Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Σε έναν απίστευτο λαβύρινθο γραφειοκρατίας οι σεισμόπληκτοι της Αργιθέας


Σε έναν απίστευτο λαβύρινθο γραφειοκρατίας επιχειρεί να εντάξει η κυβέρνηση τους εκατοντάδες σεισμόπληκτους της περιοχής της Αργιθέας, σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε ο  Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίτρτζη.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσιάρας υποστηρίζει πως «στην θλιβερή εικόνα που άφησε πίσω του ο μεγάλος σεισμός της Αργιθέας, προστίθεται, δυστυχώς, ένας απίστευτος κυκεώνας γραφειοκρατίας, στον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει τους πληγέντες, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλούς ηλικιωμένους», καθώς όπως σημειώνει ο Καρδιτσιώτης πολιτικός «οι πληγέντες καλούνται να «αιτηθούν» την επίσπευση της διαδικασίας αυτοψίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών, σαν να μην αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση μιας σύγχρονης Πολιτείας να διαπιστώσει άμεσα ποια κτίσματα είναι κατοικήσιμα και ποια όχι μετά από έναν μεγάλο σεισμό και σαν να μην υποχρεούται τα επίσημο Κράτος να διεξάγει άμεσα τους αναγκαίους επιτόπιους ελέγχους για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους πληγέντες».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, μέσα από μια σειρά παράλογων και γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως (α) η απαίτηση για την συνημμένη υποβολή τίτλων ιδιοκτησίας για πάρα πολύ παλιά κτίσματα, που κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχουν, (β) η ανάγκη υποβολής οδοιπορικού σκαριφήματος από τους ηλικιωμένους πληγέντες, και (γ) οι συνημμένες φωτογραφίες του κτίσματος από μη ειδικούς (μηχανικούς), προϊδεάζουν για μια προσπάθεια υπαγωγής των πληγέντων σε μια μακρά ταλαιπωρία και μια γραφειοκρατική διαδικασία που, ενδεχομένως, υποκρύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων».

Με την ερώτησή του ο κ. Τσιάρας καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να διευκολύνει τους σεισμόπληκτους της περιοχής της Αργιθέας, απλοποιώντας τις δαιδαλώδεις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών, ενώ, παράλληλα, ζητά  να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες αυτοψίες στα πληγέντα κτίσματα. Τέλος, καλεί τον κ. Σπίρτζη να πράξει ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να επισκευαστούν άμεσα οι καταγραφείσες ζημιές και να καταστούν ξανά κατοικήσιμα τα κτίσματα πριν την έναρξη του επερχόμενου χειμώνα.

 

Προηγούμενο άρθρο Να γίνουν νέες σπουδαστικές-φοιτητικές εστίες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα ρέματα προσφεύγει η ΕΝΠΕ