Κ. Πατσιαλής: Τα χρέη του δήμου, δυσκολεύουν το έργο μας


 «Η πιστοληπτική ικανότητα του δήμου Παλαμά έχει κλείσει», ανακοίνωσε χθες στους άμεσους συνεργάτες του ο δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής.

Τα δάνεια που έχουν συναφθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή έχουν φτάσει το δήμο Παλαμά «στα όριά του», ισχυρίστηκε ο δήμαρχος δηλώνοντας:

«Είναι ένα λυπηρό φαινόμενο, που μας προβληματίζει έντονα, αφού δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στον προγραμματισμό μας.

 Παρόλα αυτά, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε τις δυσκολίες που συναντάμε από την κατάσταση που παραλάβαμε, και με μια καλή διαχείριση να πετύχουμε το στόχο μας. Να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του νέου διευρυμένου δήμου μας και να θέσουμε την περιοχή μας και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης το συντομότερο δυνατόν».

Ο δήμαρχος Παλαμά, με δηλώσεις του, έχει ζητήσει τη συναίνεση και των δημοτικών συμβούλων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης για να προχωρήσει η εξυγίανση και να βγει από το τέλμα ο δήμος.

Όπως είναι γνωστό, ο «Καλλικράτης» βάζει φρένο στους ανεξέλεγκτους δανεισμούς των δήμων. Όπως είδε το φως της δημοσιότητας, ήδη βρίσκεται στα σκαριά μια «τρόικα» που θα ελέγχει τα οικονομικά των δήμων. Πρόκειται για τριμελή επιτροπή από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, του υπουργείου Εσωτερικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και θα έχει ως έργο της να διαπιστώνει αν ένας δήμος πρέπει να μπει υπό οικονομική επιτήρηση, αν πρέπει να μπει φρένο στα δάνεια που συνάπτει, αν έχει δανειοληπτική ικανότητα και με ποιους όρους είναι εφικτή η λήψη δανείου…

Επίσης, ο «Καλλικράτης» ορίζει έλεγχο των εσόδων των ΟΤΑ, αλλά και των συμβάσεων έργων που συνάπτει ο κάθε δήμος. Ιδρύθηκε ήδη ειδική κρατική υπηρεσία με το όνομα «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ», που θα ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Όσον αφορά εμάς και τις πράξεις μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», τόνισε ο δήμαρχος Παλαμά. «Θα είμαστε σε όλα σύννομοι, σε ό,τι και αν κάνουμε ως δημοτική Αρχή. Τα βήματά μας θα είναι προσεκτικά και σταθερά, πάντα βάσει της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των δήμων, των υπηρεσιών, των οργανισμών και των επιχειρήσεών του».

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία του Δημάρχου Καρδίτσας με τους Προέδρους των ΚΤΕΛ
Επόμενο άρθρο 20 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα