Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Έχω ευθύνη-Μένω σπίτι


Σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας ,που η ζωή με σκηνοθέτη τον κορωνοϊό, κατάφερε να την μετατρέψει σε πραγματικότητα. Ο δικός μας «Πόλεμος των άστρων» ενάντια σε έναν ιό , που ήρθε να μας δείξει πως το εμείς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το εγώ. Τις επόμενες δύο βδομάδες πρέπει να καταφέρουμε να κερδίσουμε το Όσκαρ ,με τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου, αλλιώς θα αναγκαστούμε να ζήσουμε σε μια χειρίστης ποιότητας φθηνή ταινία,γεμάτη κρούσματα, ράντζα,θανάτους.
Η κατάσταση είναι σοβαρή και πρόκειται να χειροτερέψει ραγδαία. Το μόνο ζήτημα είναι πόσο ραγδαία. Είναι στο χέρι μας να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού.Ο κάθε ένας από εμάς είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την ταινία και είναι δική του η επιλογή να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να δείξει πως σέβεται την ίδια την ζωή.
Η καθημερινότητα μας αλλάζει για να προστατεύσουμε τα δύο πιο σημαντικά αγαθά, την υγεία και την ζωή. Τα μέτρα πάρθηκαν όχι για να μας τιμωρήσουν, αλλά για να μας προφυλάξουν .Εμείς έχουμε την ευθύνη να τα τηρήσουμε, όχι γιατί φοβόμαστε την τιμωρία, αλλά γιατί σεβόμαστε την ζωή και αγαπάμε τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας ,τους φίλους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το πάρει αψήφιστα και να θέσει τόσες ζωές σε κίνδυνο.
Ας φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και ας μην υποτιμήσουμε την κατάσταση. δεν ειναι διακοπες! Έχουμε ήδη τέσσερις θανάτους .Δεν είναι μαγκιά να κατακρίνεις τα μέτρα που πρότειναν τόσοι επιστήμονες για να μας προστατεύσουν. Να κορδώνεσαι γιατί «σιγά μη σε φοβίσει ένας ιός»! Και όμως ο COVID-19 είναι σοβαρότερος από τη γρίπη και δύο φορές μεταδοτικότερος
Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, απαιτούν ψυχραιμία, ευσυνειδησία και λογική!Όλοι μπορεί να αρρωστήσουμε, το ζήτημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα αρρωστήσουμε .Αν επιβραδύνουμε τον αριθμό νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα, το δημόσιο σύστημα υγείας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. Ο περιορισμός του συγχρωτισμού και των μετακινήσεων είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο.
Όσα μέτρα και αν λάβει η κυβέρνηση εάν δεν τα τηρήσουμε με σοβαρότητα, είναι σίγουρο ότι θα αποτύχουνε.Είναι τραγικό, καταξιωμένοι επιστήμονες να προσπαθούν να πείσουν όλους εμάς για το αυτονόητο, να προστατεψουμε την υγεία μας .Ηθοποιοί, πολιτικοί κάνουν εκκλήσεις να μείνουμε σπίτι για να μην αυξηθούν οι θάνατοι.Τι δεν καταλάβαινεις;Μείνε στο σπίτι σου ,από αυτό εξαρτώνται πολλές ζωές, ίσως και η δική σου. Το κράτος και η αστυνομία δεν μπορεί να είναι πάνω από τον καθένα να μας ελέγχει .
Αγνοώντας τις οδηγίες να μείνεις σπίτι συμβάλλεις στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού ,με κίνδυνο να καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.Κολλάς λοιπόν τον ιό ,τον οποίο μεταδίδεις στην γυναίκα ,τα παιδιά ,τους γονείς ,την γιαγιά σου.Αν το σύστημα καταρρεύσει, και χρειαστεί ,θα έχει κρεβάτι για να σωθεί ένας από εσάς, με συγκεκριμένα κριτήρια (ηλικία, ιστορικό, συννοσηρότητα) όπως συμβαίνει στην Ιταλία.
Θυσιάζουμε κάποιες μέρες χωρίς καφέ, ποτό παρέες, ακυρώνουμε ταξίδια, εξόδους και δραστηριότητες, μένουμε σπίτι και κερδίζουμε ζωές. Σταματήστε να διαμαρτύρεστε δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη συμφωνία από αυτή. Εσύ ;Οι “μαγκιές” και οι “γενναιότητες” προκαλούν τον θάνατο και είναι φρικαλέο να είσαι υπεύθυνος για τον θάνατο ενός ανθρώπου.
Οι άρρωστοι προφανώς θα μείνουν σπίτι γιατί δεν νιώθουν καλά. Ο στοχός είναι να μείνουν σπίτι οι υγιείς και οι ασυμπτωματικοί. Δεν επιδιώκω να σας τρομοκρατήσω, αλλά να μεταφέρω ρεαλιστικά την πραγματικότητα.Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανευθυνοτητα,ωχαδερφισμό και ιδιοτέλεια.
Μείνετε σπίτι σας, για να προστατευτεί η υγεία όλων μας και όταν περάσει όλο αυτό να μην λείπει κανένας μας. Υπάρχουν άνθρωποι που προστατεύουν την ζωή μας στα σύνορα και από εμάς απλά ζητήθηκε να μείνουμε σπίτι μας. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης και συνείδησης.

 

Γράφει η Λία Ρογγανάκη, Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελήτρια Ά Κέντρο Υγείας Μουζακίου

Προηγούμενο άρθρο Διευκρίνηση για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών
Επόμενο άρθρο Δ. Μουζακίου: Ενημέρωση για Κορωναΐό για ευπαθείς ομάδες