Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Μετέωροι οικονομικά παραμένουν χιλιάδες τευτλοπαραγωγοί


Η κυβέρνηση παρατείνει την αγωνία 2,5 χιλιάδων τευτλοπαραγωγών καθώς έχουν πληρωθεί μόνο το 35% της περσινής τους παραγωγής. Αυτό επισημαίνει με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και Οικονομίας & Ανάπτυξης ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Στην Ερώτηση που συνυπογράφουν 11 ακόμα Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπενθυμίζονται στην κυβέρνηση οι υποχρεώσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία οφείλει στους παραγωγούς το 65% της σοδειάς του έτους 2017, συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ. «Ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης είχε δεσμευτεί δημόσια για πληρωμή της προκαταβολής 30% του συνολικού ποσού των 10,5 εκατ. ευρώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και εξόφλησή τους μέχρι τέλος του 2017» σημειώνουν οι ερωτώντες Βουλευτές.

Παράλληλα, καταγγέλλουν τη κυβέρνηση για την αβελτηρία της να δώσει σαφείς απαντήσεις στις αγωνίες των τευτλοπαραγωγών καθώς «ούτε από την έκτακτη Διυπουργική Επιτροπή, της 16ης  Μαρτίου για το θέμα της βιωσιμότητας της ΕΒΖ, δεν προέκυψε κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα», ενώ προειδοποιούν για τον προφανή κίνδυνο να απωλεσθεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος αλλά και το ενδεχόμενο οριστικής εγκατάλειψης μιας δυναμικής καλλιέργειας στην πολύπαθη ελληνική περιφέρεια.

«Το αδιέξοδο των παραγωγών επιτείνεται έτι περαιτέρω από την ήδη συντελούμενη οικονομική αφαίμαξή τους, λόγω των διαρκώς διογκούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που τους επιφύλαξε η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι Βουλευτές κάνουν, επίσης, λόγο για το πρωτοφανές φιάσκο από την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από την «ένεση» βιωσιμότητας των 30 εκατ. ευρώ, μόνο τα 950.000 ευρώ διοχετεύθηκαν τελικά στους παραγωγούς.

Καταλήγοντας, οι ερωτώντες Βουλευτές αποδίδουν στην κυβέρνηση τεράστιες πολιτικές ευθύνες καθώς τα τελευταία 3 χρόνια έχει προβεί σε αλλεπάλληλες αλλαγές Διοικήσεων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των τευτλοπαραγωγών, διασαφηνίζοντας παράλληλα τις προθέσεις της σχετικά με το μέλλον της ΕΒΖ.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο 5η θέση στο ύψος για τον Αθανάσιο Καμπίτσα