Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: «Παγίδα φτώχειας» το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ);


Tην αποδοτικότητα της πιλοτικής εφαρμογής στους πρώτους 30 Δήμους της χώρας του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης ζητούν να πληροφορηθούν 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Καρδίτσας & Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Τσιάρας.

Με ερώτηση προς την αρμόδια αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, οι γαλάζιοι βουλευτές σημειώνουν ότι «προκειμένου να είναι χρήσιμο το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρέπει να αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις, οι οποίεςείναι η εφαρμογή του, η διασύνδεση των ληπτών με κοινωνικές υπηρεσίες και πρόσβαση σε αγαθά και η ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας των δικαιούχων».

«Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας τότε κινδυνεύει  αυτό το ενεργητικό προνοιακό πρόγραμμα επανένταξης των δικαιούχων στο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, να μετατραπεί απλά σε ένα αδιέξοδο, παθητικό πρόγραμμα αναπλήρωσης εισοδήματος. Ο κίνδυνος αυτός διεθνώς λέγεται παγίδα της φτώχιας (povertytrap) που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία» ισχυρίζονται οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εθνικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε 30 δήμουςκαι πριν την καθολική του εφαρμογή σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, οφείλουμε σαν χώρα να εκτιμήσουμε και να προσδιορίσουμε την αποδοτικότητα του μέτρου.

Κατόπιν αυτών, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από την υπουργό καταρχήν να πληροφορήσει την Εθνική Αντιπροσωπεία πόσοι ήταν οι ωφελούμενοι του ΚΕΑ στους 30 δήμους της χώρας όπου εφαρμόστηκε πέρυσι το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση καλείται να ξεκαθαρίσει αν έχει ενεργοποιηθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τις συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά και σε πόσους από τους ωφελούμενους παρασχέθηκαν οι σχετικές κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά.

Τέλος αναφορικά με τον τρίτο πυλώνα που αφορά την ένταξη ή επανένταξή των δικαιούχων του ΚΕΑ στην αγορά εργασίας, οι ερωτώντες Βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν πόσοι από αυτούς προωθήθηκαν στην αγορά εργασίας, με ποιες διαδικασίες και με ποιες μορφές απασχόλησης.

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα με θέμα: Πρώτες βοήθειες για όλους σε ένα σεισμό
Επόμενο άρθρο Κινητικότητα για σπουδές και Πρακτική άσκηση Erasmus