Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Ο κ. Γαβρόγλου παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές της Καρδίτσας


Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση να ανασχεδιάσει τον ακαδημαϊκό χάρτη, η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπέρ της ανωτατοποίησης των τμημάτων ΤΕΙ, έτσι ώστε να αποκατασταθεί μια χρόνια εκκρεμότητα σε βάρος των σπουδαστών. Ξεκαθαρίσαμε, μάλιστα, ότι είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε μια σοβαρή προσπάθεια η οποία οφείλει να προστατεύει και να ενισχύει τον τεχνολογικό χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, προκειμένου να διατηρήσει τα σημαντικά της πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας. Και επισημάναμε την ανάγκη να υπερβούμε αγκυλώσεις που κρατούν το διδακτικό έργο καθηλωμένο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της ελληνικής περιφέρειας δέσμια συντεχνιακών αντιλήψεων και μικροπολιτικών συναλλαγών, που απωθούν, τελικά, αντί να προσελκύουν νέους φοιτητές στην ελληνική περιφέρεια.

Δυστυχώς, οι πρωτοβουλίες του κ. Υπουργού στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μας εξέπληξαν.  Ο κ. Γαβρόγλου κινήθηκε με απόλυτη ακρίβεια στα χνάρια της λαϊκίστικης κυβέρνησης που υπηρετεί, επιμένοντας σε ένα σχέδιο που αγνοεί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η τοπική κοινωνία της Καρδίτσας.Και επιμένει να την αδικεί κατάφωρα, αναίτια και αδικαιολόγητα.

Επιμένει στην μεταφορά από την Καρδίτσα του πιο δυναμικού τμήματος, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας. Επιμένει στην ουσιαστική εγκατάλειψη του δεύτερου μεγαλύτερου campusτης Θεσσαλίας που λειτουργεί στην πόλη μας. Εμμένει στην επιλογή να εξαιρεθεί η Καρδίτσα  από τις πόλεις της Θεσσαλίας στις οποίες λειτουργεί αυτόνομη Σχολή. Την στιγμή μάλιστα που με τον πρόσφατο νόμο για το Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων έχει ιδρύσει αυτόνομη Σχολή, με ένα μόνο τμήμα, στην πόλη καταγωγής των επιφανέστερων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσα, δε, περί διαβούλευσης επικαλείται ο κ. Υπουργός έχουν ήδη καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Το γεγονός, άλλωστε, πως ο κ. Γαβρόγλου συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τα εναλλακτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο από τους εμπλεκόμενους φορείς, και η άρνηση του Υπουργού να συζητήσει με ειλικρίνεια με τους τοπικούς φορείς, πριν την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου στην Ελληνική Βουλή, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο της με μικροκομματικά και προσωπικά κριτήρια. Με προτεραιότητες που αγνοούν τις αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Που καταστρατηγούν τα προκαθορισμένα και αδιαμφισβήτητα ακαδημαϊκά κριτήρια που θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή για την Εκπαίδευση.

Όσοι υπερασπίστηκαν με πάθος το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, μιλώντας μάλιστα για δήθεν τεράστια οφέλη που προκύπτουν από το κυβερνητικό σχέδιο για την πόλη της Καρδίτσας,  δεν δικαιούνται να παριστάνουν πως ήπιαν το αμίλητο νερό. Οφείλουν να πάρουν θέση πριν οριστικοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης. Πριν κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και οφείλουν να διαφυλάξουν το κοινό μέτωπο που διαμορφώνουν οι τοπικοί φορείς του νομού, προκειμένου να υπερασπιστούμε την θέση της Καρδίτσας στον νέο ακαδημαϊκό και αναπτυξιακό χάρτη της περιφέρειας.

 

Του Κώστα Τσιάρα, Βουλευτή Καρδίτσας και Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Προηγούμενο άρθρο Συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών
Επόμενο άρθρο Στις 11 Οκτωβρίου η συνάντηση των φορέων με τον Υπ. Παιδείας