Κ. Παπαλός: « Εγκαινιάστηκε δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο Παιδείας


 Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλού για τη συνάντηση  με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  κ. Διαμαντοπούλου

Σε δηλώσεις του σχετικά με την συνάντηση των φορέων του Νομού με την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων  κ. Αν Διαμαντοπούλου ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός τόνισε τα εξής:

 «Σας κάλεσα εδώ, προκείμενου να συζητήσουμε σχετικά με τη συνάντηση που είχαμε χθες στο Υπουργείο Παιδείας με την κ. Διαμαντοπούλου. Θέλω εξ΄ αρχής να τονίσω ότι η κ. Διαμαντοπούλου μας φέρθηκε με ευγένεια και έδειξε τεράστια υπομονή στη διαδικασία του διαλόγου που ακολούθησε, ο οποίος ήταν εξαντλητικός και μαραθώνιος, καθώς είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες.

Εμείς, ως φορείς, αναπτύξαμε τα επιχειρήματά μας που είναι ισχυρά και γνωστά σε όλους. Προηγουμένως η κ. Διαμαντοπούλου μας έκανε μια εισαγωγή, αναλύοντας τις σκέψεις του Υπουργείου και πως αντιλαμβάνεται την εξέλιξη στο χώρο της Παιδείας σε σχέση και με την οικονομική κατάσταση. Μας είπε π.χ. ότι δεν μπορεί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα να υπάρχουν 24 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ότι από το Φθινόπωρο θα έχουμε ραγδαίες αλλαγές, ιδιαίτερα στο χώρο των ΤΕΙ.

Πρόκειται να περιοριστεί ο συνολικός αριθμός αυτών των Τμημάτων, καθώς όπως είπε η κ. Υπουργός δεν μπορεί το Υπουργείο να χρηματοδοτεί ιδρύματα και σχολές που δεν έχουν έναν ικανοποιητικό αριθμό σπουδαστών.

Επιμείναμε στο θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής και της επιστημονικής επάρκειας του έμψυχου δυναμικού, καθώς και της ιστορίας και του ρόλου που έχει διαδραματίσει το ΤΕΙ στην περιοχή μας και ιδιαίτερα το Τμήμα της Δασοπονίας.

Φάνηκε να γνωρίζει αρκετά καλά το θέμα και τα επιμέρους στοιχεία που της δώσαμε και να δείχνει κατανόηση για ποιο λόγο κάνουμε τον αγώνα που κάνουμε. Όταν της θέσαμε το ερώτημα, γιατί αφήνετε να λειτουργούν το ΤΕΙ της Δράμας και του Καρπενησίου, αφού ανέφερε κάποια στοιχεία για μικρό αριθμό σπουδαστών και στο δικό μας Τμήμα σε ορισμένα εξάμηνα, στοιχεία που αμφισβήτησαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΙ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια άλλη διάσταση λέγοντας ότι το ΤΕΙ στο Καρπενήσι είναι το μοναδικό που υπάρχει στην πόλη και ότι στη Δράμα λειτουργία και ένα ακόμα Τμήμα, αυτό της Οινολογίας, όπου επίσης φέτος δεν θα εισαχθούν πρωτοετείς σπουδαστές.

Στη συνέχεια τονίσαμε τη σχέση που έχει τώρα το ΤΕΙ και πρόκειται να έχει και στο μέλλον με την παραγωγική διαδικασία του τόπου μας. Ότι ο Νομός Καρδίτσας και ιδιαίτερα ο Δήμος Καρδίτσας έχει τουλάχιστον 60.000 στρ. δάσους που παραμένουν ανεκμετάλλευτα και θέλουμε να τα αναδείξουμε και να τα εκμεταλλευτούμε, γι΄ αυτό και προγραμματίζουμε συνεργασίες τόσο με το ΤΕΙ Δασοπονίας, όσο και με την ΑΝ.ΚΑ και ότι αυτό θα ενισχύσει την οικονομία των κατοίκων του ορεινού όγκου, πράγμα πολύ σημαντικό.

Αναφερθήκαμε επίσης σε πρωτοπόρες ιδέες που εφαρμόζουμε, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα ενέργειας που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει την κατασκευή κάποιων μικρών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιομάζα, κάτι που έχει συνάφεια και με το ΤΕΙ. Η κ. Διαμαντοπούλου τα δέχθηκε όλα αυτά και παρότρυνε και τους εκπροσώπους του ΤΕΙ να εκσυγχρονίσουν τα προγράμματα σπουδών του Τμήματος δίνοντάς μας και κάποιες κατευθύνσεις, όπως π.χ. ότι θα μπορούσε να υπάρξει και Σχολή με δύο κατευθύνσεις το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και το ΤΕΙ Δασοπονίας ή ακόμα ότι  θα μπορούσε να υπάρξουν και κάποια ξενόγλωσσα προγράμματα, στα οποία θα μπορούσαν να υποδεχθούν και άλλους σπουδαστές.

Εμείς ζητήσαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο για να μην κάνουμε μια προεργασία σε λάθος κατεύθυνση, κάτι που το δέχθηκε και ήδη από χθες εγκαινιάστηκε μια άμεση συνεργασία του ΤΕΙ με έναν ειδικό συνεργάτη της κ. Διαμαντοπούλου, προκείμενου να υπάρχει αμφότερη αποδοχή των κινήσεων για  το εκσυγχρονισμό του Τμήματος.

 Αν οι προθέσεις της Υπουργού είναι ειλικρινείς, όπως μας τις μετέφερε, τότε θεωρούμε ότι είναι μία θετική εξέλιξη που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τελικά το ΤΕΙ να μην κλείσει. Εμείς θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται, αλλά στο τέλος θα είναι απόφαση  της  κυβέρνησης αν θα κλείσει ή δεν θα κλείσει το ΤΕΙ και ο χρόνος  θα δείξει την ειλικρίνεια των προθέσεων. Αν όσα ειπώθηκαν, γιατί έτσι έπρεπε για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις, μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα. Εγώ προσχωρώ, με κίνδυνο και να εκτεθώ στην πρώτη λογική, γιατί θέλω να πιστεύω ότι όταν ένας Υπουργός δεσμεύεται για κάτι και εν προκειμένω δεσμεύεται να στηρίξει την Καρδίτσα σ’ αυτό το αίτημα ότι το κάνει με ειλικρίνεια και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που ο ίδιος δημιουργεί.»

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση,  ο κ. Παπαλός επισήμανε ότι ο αγώνας των φορέων δεν σταματάει εδώ, καθώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Νοσοκομείου, για το οποίος, όπως είπε, θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, αλλά και το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας για το οποίο θα επιδιωχθεί συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας με αίτημα την υλοποίηση προγραμμάτων και πολιτικών που θα αμβλύνουν το πρόβλημα στην περιοχή μας.

Προηγούμενο άρθρο 12η πρόσκληση σε συνεδρίαση για το Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Συνεργείων ΟΣΔΕ από Σάββατο 4/6/2011