Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρδίτσας: Μέτρα για τον κορωνοϊό


Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της επιδημίας που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, οι ειδικοί επιστήμονες πρότειναν και πάρθηκαν από την κυβέρνηση μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη της περαιτέρω διασποράς του ιού με σκοπό την προστασία του πληθυσμού. Προς την κατεύθυνση αυτή πάρθηκαν αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων, περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κλπ μέτρα που θα εμποδίσουν την μετάδοση σε περισσότερους ανθρώπους. Επιβάλλεται η υλοποίηση χωρίς άλλη καθυστέρηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού και όσων άλλων προτείνουν οι ειδικοί επιστήμονες για το σκοπό αυτό.

Όμως ακόμα και αν τηρηθούν κατά γράμμα οι περιορισμοί μετακίνησης (τήρηση κανόνων προσωπικής,  ατομικής φροντίδας και προστασίας), η νόσος ήδη έχει εξαπλωθεί και απαιτείται έλεγχος και νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν ή προσβληθούν λόγω της υπάρχουσας διασποράς του ιού και ασθενούν ή θα ασθενήσουν το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να κρυφτεί, να γίνει πλυντήριο της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της υγείας η ‘’ατομική ευθύνη’’ ούτε να εφαρμοστούν μέτρα που θα ισοπεδώσουν και θα διαγράψουν τα άγρια πετσοκομμένα δικαιώματα των εργαζομένων και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας.

Να θυμίσουμε ότι πανελλαδικά αλλά και στο νομό μας, τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, έγιναν πολλές μαζικές κινητοποιήσεις, με πρωτοβουλία δεκάδων φορέων και συνδικάτων, που διεκδικούσαν κάλυψη των κενών σε προσωπικό στο νοσοκομείο και στις άλλες δομές υγείας του νομού και στις υποδομές – εξοπλισμό. Τουλάχιστον δύο φορές η παράταξή μας έφερε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τα ψηφίσματα των κινητοποιήσεων αλλά και τις δύο φορές πήραν μόνο τη δικιά μας ψήφο.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες δεν έκαναν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό ή στην καλύτερη περίπτωση ασχολήθηκαν με ‘’μπαλώματα’’, κοιτάζοντας πως θα μειώσουν τις δαπάνες για την υγεία και θα μπάσουν τους ιδιώτες στον χώρο. Όχι μόνο αυτό αλλά οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας που διεκδικούσαν κάλυψη των κενών, ξυλοφορτώθηκαν πολλές φορές από τα ΜΑΤ. Σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα που οδηγεί η πολιτική μείωσης των δαπανών για την υγεία: προκειμένου να αντέξει το σύστημα υγείας στον κορωνοϊό σταμάτησαν όλα τα χειρουργεία και τα προγραμματισμένα ραντεβού και θα κινδυνεύσει κόσμος και από τις άλλες ασθένειες γιατί καμία ανάγκη δεν περιμένει, ούτε δίνει τη σειρά της στον κορωνοϊό.

Όταν πρόκειται για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων όμως οι κυβερνήσεις δεν καθυστερούν καθόλου. Η πλειοψηφία των μέτρων που ανακοινώθηκαν με αφορμή την επιδημία αφορούν σε παροχές (σε χρήμα και σε είδος) προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και για τους εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες θα δοθούν τα ‘’τρίμματα’’ που θα περισσέψουν (πέσουν) από το φαγοπότι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με απώτερο στόχο να μείνουν μόνιμα, όπως έμεινα και τα μέτρα όλων των μνημονίων.

Στην περιοχή μας δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Άλλωστε οι προβλέψεις των ειδικών λοιμωξιολόγων κάνουν λόγο για μεγάλη διάρκεια της επιδημίας και επικείμενη έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες βδομάδες, λόγω και της ιδιαιτερότητας του να μεταδίδεται και από μη συμπτωματικούς ασθενείς, που θα έχει σαν πιθανό αποτέλεσμα την κατάρρευση του, ούτως ή άλλως, αποδυναμωμένου συστήματος υγείας που αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε κανονικές συνθήκες.

Επομένως επιβάλλεται η υλοποίηση μέτρων και ενεργειών και από τα συλλογικά όργανα των δήμων, με βασική προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό αφορά και τους δημότες και το προσωπικό του δήμου. Αυτό προϋποθέτει να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο μέγεθος η φυσική προσέλευση δημοτών στους χώρους των υπηρεσιών που ανακοινώθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και η προσέλευση των υπαλλήλων και οι απαραίτητες για τις βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου υπηρεσίες να λειτουργήσουν εκ περιτροπής με προσωπικό ασφαλείας που θα εναλλάσσεται ανά 15μερο, χωρίς κανέναν περιορισμό στα εργασιακά – μισθολογικά κλπ δικαιώματα. Έτσι θα υπάρξει αποσυμφόρηση μέσα στους εργασιακούς χώρους, θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι και θα υπάρχει και δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των υπηρεσιών αν ‘’ο μη γένοιτο’’ έχουμε κρούσμα σε κάποια ομάδα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα να δοθεί στον τομέα της καθαριότητας της πόλης και των κοινωνικών δομών. Εδώ φαίνεται καθαρά η αδήριτη ανάγκη για μαζικές προσλήψεις τώρα με αποφάσεις της κυβέρνησης.

Επίσης ο δήμος πρέπει να φροντίσει να μην διακοπούν παροχές νερού και να στηριχτούν οι οικονομικά ευάλωτες ομάδες δημοτών (κοινωνικό παντοπωλείο – φαρμακείο), να μην προχωρήσει σε κατασχέσεις, να κάνει διευκολύνσεις σε μικροοφειλέτες κλπ.

Ζήτημα πρέπει να μπει στους οργανισμούς ή εταιρείες που μετακινούν συνεργεία σε σπίτια δημοτών (π.χ. για βλάβες, συνδέσεις, καταμετρήσεις, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ιδιώτες, τυχόν άλλοι), να αναστείλουν εργασίες και επισκέψεις που μπορεί να προκαλέσουν μεταφορά ή διασπορά του ιού.

Για την λειτουργία των αιρετών οργάνων του δήμου, δόθηκε δυνατότητα συνεδρίασης με περιφορά ή με τηλεδιάσκεψη. Θεωρούμε ότι το μέτρο δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τον περιορισμό της έκφρασης απόψεων και για περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων των εκλεγμένων εκπροσώπων των δημοτών (άλλωστε η μεταφορά αρμοδιοτήτων του δημοτικού συμβουλίου στην οικονομική επιτροπή, που αποφάσισε η κυβέρνηση πρόσφατα, αυτό υπηρετεί….).

Άποψή μας είναι όμως ότι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί με μέτρο και κυρίως για θέματα τελείως διαχειριστικά (π.χ. πληρωμών), για θέματα που έχουν σχέση με αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού ή ανάλογων καταστάσεων υγείας και σε καμία περίπτωση για θέματα έργων ή άλλα που μπορούν να περιμένουν, μιας και λόγω της συνολικής υπολειτουργίας της διοίκησης δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Τα μέτρα είναι φανερό ότι θα πάρει καιρός για να αρθούν και θεωρούμε ότι είναι ορθότερο να ετοιμαστεί υποδομή για να γίνεται συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη για τις επιτροπές και το δημοτικό συμβούλιο αντί της περιφοράς και αυτό μόνο για τα απολύτως αναγκαία θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και στη χθεσινή της Οικονομικής Επιτροπής περιλήφθηκαν δεκάδες θέματα που δεν εμπίπτουν σε όσα εκτέθηκαν παραπάνω.

Επί πλέον να λάβετε υπ’ όψη σας ότι από τα μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων δε μπορεί να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι που υποστηρίζουν τα αιρετά όργανα κατά συνέπεια πρέπει να περιοριστεί στο απολύτως ελάχιστο και η ‘’παραγωγή’’ αποφάσεων. Με τα πολλές δεκάδες θέματα της χθεσινής  οικονομικής επιτροπής και του σημερινού δημοτικού συμβουλίου για παράδειγμα, όχι μόνο δεν υπηρετείται αυτή η κατεύθυνση, αλλά αναγκάζονται μια σειρά υπαλλήλων να βρίσκονται πολλές ώρες στο χώρο εργασίας, πιθανόν και πέραν του ωραρίου, για την προετοιμασία, την έκδοση των αποφάσεων κλπ γραφειοκρατικών ενεργειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται….

Η αποσυμφόρηση των γραφείων από προσωπικό με τη λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας, δίνοντας ειδικές άδειες, πρόσθετες άδειες στις ευπαθείς ομάδες με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ο περιορισμός των εργασιών των εξωτερικών συνεργείων (π.χ. πράσινο) στα απολύτως αναγκαία, τα άλλα μέτρα προστασίας (αντισηπτικά υλικά παντού, ΜΑΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, το πράσινο, τη συντήρηση μέσων και υποδομών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, κλπ), θα συμβάλλουν στο στόχο μη διασποράς του ιού και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Έχουμε την πρόθεση να συμβάλλουμε στην λειτουργία των οργάνων σε ένα τέτοιο πλαίσιο και περιμένουμε τις ολοκληρωμένες προτάσεις και σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής για όσα εκθέτουμε στην παρούσα.

 

Για την σημερινή δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προτείνουμε:

α).  Την απόσυρση όλων των θεμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείστε ότι δεν συμμετέχουμε στην συνεδρίαση και δεν νομιμοποιούμε τις αποφάσεις της

β). Συζήτηση ενός μόνο θέματος: έγκριση ψηφίσματος προς την κυβέρνηση απαιτώντας να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις στο χώρο της υγείας και όχι σε προσκλήσεις για χειροκροτήματα και like για τους υγειονομικούς στα κοινωνικά δίκτυα. Εφόδια για να πολεμήσουν τις ασθένειες χρειάζονται και όχι παλαμάκια. Οι προτάσεις – σπαρακτικές εκκλήσεις – των γιατρών που εκφράζονται μέσω της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να είναι ο κορμός του περιεχόμενου καθώς και τα αιτήματα των φορέων του νομού μας.

Για το σκοπό αυτό καταθέτουμε το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος:

 

«Το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας απαιτεί από τη κυβέρνηση εδώ και τώρα με fasttrack διαδικασίες την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:

  1. Άμεσα να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του νομού με μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Άμεση λειτουργία των κλινών ΜΕΘ.
  2. Ενίσχυση με επί πλέον προσωπικό και εξοπλισμό για να γίνει 24ωρη η λειτουργία των Κέντρων Υγείας και να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο.
  3. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών υποδομών υγείας και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των ιδιωτών γιατρών. Επίταξη όλων των υλικών καιν εξοπλισμού που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών και είναι απαραίτητα για την κάλυψη αναγκών του δημόσιου συστήματος υγείας.
  4. Εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και τεχνικά μέσα όλων των δημόσιων δομών υγείας και να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα υγείας δωρεάν, είτε αφορούν την επιδημία είτε άλλες νόσους, είτε χρειάζονται νοσηλεία στις μονάδες Υγείας είτε στο σπίτι.
  5. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.), για την προστασία των ασθενών και των εργαζομένων.
  6. Τα απαιτούμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό. Να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
  7. Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, να εξασφαλίζεται ‘’κατ’ οίκον’’ επίσκεψη των γιατρών στις περιπτώσεις εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, καθώς και πρόσθετες άδειες για όλους τους εργαζόμενους που θα νοσήσουν ή θα μπουν σε ‘’καραντίνα’’ στο σπίτι τους.
  8. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους εργασίας και μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους. Πρόσθετες άδειες για τους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα.
  9. Άμεσες προσλήψεις για την πλήρη λειτουργία της καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών των δήμων χωρίς καμία σκέψη για εργολάβους.
  10. Απολυμάνσεις σε όλα τα δημόσια – δημοτικά και σχολικά κτίρια και εξοπλισμό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής και πρόληψης.
  11. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  12. Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων για όσο διάστημα απουσιάσουν από τη δουλειά τους, καθώς και των ζημιών που θα υποστούν αυτοαπασχολούμενοι και αγροτοκτηνοτρόφοι.

Καλούμε όλους τους δημότες και επισκέπτες στην περιοχή μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, να τηρούν με ευλάβεια και σχολαστικότητα τα μέτρα πρόληψης που ανακοινώνουν οι ειδικοί επιστήμονες για τον περιορισμό της διάδοσης του μολυσματικού κορωνοϊού και την προστασία όλων μας»

 

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση Γ. Κωτσού για ένταξη επαγγελματιών τουρισμού στα μέτρα στήριξης
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Καρδίτσας