Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών ικανοποιεί τις διεκδικήσεις των Σκοπίων


Συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του Ρωσικού πρακτορείου Ειδήσεων Sputnik παραχώρησε ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας, με επίκεντρο το Σκοπιανό και το επικείμενο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

«H Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει πως η συζήτηση για το ονοματολογικό, θα έπρεπε να έπεται της επίλυσης των αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων. Δυστυχώς, η συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν επιλύει τα ζητήματα αυτά, αλλά διευκολύνει τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό με την εκχώρηση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής εθνότητας» στους γείτονες» υποστήριξε ο κ. Τσιάρας.

«Από την ημέρα της υπογραφής της η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει νομικά και πολιτικά τετελεσμένα» υποστήριξε ο Κώστας Τσιάρας ενώ επανέλαβε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε ως αντιπολίτευση στην παρούσα Βουλή, αλλά ούτε στην επόμενη, ως κυβέρνηση. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει στους διεθνείς συνομιλητές του και επανέλαβε πρόσφατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πως είμαστε αντίθετοι στη Συμφωνία» υποστήριξε εμφατικά, ενώ αναγνώρισε πως εφόσον κυρωθεί από την ελληνική Βουλή στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών.

«Πολλές κυβερνήσεις και πολλοί υπουργοί Εξωτερικών διαπραγματεύτηκαν στο παρελθόν το Σκοπιανό ζήτημα. Αλλά καμία κυβέρνηση και κανένας Υπουργός Εξωτερικών δεν έβαλε την υπογραφή του σε μια συμφωνία που «νομιμοποιεί» τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό» υποστήριξε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας στην ερώτηση για τις διαχρονικές ευθύνες στην διαχείριση του Σκοπιανού ζητήματος. Και πρόσθεσε: «Τα πράγματα είναι απλά. Σε όλα όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν σταθερά όχι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είπαν ένα εύκολο ναι».

Κληθείς να προβλέψει το αποτέλεσμα του επικείμενου δημοψηφίσματος ο Καρδιτσιώτης πολιτικός εκτίμησε πως οι πολίτες της γειτονικής χώρας είναι έτοιμοι να επικυρώσουν τη Συμφωνία στο Πρεσπών καθώς ικανοποιεί όλες τις διεκδικήσεις των Σκοπιανών γειτόνων μας. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως ο κ. Ζάεφ δεν δίνει πλέον τη μάχη του «ΝΑΙ», αλλά τη μάχη της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, που θα νομιμοποιήσει πολιτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας στην οποία ηγείται ο σκοπιανός Πρωθυπουργός.

Στις απαντήσεις του ο κ. Τσιάρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον κυβερνητικό εταίρο για την υποκριτική του στάση στο Σκοπιανό ζήτημα. Η στάση του στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, αλλά και η υπογραφή του για την είσοδο των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έχει δώσει ήδη μια πρόγευση για την ουσιαστική απροθυμία του κ. Καμμένου να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος, σημείωσε πως  «οι ΑΝΕΛ κλείνουν τον βιοϊστορικό τους κύκλο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που την ξεκίνησαν. Με λαϊκισμό, ψέματα, και υποκρισία».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εγγραφές στον Ερυθρό Σταυρό Καρδίτσας