Κ. Τσιάρας : Ερώτηση για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας


Να ενισχυθεί η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ζητούν με ερώτησή τους τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κωστας Τσιάρας.

Η ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, κατατέθηκε με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός στο Νεπάλ και τα χιλιάδες θύματα που καταπλακώθηκαν κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών, αλλά και τις δηλώσεις σεισμολόγων για την αντισεισμική θωράκιση της πατρίδας μας. Όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, ο μεγάλος σεισμός στο Νεπάλ «δημιούργησε εύλογη ανησυχία στη χώρα μας, η οποία συγκαταλέγεται σε μια σεισμογενή περιοχή, και πλήττεται συχνότατα από μεγάλους σεισμούς. Έντονος είναι ο προβληματισμός εάν στη χώρα μας η αντισεισμική θωράκιση είναι επαρκής και αν οι υποδομές είναι τέτοιες ώστε να ανταπεξέλθουν σε μια δοκιμασία από ένα ισχυρό πλήγμα του Εγκέλαδου, όπως συμβαίνει σε χώρες με μεγάλη σεισμική διέγερση στην Άπω Ανατολή (Ιαπωνία, Ταϊβάν κλπ).

Σύμφωνα με σεισμολόγους ο κίνδυνος εκδήλωσης έντονης σεισμικής δραστηριότητας είναι μεγάλος και για τούτο ζητούν να υπάρξει ενίσχυση από την πολιτεία των μέτρων αντισεισμικής προστασίας. Συγκεκριμένα ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαζάχος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (27.04.15) σημείωσε ότι “ο προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σώζει ζωές από τον Εγκέλαδο και παρά την οικονομική κρίση θα πρέπει τα κτίρια να ελέγχονται”. Ενώ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης κατήγγειλε στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM (27.04.15) ότι «στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σταματάει η 24ωρη παρακολούθηση, λόγω μη ανανέωσης συμβάσεων».

Την ερώτηση εκτός του κ. Τσιάρα συνυπογράφουν οι βουλευτές Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης και Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ας σκεφτούμε...ΓΥΑΛΙγο την ανακύκλωση
Επόμενο άρθρο Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015 : «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές»