Ειδήσεις

Κ.Τσιάρας: Πρωτοφανές πολιτικό – οικονομικό σκάνδαλο σκιαγραφεί η μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής


Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υποδομών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, με θέμα: «”Ντοκουμέντα” διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότησης του ομίλου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής», 48 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Καρδίτσας & Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Τσιάρας.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM). Επισημαίνουν ότι, με βάση τα ευρήματα αυτά, διαπιστώθηκε συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων», για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να μη χαθεί ο «έλεγχος» της τράπεζας. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, δόθηκαν δάνεια σε εταιρίες, παρά το ότι είχαν υψηλή διαβάθμιση πιστωτικού κινδύνου, τα οποία μάλιστα τιμολογήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της Τράπεζας για αντίστοιχες εταιρίες. Μεταξύ των εταιριών αυτών, είναι και η κατασκευαστική εταιρία «Τοξότης Α.Ε.» του κ. Καλογρίτσα, η οποία, μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μόνο το 2015, πήρε 39 δάνεια.

Οι γαλάζιοι βουλευτές υπογραμμίζουν ακόμη ότι: «Τα όσα περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, σκιαγραφούν ένα πρωτοφανές πολιτικό – οικονομικό σκάνδαλο που εκθέτει την Κυβέρνηση και φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας του “Τριγώνου της Διαπλοκής”, που οικοδόμησε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσω της Τράπεζας Αττικής, του διαγωνισμού – παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά και την κατάτμηση δημοσίων έργων από τον κ. Σπίρτζη, προκειμένου να καταλήξουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μαξίμου και κουμπάρο του και οριστικό υπερθεματιστή από την Επιτροπή Παππά για μία από τις τέσσερις αντισυνταγματικές άδειες. Ενός επιχειρηματία, που πέραν των άλλων ελέγχεται για μια σειρά παράνομων συμπεριφορών που περιλαμβάνουν φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων και έκδοση εικονικών τιμολογίων, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα».

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους Υπουργούς απαντήσεις, αλλά και την κατάθεση στοιχειών και παραστατικών για τα εξής:

–   Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής; Να κατατεθεί αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς.

–   Έχουν χρηματοδοτηθεί από τα δάνεια που έχει λάβει η «Τοξότης Α.Ε.» και ο κ. Καλογρίτσας  από την Τράπεζα Αττικής, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, Μέσα Ενημέρωσης;

–   Πόσα έργα έχουν ανατεθεί στις τεχνικές επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα από το 2015 έως και σήμερα και σε ποιο στάδιο εκτέλεσης βρίσκονται; Να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας.

–   Να κατατεθεί αντίγραφο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας που υπέβαλε η κοινοπραξία «Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών» για το 4ο τμήμα (Κυλλήνη – Βάρδα) του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.

–   Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που η αρμόδια επιτροπή της διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εξέτασε και έκρινε ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε το «πόθεν έσχες», προκειμένου να τον ανακηρύξει ως οριστικό υπερθεματιστή.

 

Προηγούμενο άρθρο Κοινό Ψήφισμα ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τις αλλαγές στον Καλλικράτη
Επόμενο άρθρο Δυναμικά συνεχίζεται το 33ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου