Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Στέλνουμε σήμα κινδύνου για τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών


Σήμα κινδύνου για τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών εξέπεμψαν στην Κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μετά τη δημοσιοποίηση της τετρασέλιδης επιστολής του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία επισημάνθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής η απαξίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο Κώστας Τσιάρας, επεσήμανε ότι «στατιστικά, σε σχέση με τις προηγούμενες Κοινοβουλευτικές Περιόδους, έχουμε πολύ περισσότερες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» τις οποίες χαρακτήρισε δεικτικά ως «κυβερνητικά διατάγματα», που δεν πληρούν ούτε κατ’ ελάχιστο τις συνταγματικές προϋποθέσεις.

«Η Κυβέρνηση ουσιαστικά νομοθετεί μέσω τροπολογιών, που αποτελεί την Κυβερνητική πρωτοτυπία του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Γραμματέας της ΚΟ  και σημείωσε ότι οι περισσότερες τροπολογίες κατατίθενται εκπρόθεσμα, λίγο πριν ή αμέσως μετά την έναρξη των συνεδριάσεων στην Ολομέλεια.

«Η κυβέρνηση μετέρχεται ψευδεπίγραφες νομοτεχνικές βελτιώσεις, που επί της ουσίας είναι αντικαταστάσεις ολόκληρων άρθρων. Έχουμε ξεχάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις Κοινοβουλευτικές εργασίες ο γαλάζιος Γραμματέας της ΚΟ σημείωσε ότι «συνήθως το Κοινοβούλιο τις ημέρες εργασίας, δεν νομοθετεί. Αντίθετα, με το πρόσχημα του κατεπείγοντος η Βουλή καλείται να συνεδριάσει και να νομοθετήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει ουσιαστικά καταργηθεί. Υπουργοί, κατά το δοκούν, απαξιώνουν το Κοινοβούλιο, αρνούμενοι να απαντήσουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.Ενδεικτικά μόνο την προηγουμένη Παρασκευή 10.6 απαντήθηκαν δυο (2) από τις δεκαεπτά (17) επίκαιρες ερωτήσεις. Ενώ χθες Δευτέρα 13/6 απαντήθηκαν δυο (2) από τις δεκατέσσερις (14).

Τέλος, ο Κώστας Τσιάρας επεσήμανε ότι «δεν γίνεται ο καθιερωμένος κοινοβουλευτικός έλεγχος με τη συζήτηση Επίκαιρων Επερωτήσεων κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Αποτελεί κατάχρηση της δυνατότητας της πλειοψηφίας να αποφασίζει επί διαδικαστικών ζητημάτων και να κάνει εξυπηρετήσεις σκοπιμοτήτων των υπουργών, που απαξιώνουν τη θεσμική αποστολή του Κοινοβουλίου» και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επιχειρηματολογώντας για την προκλητική αδιαφορία για τις  κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της Αντιπολίτευσης.

 

«Αιτήματα για εξεταστικές δεν συζητούνται, όταν κατά προτεραιότητα και εσπευσμένα επιλέγονται οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών τεχνασμάτων αλλαγής πολιτικής ατζέντας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Προτάσεις νόμων δεν εισάγονται για συζήτηση στις Επιτροπές. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Όπως καταλαβαίνετε, όταν το Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό και  εναρμονισμένο με το συνταγματικό του ρόλο, υπάρχει απροκάλυπτη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.
Η Νέα Δημοκρατία, απέναντι σε όλα αυτά, έχει ξεκάθαρα μια θέση.

 

Υποστηρίζουμε διαχρονικά:

  • Το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό έλεγχο

 

  • Τη λειτουργία των θεσμών

 

  • Τη σαφή διάκριση των εξουσιών, όπως αυτή περιγράφεται στο συνταγματικό κανόνα, με το Κοινοβούλιο στο κέντρο.

Γιατί, όπου δεν λειτουργούν οι θεσμοί ή όπου λειτουργούν κατά το δοκούν, η Δημοκρατία βρίσκεται σε ομηρία».

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Θάνου Σκάρλου με τον πρόεδρο της ΔΗ.ΜΑΡ
Επόμενο άρθρο Παραιτήθηκε και επισήμως από Πρόεδρος του ΕΒΕ ο Ηλίας Αντωνίου