Ειδήσεις

Κ. Ξυλομένος: Αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη


Την περασμένη Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στην 19η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας, έγινε αποδεκτή η πρόταση της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας, για την προκήρυξη του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών που αφορά το στρατόπεδο Λουμάκη. Η αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου των περίπου 55 στρεμμάτων αποτελεί ένα αξιόλογο τεχνικό έργο, καθώς έχει μια ευρύτερη κοινωνική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία με σημαντική επίδραση στο ευρύτερο δομημένο και φυσικό περιβάλλον. Ο κύριος σκοπός του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι να συγκεντρωθούν ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές μελέτες που θα αφορούν την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του στρατοπέδου Λουμάκη και οι επικρατέστερες από αυτές, να αποτελέσουν τις κύριες κατευθύνσεις για την εφαρμογή και την υλοποίηση τους. Οι χρήσεις που μπορούν να προταθούν από τους μελετητές είναι συγκεκριμένες, όπως αυτές ορίζονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καρδίτσας και ενδεικτικά μπορούν να προταθούν υπαίθριο θέατρο, χώροι εκδηλώσεων, βοτανικός κήπος, διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου κτλ.
Οι γενικές κατευθύνσεις των απαιτήσεων συμμετοχής στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό αφορούν τη δημιουργία ενός πόλου τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας με σημεία αναφοράς στον πολιτισμό , το πράσινο, τον αθλητισμό και την αναψυχή. Η δημιουργία ενός νέου «πνεύμονα» πρασίνου μετά το Παυσίλυπο στην πόλη μας με την επιλογή φυτών και δέντρων απόλυτα προσαρμοσμένων στα κλιματολογικά δεδομένα της περιοχής μας, αποτελεί βασική επιδίωξη του διαγωνισμού. Επίσης η διάσωση και η ανάδειξη των υφιστάμενων κτισμάτων του στρατοπέδου, ώστε με παρεμβάσεις να είναι αξιοποιήσιμα και λειτουργικά και να μπορούν να φιλοξενήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι διαγωνιζόμενοι εξάλλου θα κάνουν προτάσεις για τις όψεις των κτισμάτων και την ανάπλαση τους, ενώ το εσωτερικό τους μπορεί να έχει λειτουργία βιβλιοθήκης, αναψυκτήριο, χώρος εκθέσεων κτλ. Τέλος η πρόθεση της υπηρεσίας του Δήμου είναι μελλοντικά να υπάρξει λειτουργική σύνδεση του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη με τον αστικό ιστό της πόλης και η αξιοποίηση της γειτνίασης με την περιφερειακή οδό, το πάρκο Παλέρμο κ.α.
Η μελετητική επεξεργασία των αρχιτεκτονικών μελετών που θα κατατεθούν για την αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του στρατοπέδου Λουμάκη, θα αποτελέσει τη βάση δεδομένων από ιδέες που θα αξιολογηθούν και θα μπορέσουν να υλοποιηθούν εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά ρεαλιστικές. Η επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι υλοποίηση ενός έργου αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών, που θα σηματοδοτεί την ανάπτυξη και θα ικανοποιεί από αισθητική, πολεοδομική και περιβαλλοντική άποψη τις υψηλές απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών και πολεοδομίας-περιβάλλοντος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Οι τρίτεκνοι γιόρτασαν την Αγία Σοφία
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας