Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Η Περιφέρεια, οι ΜΜΕ και ένα δοτικό φλερτ


Η σύλληψη μιας ιδέας, η πρωτοβουλία, ένας στόχος και ο αγώνας για την επίτευξη του, αποτελούν την μαγιά της επιχειρηματικότητας. Οι δεξιότητες, οι προσπάθειες, ο κόπος και τέλος η εκτέλεση της ιδέας, η οποία θα επιφέρει προστιθέμενη αξία, συμβάλλουν στην απαρχή της δημιουργίας μιας επιχείρησης.

Μικρές, τοπικές, μικρομεσαίες ,οικογενειακές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν σοβαρή δραστηριότητα, με σημαντικές επιδράσεις στην κοινωνική ισορροπία και στην οικονομία . Άλλωστε αυτές αποτελούν για τις περισσότερες χώρες τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας ,αφού συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην απασχόληση.

Επιχειρήσεις που καταστρώνουν σχέδια με το βλέμμα στις μέλλουσες γενεές. Έτσι οι αξίες και οι παραδόσεις, διατηρούνται και μεταφέρονται δημιουργώντας ένα ζεστό και ανθρώπινο περιβάλλον. Δίνοντας βαρύτητα   στην διαπροσωπική σχέση με τους πελάτες καταφέρνουν να γίνουν ανταγωνιστικές σε σχέση με τους κολοσσούς.

H Περιφέρεια Θεσσαλίας αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, έδωσε έμφαση  σε προγράμματα και δράσεις για να στηρίξει την βιώσιμη ανάπτυξη, να προωθήσει την δημιουργικότητα και την καινοτομία και να αυξήσει τις θέσεις εργασίας.

Στην εποχή μας, που ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, ενίσχυσε τόσο τις μικρές ,τις πολύ μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Χρηματοδότησε τις υφιστάμενες επιχειρήσεις ,αλλά και τις νέες με σκοπό την ενσωμάτωση καινοτομιών ,την αναδιοργάνωση τους και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους, την ενίσχυση των κτιριακών τους υποδομών, την προμήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού.

Ενίσχυσε τα κεφάλαια κίνησης, την ρευστότητα με την επιδότηση επιτοκίου , τις νέες προσλήψεις και την προώθηση εξαγωγών, (δεν είναι τυχαίο πως «Η Θεσσαλία είναι η μοναδική περιφέρεια στη χώρα που εξάγει περισσότερα απ’όσα εισάγει»).Αντίστοιχα με εργαλείο το Κέντρο Καινοτόμου Νεανικής Επιχειρηματικότητας χρηματοδότησε  τις επιχειρηματικές ιδέες νέων ανθρώπων που θέλουν να μείνουν, να εργαστούν  και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Άλλωστε δεν απέσπασε άδικα την κορυφαία διάκριση  «Επιχειρηματική περιφέρεια της Ευρώπης 2019»

Ουσιαστική είναι η στήριξη της  Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Αγροτική επιχειρηματικότητα, με την βελτίωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, που γίνεται μέσω των Αναπτυξιακών Εταιριών της Θεσσαλίας.

Η  πανδημία άλλαξε ριζικά τις συνθήκες της αγοράς στην οποία λειτουργούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό .Στην δύσκολη αυτή περίοδο η Περιφέρεια σε συνεργασία  με την Ιατρική Σχολή παρέχει δωρεάν εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των εργαζομένων και των επιχειρηματιών. Χρηματοδοτεί  το πρόγραμμα Ενίσχυση Ίδρυσης Τουριστικών Επιχειρήσεων, μέσω του ΕΣΠΑ, για να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες Θεσσαλικές επιχειρήσεις. Εισφέρει στο ταμείο επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) για την ενίσχυση και επιδότηση των επιχειρήσεων που δανειοδοτούνται, αλλά και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για να μπορέσουν να στηριχθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να πάρουν το επίδομα των 800 και 600 ευρώ.

Σήμερα που η μέρα είναι αφιερωμένη στις ΜΜΕ ας κατανοήσουμε την βαρύτητα τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ, αποτελούν πάνω από το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων και συνεισφέρουν συνολικά στα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας. Την εποχή αυτή της νέας κρίσης, θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να επιβιωσουν. Είναι απαραίτητες για την κοινωνική ευημερία και την οικονομία. Η Ελλάδα τις χρειάζεται για να αυξήσει το εισόδημά της, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αναπτυχθεί.

Στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τους δικούς μας ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού: «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να στηρίξουμε τις περιοχές μας, να ενδυναμώσουμε την εθνική μας αυτογνωσία».

Όλοι λοιπόν, πρέπει να βοηθήσουμε, έστω και με τα λίγα χρήματα που διαθέτουμε, για να τονώσουμε την τοπική οικονομία. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρέχει μια «Αλυσίδα  εξωστρέφειας και επενδύσεων», που στηρίζει και «μεταδίδει κίνηση» στις μικρομεσαίες Θεσσαλικές επιχειρήσεις. Αναγνωρίζουμε την αξία τους, «φλερτάρουμε»  με την ανάπτυξη τους.

 

Γράφει η Λία Ρογγανάκη, Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός, Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας, των Φύλων  της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία και αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών
Επόμενο άρθρο Τρέξανε για τον Καραϊσκάκη