Ειδήσεις

Κ. Ξυλομένος: Η μικροπολιτική εκμετάλλευση μια τραγωδίας


Τη στιγμή που η χώρα μας θρηνεί ακόμη για τις ανθρώπινες απώλειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αλλά και των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονόςπροκαλούν την απόλυτη θλίψη. Από τις ανεκδιήγητες και επικίνδυνεςδηλώσεις του μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου για τον άθεο πρωθυπουργό που προκάλεσε την καταστροφή,έως και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για  μικροπολιτική εκμετάλλευση, αποδεικνύουν πόσο εκτεθειμένη είναι κοινωνία μας στην ιδιοτέλεια και τα κατασκευασμένα ψέματα κάθε επιτήδειου. Επίσης αρκετές ψεύτικες φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, χωρίς κανένας από τους υπευθύνους να προσέξει τα προφανή χαρακτηριστικά που πρόδιδαν ότι έχουν τραβηχτεί σε άλλες περιοχές του πλανήτη και σε άλλη εποχή. Το παιχνίδι της προπαγάνδας με την συνεχή αναπαραγωγή κατασκευασμένων ειδήσεων, το οποίοσυντηρείται από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας,έχει ως απόλυτο σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης.Η εκμετάλλευση εξάλλου μια τραγωδίας ακόμη μία φορά για την εξυπηρέτηση της υψηλής τηλεθέασης αλλά και μικροπολιτικών συμφερόντων από τα μέσα ενημέρωσης, είναι πλέον συνήθης πρακτική.

Οι αιτίες για το τι δε λειτούργησε σωστά και ο κρατικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να αποσοβήσει την τραγωδία είναι πάρα πολλές και η επεξεργασία τους για την απόδοση ευθυνών απαιτεί νηφαλιότητα και επιστημονική τεκμηρίωση.Βέβαια αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στην μνήμη των νεκρών και τους οικείους τους, που δυστυχώς τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης δεν το έκαναν. Η προβολή εξάλλου αποτρόπαιων εικόνωναπό τα τηλεοπτικά αλλά και τα έντυπα μέσα με απανθρακωμένα πτώματα και πρόσχημα την υποτιθέμενη ενημέρωση, αποκαλύπτει την απόλυτη έλλειψη  σεβασμού. Ο ρόλος όμως των μέσων ενημέρωσης θα έπρεπε να είναι η αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων μέσα από την έρευνα και την αναζήτηση στοιχείων και φυσικά να ασκήσει κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση για την διαχείριση ενός καταστροφικού φαινομένου όπως η πυρκαγιά στην Αττική. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διορθωθούν μελλοντικές παραλείψεις που θα αποτελέσουν οδηγό ώστε να αποφευχθούν ανάλογες ακραίες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως ο δημόσιος διάλογος εξαντλείται σε ανούσιες αναφορές με μικροπολιτικές σκοπιμότητες επικοινωνιακού χαρακτήρα και στην απαίτηση παραιτήσεων.

Η εκμετάλλευση των ανθρώπινων απωλειών της πυρκαγιάς στην Αττική για πολιτικό όφελος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση, αποτελεί όνειδος για την πολιτική ζωή. Επιστρατεύτηκε ακόμη και η σύζυγος του υπεύθυνου επικοινωνίας του Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία δημοσίευσε μία κατάπτυστη επιστολή που αποδιδόταν σε φίλη της οικογένειας που έχασε στην πυρκαγιά τα παιδιά της και το σύζυγο της, η οποία διαψεύστηκε άμεσα. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά η ΝΔ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων καταλογίζοντας αποκλειστικά τις ευθύνες στην σημερινή κυβέρνηση, αγνοώντας επιδεικτικά τις μεγάλες ευθύνες που έχει και η ίδια που τα προηγούμενα χρόνια εθελοτυφλούσε επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη αυθαίρετη δόμηση. Η κοινωνία όμως πρέπει επιτέλους να γυρίσει την πλάτη στην μικροπολιτική των κομμάτων εξουσίας αλλά και των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης που επενδύουν πολιτικά σε καταστροφικά φαινόμενα για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους. Κυρίως όμως πρέπει να απομονωθούν με κάθε τρόπο ανάλογα φαινόμενα ανθρωποφαγικού συναισθηματισμού και οι δημόσιες τοποθετήσεις στα ΜΜΕ αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να γίνονται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σεβασμό στον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων.

 

Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου, Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ., MSc – Αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών και πολεοδομίας-περιβάλλοντος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Οι ακολουθίες του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στην Ιτέα
Επόμενο άρθρο Συγκινητική η στήριξη των Καρδιτσιωτών στους πυρόπληκτους