Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Το κοντέρ του κ. Τσίπρα γράφει αποεπένδυση


Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς περγαμηνές στα ακριβότερα Πανεπιστήμια Οικονομικών της Ευρώπης και της Αμερικής για να διαπιστώσει την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του κ. Τσακαλώτου. Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει έσοδα από τους φόρους στον καπνό ύψους 142 εκ €, ήρθε η μελέτη του ΙΟΒΕ που εξηγεί ότι η επιβολή πρόσθετου ΕΦΚ στα τσιγάρα θα οδηγήσει στην έκρηξη το λαθρεμπόριο καπνού και μείωση των φορολογικών εσόδων ύψους 100 εκ. €. Με άλλα λόγια, επιβάλλοντας φόρους 1 € η κυβέρνηση θα εισπράξει μόνο 42 σεντς. Τα υπόλοιπα 58 εκ. € θα χαθούν στην ίδια μαύρη τρύπα η οποία κατάπιε τα έσοδα από τον οινοποιητικό κλάδο και την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί που αποφάσισαν πέρυσι, τέτοιο καιρό, τα «ξεφτέρια» του τομέα οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς για το οικονομικό επιτελείο του κ. Τσίπρα, η κατάρρευση του παραγωγικού ιστού της χώρας, δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα πλεονάσματα που σχηματίζουν οι καθυστερήσεις εξόφλησης του ιδιωτικού τομέα, που μάταια περιμένει το Δημόσιο να ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Η αποσάθρωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποκαλύπτεται πλήρως από τις επενδύσεις που «κατάφερε» να προσελκύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και στις άμεσες ξένες επενδύσεις, το κοντέρ του κ. Τσίπρα έγραψε αρνητικές επιδόσεις. Το κοντέρ έγραψε αποεπένδυση, από καθαρές επενδύσεις 1,26 δις το 2014 σε αρνητικές άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 261 εκ.€ το 2015.

Δεν θα επαναλάβω το προφανές: ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2017 που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, είναι ανεδαφικός και αντιαναπτυξιακός και επομένως, προφανώς, δεν πρόκειται να εκτελεστεί όπως σχεδιάστηκε από το οικονομικό επιτελείο. Ούτε ότι και αυτός ο προϋπολογισμός του κ. Τσακαλώτου, στην πιο κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας, κινείται στο «περίπου», επαναφέροντας τα πιο μαύρα σενάρια για την οικονομία. Και βέβαια, δεν θα επαναληφθώ, εξηγώντας γιατί ο προϋπολογισμός αυτός επιχειρεί, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το ευνοϊκό και αισιόδοξο σενάριο, να επαναφέρει την οικονομία στο σημείο που βρισκόμασταν στο τέλος του 2014.

Αλλά δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι με την λογική του «περίπου», κανένας επενδυτής δεν θα επενδύσει τα κεφάλαιά του στην Ελλάδα και καμία σοβαρή επιχειρηματική πρωτοβουλία δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχουν ανάγκη οι Έλληνες πολίτες.

 

*Του Κώστα Τσιάρα, βουλευτή Καρδίτσας και Γενικού Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ

Προηγούμενο άρθρο Πρωτοβουλίες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό
Επόμενο άρθρο 4η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Σύγχρονου Τάβλι