Κ.Τσιάρας: «Αναγκαία η εντονότερη παρουσία της Ε.Ε. για την προάσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας


Ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία η παρουσία του Προέδρου της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Κώστα Τσιάρα στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε. στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο κ. Τσιάρας, συμμετείχε ενεργά στις θεματικές συσκέψεις που αναπτύχθηκαν, καθώς οι Ελληνικές θέσεις είχαν ξεχωριστή σημασία ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του 2014, και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις του πέτυχε την ανάδειξη των εθνικών μας θέσεων σε βασικά σημεία των συζητήσεων, που έλαβαν χώρα στην Λιθουανική πρωτεύουσα. Στις συσκέψεις αυτές κυριάρχησαν τα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολίτικης της Ε.Ε. και φυσικά η Συριακή κρίση, η οποία έδωσε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συνδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέαςτουΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν και ηΎπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Λαίδη Άστον.

Στις τοποθετήσεις του ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε, πως σε έναν κόσμοπολλαπλώνπροκλήσεων αλλά και απειλών, είναι σημαντικόγια την Ε.Ε. να καταδείξει με τον πιο σαφή τρόπο τις πρωταρχικές προτεραιότητεςτης όσον αφορά τηνπροώθηση της παγκόσμιαςειρήνης, της ασφάλειαςκαι της σταθερότητας. Η συμφωνίες για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας παρέχουνστην Ένωση τα μέσα, τις απαραίτητεςστρατηγικέςκαι τα εργαλείαγια να συμβεί αυτό. Σημείωσε, πως αυτό που χρειάζεται,είναι να γίνει σταδιακάπιοορατήσε παγκόσμιο επίπεδο η πολιτική αυτή με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου και πως η Ελληνική Προεδρία, το πρώτο εξάμηνοτου 2014, μεταξύ άλλων, θαεπικεντρωθεί στην προώθησητων αποφάσεων αυτών. Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε επίσης πως στα πλαίσια αυτά ζητούμενο είναι η ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε. και ΝΑΤΟστον τομέατης διαχείρισης κρίσεωνκαι πως η αποτελεσματικήσυνεργασία στον τομέα αυτόμπορεί να είναι αμοιβαίαεπωφελήςκαι για τους δυο.

Ακόμη, ανέδειξε την ανάγκη να αποτελέσουν οιεκλογές του 2014μια ιδανική ευκαιρία για μια Ευρώπημεμια ακόμη ισχυρότερηπολιτική συνεργασίακαι οικονομικήσυνοχή, καθώς καιπιο αποτελεσματικές πολιτικές,που να εξυπηρετούντα κοινά συμφέροντα των πολιτών της.

Προηγούμενο άρθρο Επιτυχής η πρώτη πρόδρομη εκδήλωση της 13ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία ο 15ος Ποδηλατικός Αγώνας στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας