσφατο Eurogroup της 12ης Ιουλίου 2018, οι «θεσμοί» προκειμένου να συμφωνήσουν στην παράταση κατά έξι μήνες του χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση την κατάθεση σχετικού ισοδύναμου. Υπενθυμίζουν, παράλληλα, πως ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να κατέθεσε, άμεσα, έγγραφο-πρόταση με περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένους κωδικούς, ως ακολούθως: Πέντε εκατ. ευρώ δαπάνες για ΝΑΤΟ, τέσσερα εκατ. ευρώ για συντήρηση αεροσκαφών και λοιπό εξοπλισμό, πέντε εκατ. ευρώ από την υγειονομική περίθαλψη εργαζομένων με δημόσια ασφάλιση, δύο εκατ. ευρώ για προμήθεια φαρμακευτικού υλικού, δύο εκατ. ευρώ από πληρωμές για δαπάνες ταξιδιών του προσωπικού και δέκα εκατ. ευρώ από υποχρεώσεις σε άλλα προγράμματα εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αυτή η πρόταση ισοδυνάμων αποτελεί ακόμη μία επιβεβαίωση του εμπαιγμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας» αναφέρουν οι ερωτώντες Βουλευτές καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «μετά από όσα έχει ήδη πράξει με το μισθολόγιο και τα επιδόματα, αλλά και τη μη υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά, ο κ. Τσίπρας, σε συνεργασία με τους κ.κ. Καμμένο και Τσακαλώτο, δεν διστάζει να περικόψει κατά 28 εκατομμύρια ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη και την υγειονομική περίθαλψη των στελεχών, αλλά και τη συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μας».

Τίθεται έτσι σε κίνδυνο όχι μόνο η υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η αμυντική ικανότητα της χώρας» αναφέρουν εμφατικά οι βουλευτές της ΝΔ. Προσθέτουν ταυτόχρονα πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, είναι ουσιαστικά οι πρώτοι Έλληνες πολίτες που καταλαβαίνουν την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, καθώς για ακόμη μία φορά γίνονται «βορά» από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις απαιτήσεις των «θεσμών».

Οι δύο υπουργοί καλούνται από τη ΝΔ να ενημερώσουν τη Βουλή εάν ισχύει το έγγραφο-πρόταση που κατατέθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, με περικοπές δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, ως ισοδύναμο στην εξάμηνη παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά και εάν εξετάστηκε η κάλυψη του ισοδύναμου από το υπερπλεόνασμα του έτους 2018 που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα πετύχει, αντί της περικοπής των δαπανών του ΥΠΕΘΑ.

Επίσης, ζητούν να μάθουν γιατί, εφόσον ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ισοδύναμα, δεν κάλυψε την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος των οδοιπορικών εξόδων και της ΚΥΑ της νυκτερινής αποζημίωσης των στελεχών του ΥΠΕΘΑ. Τέλος, ζητούν από την κυβέρνηση να διαβεβαιώσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τον ελληνικό λαό, ότι οι περικοπές των συγκεκριμένων δαπανών από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν θα επιβαρύνουν την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τη διαθεσιμότητα κρίσιμων οπλικών συστημάτων.

Προηγούμενο άρθρο Η ΝΟΔΕ Καρδίτσας ανακοίνωσε τους νέους Τομεάρχες
Επόμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Τ.Κ. Ηλιά