Μέρες Μουσικής, Γης και Ουρανού και τ’ αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο στις Παιδικές Βιβλιοθήκες


Συνεχίστηκαν την Τρίτη, οι δράσεις της προτελευταίας εβδομάδας της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2014 που οργανώνει η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «FutureLibrary», με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», ο βιβλιοθηκονόμος των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Θανάσης Κουρόγλου, μοίρασε στα παιδιά τις κάρτες των αντιθέτων και με βάση τ’ αντίθετά τους χωρίστηκαν σε ομάδες (κόκκινη, μπλε και κίτρινη ομάδα) και στη συνέχεια, έκρυψαν τ’ αντίθετά τους στο σωστό σημείο του πάρκου.

Έπειτα, έφτιαξαν χάρτες που προσδιόριζαν τα σημεία που ήταν κρυμμένα τ’ αντίθετα και τους αντάλλαξαν μεταξύ τους.

Νικήτρια αναδείχθηκε η κόκκινη ομάδα, που βρήκε πρώτη τα στοιχεία, αλλά όλοι διασκεδάσαμε και μάθαμε για τους χάρτες και τον προσανατολισμό!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Ντίνα Βλαχούτα, μίλησε στα παιδιά για τη γη και τον ουρανό και σε πολλά μέτρα χαρτί (δωρεά του βιβλιοπωλείου «Βασιλάκος»), ζωγράφισαν εικόνες της γης και τα’ ουρανού και τις ένωσαν μεταξύ τους με όλα τα μεταφορικά μέσα!

Η μέρα έκλεισε με το γνωστό πύραυλο που πέταξε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, ξεσηκώνοντας τα παιδιά που μετρούσαν ρυθμικά αντίστροφα και που μετά ζήτησαν να ξαναπετάξει και να ξαναπετάξει, μέχρι που σώθηκαν τα καύσιμα!!!

Τέλος στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», η εκπαιδευτικός Ασπασία Ζάχου, με τη βοήθεια της εθελόντριας Ιωάννας Παπαδάκου και τις πολύτιμες γνώσεις των καθηγητριών μουσικής Βάσως Παπαδημητρίου και Ρίτσας Τσουκαλά, μίλησαν στα παιδιά για την ιστορία της μουσικής και με τα μουσικά όργανα των παιδικών βιβλιοθηκών, αλλά και άλλα αυτοσχέδια που έφτιαξαν με καθημερινά υλικά, δημιούργησαν όμορφους ήχους και μελωδίες, τραγούδησαν, χόρεψαν κι έδωσαν μια πανηγυρική νότα στην όμορφη αυτή δράση!!!

Η Καλοκαιρινή εκστρατεία 2014 συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη, σε 2 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. και στην Κοινοτική – Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου, με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Η μέρα των σκληρών και των μαλακών – η μέρα των σκαντζόχοιρων

Διαβάζουμε τα βιβλία της Ελένης Πριοβόλου, Ο Τρυφεράκανθος και της Ιωάννας Γιαννακοπούλου, Ο σκαντζόχοιρος που ξέχασε να φοβηθεί και στο τέλος φτιάχνουμε το δικό μας σκαντζόχοιρο.

Για παιδιά 7 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος “Αρτεσιανού”

 

Επαγγέλματα του χθες και του σήμερα

Γνωριμία των παιδιών με παλιά επαγγέλματα που έχουν χαθεί (λόγω της τεχνολογίας κυρίως) και επαγγέλματα που “γέννησε” η τεχνολογία.

Για παιδιά 7 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη  “Αγγελική Βαρελλά” πλατείας “Δημ. Γιολδάση”

 

21:00 – 23:00, το βράδυ

Χαρτογραφώντας το νυχτερινό ουρανό

Παρατηρούμε τον έναστρο νυχτερινό ουρανό και πάνω στο χαρτί φτιάχνουμε το χάρτη του, με όλους τους αστερισμούς που γνωρίζουμε, αλλά δημιουργούμε και δικούς μας, και τους δίνουμε αστεία ονόματα.

Με τον Εκπαιδευτικό Κύριο Γιώργο Λίτσιο

Για παιδιά 7 – 15 ετών. Στην Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου Καρδίτσας

 

Όλες οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω.

Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Φέτος το καλοκαίρι… «Ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Τσιάρα για την εξισωτική αποζημίωση
Επόμενο άρθρο Ρεσιτάλ βιολιού με ένα 13χρονο ταλέντο από την Ιταλία