Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρδίτσας: Άρχισαν κιόλας τις εκπτώσεις στα αιτήματα!


Οι πληγέντες του νομού και της πόλης, που καταστράφηκαν εξ αιτίας των παραλείψεων του κρατικού μηχανισμού, της Περιφέρειας και των Δήμων στη λήψη των προβλεπόμενων αναγκαίων μέτρων για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, από την πρώτη στιγμή απαίτησαν την αποκατάσταση όλων των κάθε είδους κατεστραμμένων εγκαταστάσεων, κατοικιών, κτισμάτων, χωραφιών, μηχανημάτων, εξοπλισμού και 100% αποζημίωση σε κάθε είδους ζημιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τα αιτήματα αυτά βγήκαν μέσα από τους ίδιους τους πληγέντες, καταγράφηκαν και δημοσιοποιήθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων τους (σωματεία, Επιμελητήριο, αγροτικοί σύλλογοι, ΕΟΑΣΚ, κ.λπ.).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ημίμετρα που σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκάλεσε η καταστροφική πλημμύρα.

Οι πληγέντες, με σκοπό τη διεκδίκηση και ικανοποίηση των αιτημάτων, μαζικά μέσα από τους φορείς τους και τα σωματεία τους, κινητοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα και κατέληξανστο μεγάλο συλλαλητήριο της Δευτέρας 5/10 απαιτώντας δυναμικά ικανοποίησή τους.

Ακόμη και η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας, που αρνήθηκε να συγκαλέσει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τελικά κάτω από την πίεση και τη λαϊκή κατακραυγή αναγκάστηκε να τα υιοθετήσει στη συνεδρίαση που προκάλεσε η αντιπολίτευση και εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των αιτημάτων των πληγέντων.

Στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται η υποκρισία της όταν ψήφιζε τα αιτήματα. Η δημοτική αρχή δεν τα υιοθετεί αλλά στηρίζει και προωθεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης, έτσι άλλα λέει στους δημότες και άλλα κάνει στην πράξη.

Άρχισαν λοιπόν τις εκπτώσεις …

Αντί, λοιπόν, να διασφαλίσει ότι θα έχουν στέγη οι πληγέντες, μέχρι να αποκατασταθούν τα σπίτια τους και να γίνουν κατοικήσιμα, με διάφορα προσχήματα τους διώχνει από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούνται.

Αντί να εξασφαλιστεί στέγη με ευθύνη του κράτους,ο δήμος προωθεί κάποιο στεγαστικό επίδομα, που σημαίνει ότι οι ξεσπιτωμένοι θα πρέπει μόνοι τους να φροντίσουν να βρουν σπίτια για να βγάλουν το χειμώνα και βλέπουμε. Το αν το επίδομα θα φτάνει να καλύψει το ενοίκιο είναι άλλο ζήτημα.

Αντί να οργανωθεί από το δήμο σε ανθρώπινες συνθήκες και με αξιοπρέπεια η σίτιση όσων έχουν ανάγκη, αυτή αφήνεται σε ιδιώτες ή ΜΚΟ κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Στο χώρο του Λουμάκη επικρατεί, κυριολεκτικά, ένα χάος στη διανομή των διάφορων ειδών. Είκοσι μέρες μετά την πλημμύρα και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, η Περιφέρεια, ο Δήμος δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πληγέντων. Αντιδρούν αστραπιαία,όμως, όταν είναι να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα συμφέροντα!

Ο δήμαρχος, αντί να απαιτήσει αποκατάσταση και αποζημιώσεις στο 100% για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο, αποδέχεται τα ψίχουλα της κυβέρνησής του, προωθεί δάνεια και 70% αποζημίωση και ζητά απλά την υλοποίησή τους πιο γρήγορα.

Αντί να υποστηρίξει το αίτημα κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του, κανείς να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα και την κανονική του άδεια, συμφωνεί με την αναστολή συμβάσεων και επίδομα 534 ευρώ.

Αντί να υποστηρίξει το αίτημα για μηνιαία ενίσχυση στο ύψος του χαμένου εισοδήματος για τους πληγέντες, προωθεί επίδομα ΚΕΑ.

Στις «μεταμορφώσεις» αυτές δεν είδαμε να εκφράζεται διαφωνία από το συνεταιρισμό της πλειοψηφίας, ούτε από κάποιο δημοτικό σύμβουλο. Ακόμα και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου (και δημοτικός σύμβουλος) «έκανε γαργάρα» τα αιτήματα των επαγγελματιών που εκπροσωπεί και από το 100% αποζημιώσεις και 20.000 προκαταβολή που ζήταγε στην αρχή, το γύρισε και έφτασε να ευχαριστεί την κυβέρνηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε!

Άρχισαν,όμως,οι φωτογραφίες και ο «χορός εκατομμυρίων» για έργα αποκατάστασης και μπαζώματα (που φυσικά θα γίνουν όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες….). Τελικά μάλλον μόνο οι εργολάβοι θα βγουν κερδισμένοι και από αυτή την καταστροφή…

Μήπως οι χαρακτηρισμοί «αμετανόητοι, προκλητικοί, αλαζόνες και υποκριτές» που είπαμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας είναι λίγο τελικά; Μάλλον έτσι είναι! Γιατί όπως είπε ο δήμαρχος, είναι περήφανοι που είναι ΝΔ και αφού είναι περήφανοι θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να περάσουν αυτά που προωθεί η κυβέρνησή τους και όχι αυτά που έχουν ανάγκη οι Καρδιτσιώτες που καταστράφηκαν.

Να μην έχουν επομένως αυταπάτες οι πληγέντες ότι θα έχουν στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό και τους τοπικούς εκπροσώπους του, τη δημοτική αρχή και την Περιφέρεια. Όπως μόνοι τους πάλεψαν με τα νερά και τις λάσπες με την αλληλεγγύη των σωματείων τους, των συλλόγων τους, των πληγέντων από άλλες περιοχές της χώρας, έτσι πρέπει να παλέψουν και για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

 

Προηγούμενο άρθρο Τα νέα συνταρακτικά δεδομένα για τον Ιανό από πολυμελή επιστημονική ομάδα
Επόμενο άρθρο Τουρνουά Πινγκ Πονγκ εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας