Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Τεράστια ολιγωρία της κυβέρνησης στη διοχέτευση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ στις ΜΜΕ


Ερώτηση για ζήτημα των σημαντικών καθυστερήσεων στην απορρόφηση και αξιοποίηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ, κατέθεσε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γ.Γ. της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας, μαζί με άλλους συναδέλφους του βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνουν στην ερώτηση τους: «πως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) αποτελεί ένα από τα πέντε τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 -2020. Με προϋπολογισμό 4,67 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης, κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια της Χώρας για τη δημιουργία και στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων. Μεταξύ άλλων, καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο στην αναζωογόνηση της ποιοτικής επιχειρηματικότητας, υφιστάμενης αλλά και νεοφυούς, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας σε κεντρικό ρόλο παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας όπως τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές».

Οι γαλάζιοι βουλευτές επισημαίνουν, ωστόσο, πως: «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 παρέλαβε σε στάδιο προδημοσίευσης 4 ώριμες δράσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ. Με καθυστέρηση ενός χρόνου, μόλις στις 30 Ιανουαρίου του 2016 ο τότε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης επιτέλους προανήγγειλε 4 «νέα» προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης. Πράγματι, αφού είχε χαθεί ένας χρόνος «επανασχεδιασμού» και διαβουλεύσεων, στις 11.2.2016 δημοσιεύτηκαν οι 4 πρώτες «αναθεωρημένες» προσκλήσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής εντός του Μαΐου 2016. Από τότε άλλος ένας χρόνος πέρασε μέχρι να δημοσιευτεί η λίστα των δυνητικά δικαιούχων».

Και συνεχίζουν: «Ένα χρόνο μετά, κοντεύουν να πλέον να “μαραθούν” τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, αγνοώντας αν οι ιδέες αυτές είναι πλέον εμπορικά εκμεταλλεύσιμες, δεδομένης της φύσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Αποτελεί “κοινό μυστικό” ανάμεσα στους υποψήφιους αξιολογητές ότι δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί μέσω εξετάσεων για τις 2 από τις 4 δράσεις (βλ. και ημερομηνίες καθορισμού αποζημίωσης των Αξιολογητών), ώστε να μπορούν να βαθμολογήσουν, πόσο δε μάλλον, να ολοκληρωθούν σύντομα οι αξιολογήσεις! Οι επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν στις 2 προσκλήσεις βρίσκονται σε κενό πληροφόρησης. Ειδικά στον τομέα του Τουρισμού, οι παρεμβάσεις αναβάθμισης πραγματοποιούνται την περίοδο χαμηλής τουριστικής ζήτησης η οποία και εκπνέει, συνεπώς οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να απορροφήσουν κανένα ευρώ μέχρι το τέλος της θερινής σεζόν του 2017».

Καταλήγοντας οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτούν, μεταξύ άλλων, τους συναρμόδιους υπουργούς  σχετικά με το χρόνο ανακοίνωσης των τελικών δικαιούχων του ΕΣΠΑ, αλλά και τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η τεράστια ολιγωρία στη διοχέτευση των κοινοτικών πόρων στην αγορά. Ταυτόχρονα ζητούν να μάθουν ποιες ενέργειες προβλέπονται για τη διασφάλιση της ταχύτερης αξιολόγησης και διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κοπή πίτας στο κτηματομεσιτικό γραφείο Re/max Γαία
Επόμενο άρθρο Επιστολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης