Λαμπερή η έναρξη των Καραισκακείων


Με κάθε επισημότητα και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Παιδείας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, σύσσωμων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης οι εκδηλώσεις του 41ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πολιτισμού «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ» που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την ΤΕΔΚ, το Δήμο Καρδίτσας – ΔΕΤΑΚ, αλλά και με την υποστήριξη της Σχολής Αστυφυλάκων και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας Μουζακίου που φιλοξενούν τα συγκροτήματα.

Ήταν μία πραγματικά λαμπερή βραδιά, σε μία οργάνωση όπως ακριβώς άρμοζε σε έναν τέτοιο κορυφαίο θεσμό τον οποίο έχουν αγαπήσει και έχουν στηρίξει γενιές και γενιές και συνεχίζει την πορεία του ολοένα και πιο δυναμικά.

Η όλη εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό  της Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μένης Παπανικολάου που ως “οικοδέσποινα” της βραδιάς καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Το λόγο έλαβαν επίσης ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Γιώργος Κωτσός, ενώ την έναρξη κήρυξε λίγο αργότερα ο Nομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος.

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν εκείνη την ώρα τον ουρανό και, έτσι, δόθηκε και το έναυσμα για να ξεκινήσει η γιορτή.

Αναφορά στη ζωή και το έργο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, στο οποίο και αφιερώνεται το Φεστιβάλ, έγινε αμέσως μετά από την κ. Τούλα Καρώνη – Τσιλίκη, Πτυχιούχο Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Θεσσαλονίκης, Συγγραφέα, Ποιήτρια, Στιχουργό.

Τη σκυτάλη έλαβαν τα προσκεκλημένα χορευτικά συγκροτήματα, ξένα και ελληνικά, δίνοντας σε όλους μία πρώτη “γεύση” από τους χορούς των περιοχών τους.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 του μήνα και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων σας περιμένει όλους κοντά της σε ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα και με εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε όλους σχεδόν τους Δήμους του Νομού.

Μόνον χθες Σάββατο οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Μαυρομμάτι, τη γενέτειρα του Γεώργιου Καραισκάκη στον οποίο και αφιερώνεται το Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάζουν η Βάσω Μακρή και ο Παύλος Βησσαρίου, ενώ τελετάρχης είναι η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων – φιλόλογος κ. Κατερίνα Σταθοπούλου.

Το πρόγραμμα Κυριακής

Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας

ΩΡΑ 21.30:

1. Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ»

2. Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «ΑΠΟΛΛΩΝ»

3. Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος « Η Πρόοδος » Αιανής Κοζάνης

4. Σύλλογος Ποντίων Νομού Καρδίτσας «Εύξεινος Λέσχη»

5. Χορευτικό Συγκρότημα «Georgia» από την Γεωργία

6. Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής   Παράδοσης Περιοχής   Καρδίτσας «ΤΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ»

Δήμος Ιτάμου

Σκοπευτήριο Καλλιθήρου, ώρα  έναρξης: 8.00

-Σκοπευτικοί Αγώνες

Οργάνωση: Σκοπευτικός – Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας

Δήμος Σελλάνων, ώρα 21.00

Κεντρική Πλατεία Προαστίου.

– Λαογραφικός Όμιλος «ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ» από την Κύπρο

– Χορευτικό Συγκρότημα «Chornobrivets» από την Ουκρανία

Οργάνωση: Δήμος Σελλάνων

Δήμος Σοφάδων, ώρα 21.00

Κεντρική Πλατεία Σοφάδων.

– Χορευτικό Συγκρότημα «Anatolian» από την Τουρκία

– Χορευτικό Συγκρότημα «Hamis» από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

– Χορευτικό Συγκρότημα «CH_EH_OC» από το Μεξικό

Οργάνωση: Δήμος Σοφάδων

Δήμος Κάμπου, ώρα 21.00

Κεντρική Πλατεία Σταυρού.

– Χορευτικό Συγκρότημα «Bisser» από τη Σόφια της Βουλγαρίας

– Χορευτικό Συγκρότημα «Djembe Rhythm Group» από το Ντακάρ της Σενεγάλης

Οργάνωση: Δήμος Κάμπου – Μορφωτικός Σύλλογος Σταυρού

Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ.  Μένης Παπανικολάου

Καλώς ορίσατε στο 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «Καραισκάκεια 2008».

Τα «Καραισκάκεια» αποτελούν έναν καταξιωμένο θεσμό για την πόλη και το Νομό μας, που όχι μόνον προσφέρει πολιτιστικά, αλλά ανθίσταται με τα μηνύματά του στην «πολιτιστική» βιομηχανία, που στις μέρες μας διαμορφώνει και την αισθητική μας.

Η ανάπτυξη του πολιτισμού, η διατήρηση της παράδοσης και της πνευματικής μας κληρονομιάς, αλλά και η συνεργασία με άλλους λαούς αποτελούν βασικούς στόχους των εκδηλώσεων αυτών.

Η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της προσπαθεί για την αναβάθμιση αυτού του θεσμού δίνοντας τη μάχη ενάντια στην πολιτιστική ανυπαρξία, την καθημερινότητα, τη μοναξιά, την τηλεόραση, τα κακώς κείμενα της ζωής μας, γιατί πιστεύει πως υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτός του αγώνα του απλού πολίτη μέσα από τον πολιτισμό.

Τα «Καραισκάκεια» αποτελούν φόρο τιμής προς τον τιμώμενο ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος στις δύσκολες εκείνες στιγμές του εθνικού ξεσηκωμού απέδειξε με τη στρατηγική του ιδιοφυΐα, με τους αγώνες και το θάρρος του, ότι οι μικροί μπορούν να γίνουν μεγαλύτεροι των μεγαλύτερων όταν το θέλει η ψυχή και η καρδιά τους. Ονειρεύτηκε μια Ελλάδα ελεύθερη χωρίς προστάτες και αφεντικά.

Ευχαριστώ όλους εσάς τους συμπολίτες μας, που χρόνια τώρα μας παρακολουθείτε και σας δίνουμε την υπόσχεση να φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες σας.

Σας εύχομαι να ευχαριστηθείτε και να απολαύσετε αυτή την επετειακή γιορτή.

Προηγούμενο άρθρο αποστολή του ΚΕΤΑ Θεσσαλίας στην αγορά Rungis του Παρισιού
Επόμενο άρθρο Το θέμα της ακρίβειας δεν είναι εισαγόμενο