Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Οι καθυστερήσεις απόδοσης των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ


Την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην υποχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων να μεταβιβάζουν άμεσα και αυθημερόν τις εισφορές Υγείας των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στον Οργανισμό, επισημαίνουν 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την οποία συνυπογράφει και ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας.

Οι γαλάζιοι βουλευτές παραθέτουν στοιχεία που ανεβάζουν στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ από εισφορές Υγείας ασφαλισμένων, που ενώ έχουν εισπραχθεί από τα Ταμεία, δεν έχουν καταβληθεί στον οργανισμό. Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν μεταβιβάσει στον ΕΟΠΥΥ εισφορές ύψους 815,6 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο προστίθεται στο έλλειμμα του 1,6 δισ. ευρώ από οφειλές των προηγούμενων ετών. Τις περισσότερες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ έχει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με περίπου 350 εκατ. ευρώ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ με 315 εκατ. ευρώ και το ΕΤΕΑ (συνταξιούχοι) με 120 εκατ. ευρώ. Και

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, πρόκειται για ένα τεράστιο έλλειμμα «που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης των δαπανών των παρόχων υγείας και των ασφαλισμένων» και «δημιουργεί  σοβαρά  προβλήματα  στην  πραγματική οικονομία  και  τη  δυνατότητα  του Οργανισμού να  παρέχει  σωστές και ποιοτικές  Υπηρεσίες Υγείας  στους Έλληνες  πολίτες».

Καταλήγοντας οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτούν, μεταξύ άλλων, τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, εάν: «με τις πρακτικές απαξίωσης και αποδυνάμωσης του ΕΟΠΥΥ, λόγω της συνεχούς καθυστέρησης της απόδοσης των εισφορών, μπορεί να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, έτσι ώστε να μπορεί αυτός να ανταποκρίνεται άμεσα και σωστά στις ανάγκες των πολιτών, σε ένα τόσο σημαντικό τομέα που είναι αυτός της υγείας». Ρωτούν ακόμα τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί η άμεση εξόφληση των καθυστερουμένων εισφορών των ΦΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ.

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού