Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Αποδοτική όχι ανταλλακτική ψήφος


Από το χάραμα σηκώθηκε ο βοσκός  να αρμέξει και μετά να βγάλει τα ζώα του να βοσκήσουν. Με την γκλίτσα στο χέρι, της οποίας η λαβή ήταν σε σχήμα S για να πιάνει το άτακτο πρόβατο από το πόδι,  οδηγεί τα ζώα στους βοσκότοπους και τα γρέκια. Το γκεσέμι μπροστά και το κοπάδι να ακολουθεί. Ο σκύλος, πιστός σύντροφος και βοηθός , επαναφέρει στο κοπάδι όσα ζώα απομακρύνονται . Σκοπός είναι να επιστρέψουν όλα τα πρόβατα σώα στη στρούγκα. Άλλωστε είναι γνωστό πως « όποιο πρόβατο φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος» .

Στρούγκα εκτός από περιφραγμένος   χώρος ,  για το άρμεγμα  γιδοπροβάτων ,ονομάζεται και το σύνολο οπαδών  που υπακούουν τυφλά σε  κανόνες ή σε κάποιον  αρχηγό. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα μπορούσε να διακρίνει πολλά κοινά χαρακτηριστικά στην συμπεριφορά  των συμπαθητικών αυτών ζωντανών με τους οπαδούς  που ακολουθούν μια ομάδα, ένα κόμμα ή μια ιδεολογία. Το  αφυές πρόβατο ακολουθεί το κοπάδι. Πάει όπου πάνε τα πολλά. Δεν έχει προσωπικότητα. Κάπως έτσι παρακολουθούμε  τους κάθε είδους οπαδούς  άβουλα να ακολουθούν το γκεσέμι, τον μπροστάρη του κοπαδιού.

Με ανάμικτα συναισθήματα, όπως  οργή, λύπη ,απογοήτευση τους έχουμε παρακολουθήσει στα δελτία ειδήσεων να συγκρούονται με τις δυνάμεις της Αστυνομίας και να καταστρέφουν την δημόσια περιουσία βάζοντας σε κίνδυνο αθώες ζωές. Στην πολιτική γινόμαστε μάρτυρες οπαδικών συμπεριφορών υπέρ κάποιων, χωρίς πολιτική και ιδεολογική χροιά, αλλά με κριτήρια τις εξυπηρετήσεις και το βόλεμα. Έτσι η ψήφος κατέληξε να έχει ανταλλακτική αξία.

Στο βωμό της οπαδοποίησης οι ιδέες καπηλεύονται ,οι δε έννοιες διαστρεβλώνονται και κακομεταχειρίζονται. Η απραξία και ο ωχαδερφισμός  μετατρέπονται σε ιδεολογία με αποτέλεσμα την αποχή από κάθε πολιτική και συλλογική διαδικασία . Οι σημερινοί οπαδοί αποχαυνώνονται με μια ψευδαίσθηση πολυφωνίας που τους προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα και με μια ψευδαίσθηση ελευθερίας που τους προσφέρει το διαδίκτυο. Κατέληξε να εκλαμβάνεται ως  ενδιαφέρον για τα κοινά ο σχολιασμός των ριάλιτι  και των κοινωνικών εκπομπών. Κάτω από την ομπρέλα της συλλογικής ταυτότητας έχει χαθεί η προσωπική ευθύνη ,κανένας  δεν σηκώνει το βάρος των επιλογών του. Απενοχοποιημένα όμως και πολύ εύκολα μετακυλύουνε το μερίδιο της ευθύνης τους στον εκλεκτό της επιλογής τους. Αυτόν επέλεξαν να παίρνει τις αποφάσεις άρα και την ευθύνη για αυτούς και το μόνο που θέλουν είναι να μπορούν να τον κατακρίνουν από τον καναπέ τους, να τον βρίζουν από το διαδίκτυο και έτσι να εκτονώνονται (προσωπική ευθύνη δεν θα αναλάβουν).

Για να εξαλείψουμε τις λάθος νοοτροπίες πρέπει να βγούμε από το κοπάδι ,να αναγνωρίσουμε αυτούς που έχουν αποκλειστικό κίνητρο την ιδιοτελή σκοπιμότητα και να μην εντυπωσιαστούμε από τον θόρυβο που κάνουν για να αυτοπροβληθούν . Η αληθινή δημοκρατία προϋποθέτει την ευθύνη και  μερίδιο ευθύνης, αντιστοιχεί σε όλους μας. Τα προσωπικά συμφέροντα, πρέπει να υποχωρήσουν, να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Η ψήφος πρέπει να μετατραπεί  από ανταλλακτική σε αποδοτική όσον αφορά την κοινωνική ευημερία. Πρέπει να επιλέγουμε για εκπροσώπους μας όσους κάνουν συμφωνίες αλήθειας  και ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, όχι όσους βρίσκουν  την εκάστοτε  λύση ατομικά και με οποιοδήποτε τρόπο(ανταλλαγή).Όταν επιλέγεις γιατρό να σε θεραπεύσει δεν επιλέγεις τον συμπαθητικό ,τον εξιδανικευτικό, τον φαφλατά αλλά τον ικανό που μπορεί , θέλει και ξέρει να θεραπεύσει.

Όταν  ο ένας δεν μπορεί να δράσει  και ο άλλος δεν θέλει να σηκωθεί από τον καναπέ , ο τρίτος δεν ξέρει τι να αποφασίσει  και ο τέταρτος δεν μπορεί να αλλάξει τον εαυτό του, τότε όλοι τους αισθάνονται  τυχεροί  που έχουν βοσκό. Έχουν αυτόν που τους  απαλλάσσει από την ευθύνη, χωρίς να πρέπει να αγωνιστούν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και χωρίς να χρειαστεί να αναλάβουν το βάρος των επιλογών τους, ούτως ή άλλως  ο βοσκός και τα τσοπανόσκυλα θα φταίνε για όλα. Φυσικό είναι λοιπόν να μην επιθυμούν να ξεμυτίσουν από τη στρούγκα. Καθώς όμως η οπαδοποίηση προάγει την ανεκτικότητα στα λάθη ή τις αστοχίες των βοσκών και  τα μέλη του κοπαδιού αποφεύγουν να σηκώσουν το βάρος των επιλογών τους ,θα μείνουν τελικά να αναρωτιούνται «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;».

 

Γράφει η Λία Ρογγανάκη,  Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός,Επιμελήτρια ΚΥ Μουζακίου

Προηγούμενο άρθρο Διεθνής Ημέρα Αρχείων η 9η Ιουνίου
Επόμενο άρθρο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μακαριστών κυρών Κυρίλλου Α΄ και Κυρίλλου Β΄