Μέτωπο για το σιτάρι από τις ΕΑΣ


Οι πρόεδροι των Ενώσεων της Λάρισας, των Τρικάλων, του Βόλου και της Λαμίας συγκρότησαν «συνεταιριστικό καρτέλ» για καλύτερες τιμές στα σιτηρά.
Μέτωπο για τη διεκδίκηση υψηλότερων τιμών στα σιτηρά που έχουν συγκεντρώσει στις αποθήκες τους, συγκρότησαν σήμερα στη Λάρισα, οι πρόεδροι τεσσάρων ΕΑΣ. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας κ. Θανάση Κοκκινούλη ο οποίος προσκάλεσε στη γειτονική πόλη, τους προέδρους των ΕΑΣ Τρικάλων, Βόλου και Λαμίας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία μετώπου για τη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών στα σιτηρά. Ο σκοπός της συνάντησης μάλλον, εκπληρώθηκε αφού ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας, δήλωσε πως «αποφασίστηκε από κοινού να διαπραγματευθούν και να πουλήσουν τις τιμές σιταριού που είναι αποθηκευμένες στα σιλό των Ενώσεων». Συνολικά, οι αποθηκευμένες ποσότητες ανέρχονται σε 100.000 τόνους, εκ των οποίων οι 16.000 τόνοι βρίσκονται στα σιλό της ΕΑΣ Τρικάλων.

 

Ήρθαν οι έμποροι, αλλά…
Οι έμποροι έχουν ήδη εμφανιστεί στον κάμπο προκειμένου να αγοράσουν σιτηρά. Η παγκόσμια ζήτηση σιτηρών είναι αυξημένη, οπότε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα θεσσαλικά σιτηρά τα οποία συγκεντρώνουν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ιταλός μεγαλέμπορος εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα σιτηρά της ΕΑΣ Τρικάλων. Επισκέφθηκε την Ένωση, είδε το σιτάρι, του άρεσε και εντός δεκαημέρου θα προτείνει και τιμή αγοράς του. Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση των προέδρων των ΕΑΣ της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας διαφοροποιεί τα δεδομένα.
Οι μεγαλέμποροι πλέον δεν θα προτείνουν μόνο τιμές για τα σιτηρά μιας Ένωσης, αλλά για τους 100.000 τόνους των τεσσάρων ΕΑΣ. Επομένως, η διαπραγματευτική ικανότητα των ΕΑΣ ενισχύεται. Στις αποθήκες τους, σήμερα βρίσκονται οι μεγαλύτερες ποσότητες σιταριού στη χώρα, οπότε με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση, αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες…
Και άλλο μέτωπο…

 

Το μέτωπο των ΕΑΣ της Κεντρικής Ελλάδας θα διευρυνθεί και με άλλες Ενώσεις από τη Βόρειο Ελλάδα. Χθες αποφασίστηκε, να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, συνάντηση στη Νιγρίτα των τεσσάρων Ενώσεων της Κεντρικής Ελλάδας με Ενώσεις από τη Μακεδονία και Θράκη. Οι συγκεκριμένες Ενώσεις, έχουν άλλες 50.000 τόνους σιταριού, οπότε ενισχύεται περαιτέρω η διαπραγματευτική ικανότητα των Ενώσεων και κυρίως του κ. Θανάση Κοκκινούλη ο οποίος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο ίδιος, προέτρεψε χθες, για άλλη μία φορά, τους παραγωγούς που δεν έχουν ακόμη πουλήσει τα σιτηρά τους, να μην το κάνουν σύντομα, μιας και εκτιμά ότι η τιμή τους θα αυξηθεί περαιτέρω.
Το κέρδος στους παραγωγούς

Το μέτωπο των Ενώσεων δεν στερείται ενδιαφέροντος για τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τους προέδρους των ΕΑΣ, το κέρδος που θα αποκομίσουν από τυχόν επιτυχημένη πώληση των σιτηρών θα επιστρέψει, στους αγρότες που προτίμησαν τις Ενώσεις να παραδώσουν την παραγωγή τους.

Προηγούμενο άρθρο Οικολογικές σακούλες στα σούπερ – μάρκετ
Επόμενο άρθρο Βαρύς ο «φόρος» αίματος στην άσφαλτο