Κ.Καρδαράς: Η κρίση στο Νοσοκομείο πρέπει άμεσα να ανασχεθεί


Η μόνιμη και συνεχώς επιδεινούμενη έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καρδίτσας έχει φτάσει σε απαράδεκτο σημείο.

Συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις και απολύσεις των επί θητεία υπηρετούντων ιατρών μη αναπληρούμενες, δημιούργησαν τεράστια κενά στην στελέχωση των κλινικών και των τμημάτων με συνέπεια σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητος και ποιότητος των προσφερομένων υπηρεσιών.

Ζωτικά τμήματα και Κλινικές όπως το Αναισθησιολογικό, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Παιδιατρική η ΩΡΛ, η Ουρολογική και η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική λειτουργούν με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ελλείψεις ειδικών ιατρών χωρίς να καλύπτουν τις προϋποθέσεις επαρκούς και ασφαλούς λειτουργίας.

Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται, ο νομός μένει ακάλυπτος για αρκετές ημέρες κάθε μήνα από εφημερεύοντες ιατρούς ζωτικών ειδικοτήτων ενώ η εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας πέραν των διεθνώς αποδεκτών ορίων ασφαλείας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και την υγεία των ιδίων των ιατρών.

H δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε ο βασικός πυλώνας των υπηρεσιών υγείας του νομού, βαρύνει τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της Κυβερνήσεως στην οικονομία και την Υγεία αλλά και όσους τις ακολουθούν και τις εφαρμόζουν αναντίρρητα. Η τυφλή προσήλωση στις μνημονιακές κατευθύνσεις και η άκριτη προσαρμογή των αναγκών και των δεδομένων της ζώσας πραγματικότητος στον προς τα κάτω οικονομικό ισολογισμό, με προκρούστειες οριζόντιες περικοπές των δαπανών και της λειτουργικότητος, μπορεί να παρουσιάζει μία επίπλαστη ευημερία των αριθμών αλλά ουσιαστικά οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση του εύρους, της ποιότητος και της ασφάλειας των υπηρεσιών του.

Η όλη κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία και την ασφαλή περίθαλψη των πολιτών αλλά και την υγεία των ίδιων των ιατρών και απαιτείται ή άμεση λήψη μέτρων για την διόρθωσή της.

Υπεύθυνοι και για την διόρθωση της καταστάσεως είναι οι αρμόδιοι φορείς οι οποίοι αν και μέχρι τώρα τοποτηρητές και εκφραστές της κεντρικής πολιτικής, οφείλουν πλέον να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν όχι τις αριθμητικές και οικονομικές παραμέτρους μιας προκαθορισμένης τακτικής αλλά τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τις επιστημονικά αποδεκτές συνθήκες παροχής των υπηρεσιών υγείας.

Οι πολιτικοί του νομού εκπρόσωποι, οι βουλευτές, οφείλουν να είναι αρωγοί και υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας, ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά προβαίνοντας σε ρήξη αν χρειαστεί με τα κομματικά τους ενδιαιτήματα,.

Οι λύσεις είναι γνωστές εκείνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση. Και αν δεν υπάρχει πρέπει να την επιβάλλουμε. Το αποτέλεσμα θα είναι ο κριτής όλων.

ΔΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ

Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο

ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

Κώστας Καρδαράς

Τάκας Κωνσταντίνος

Προηγούμενο άρθρο Συγκρίσεις και συμπεράσματα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Καρδίτσας - Γράφει ο Δ. Βερίλλης
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ