Μήνυμα της Ασημίνας Σκόνδρα: «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»


 25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2011

Πριν από 190 χρόνια, ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ήχησε το σάλπισμα της εθνικής παλιγγενεσίας:  Ελευθερία ή θάνατος.

Γιορτή μεγάλη, του Χριστιανισμού και του Έθνους που ταυτίστηκαν στη συνείδησή μας.

 Ένας θεός κατέβαινε στη γη για να σώσει την ανθρωπότητα.

Ένας λαός ανέβαζε το λάβαρο στον ουρανό, μετά από 400 χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς, για να σώσει τον Ελληνισμό.

Το θαύμα που ξάφνιασε τον κόσμο όλο έγινε, γιατί όλοι τους ήταν αποφασισμένοι και πολέμησαν υπέρ «πίστεως και πατρίδος».

Τιμούμε σήμερα την επέτειο, όμως το καλύτερο μνημόσυνο για όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, στη πολυτάραχη διαδρομή του Ελληνισμού, είναι να παραλάβουμε τη σκυτάλη και να συνεχίσουμε τον ωραίο αγώνα της ελευθερίας της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού.

Η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν φτάνει να κατακτηθούν μια φορά, χρειάζεται συνεχής αγώνας, πίστη, θυσίες και ομόνοια και σύμφωνα με τα λόγια του Κολοκοτρώνη: «εις εσάς μένει να ισάξετε και να στολίσετε τον τόπον, όπου εμείς ελευθερώσαμε και για να γίνει τούτο, πρέπει να έχετε την ομόνοιαν, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερίαν».

Συμπληρώνει δε ο Μακρυγιάννης: «να μπαίνουν οι Έλληνες σε φιλοτιμίαν και να εργάζονται εις το καλόν της πατρίδος τους».

Αυτό ήταν ο όραμα των αγωνιστών του ΄21, που σαν άξιοι πρόγονοι έκαναν το υπέρτατο καθήκον τους, εμείς άραγε σαν επίγονοι κάναμε το δικό μας;

Αξιοποιήσαμε το χώρο που μας έδωσαν με αίμα οι πρόγονοί μας, για να πορευτούμε με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό;

Τιμώντας όλους τους επώνυμους και ανώνυμους που θυσιάστηκαν, πρέπει να  σταθούμε με αυτογνωσία, ειλικρίνεια και ενδοσκόπηση και να παραδεχτούμε, ότι οδηγήσαμε το τόπο αυτό σε μια νέα υποδούλωση.

Να ομολογήσουμε  με ντροπή ότι βρισκόμαστε σήμερα ακριβώς την 25η Μαρτίου, στη διαδικασία να επιζητούμε μια όσο το δυνατόν ηπιότερη υποδούλωση, στο σύγχρονο ζυγό των αγορών και των δανειστών.

Όπως έλεγε ο καπετάν Γκούρας « όταν μιλάει ο χρυσός, τα πάντα είναι άχρηστα, νόμος και ισχύς οι λίρες των δανείων», επίκαιρος σήμερα λες και μας βλέπει.

Να παραδεχτούμε την αλήθεια ότι οι κυβερνώντες μας, υπηρετούν αλλότριους στόχους και ότι εμείς μέσα στη τρικυμία που ζούμε τους ανεχόμαστε σχεδόν αδιάφοροι.

Μας είπαν ότι χάσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και ενώ τα κόκκαλα των ηρών μας θα τρίζουν, εκείνοι πιθανόν σήμερα ανενόχλητοι, θα συμμετέχουν σε εορτασμούς.

Να αντιδράσουμε, γιατί ο ηγέτης που επιλέξαμε μας διέσυρε, μας εξευτέλισε, ποδοπάτησε το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μας.

Να προβληματιστούμε γιατί τους επιτρέπουμε να προσπαθούν να διδάξουν τα παιδιά μας «ανάπηρη ιστορία».

Γιατί αφήνουμε αναπάντητες τις προκλήσεις κάποιων, που επιχειρούν να παρουσιάζουν του ήρωες του 1821 ως «ξεκομμένους επαναστάτες» ως «πολέμαρχους άλλων Εθνών»;

Σήμερα είναι η μέρα να αντιδράσουμε, γιατί υποθηκεύσανε την Ελλάδα και τώρα αρχίζουν να ξεπουλάνε ότι απέμεινε.

Η τιμή στους ήρωες του ΄21 επιβάλει να πούμε «όχι» στην εξαθλίωση του λαού μας, στα ομαδικά συσσίτια, στην μόνιμη κατάθλιψη, να διαφεντέψουμε εμείς το τόπο μας. Τιμή στους ήρωες είναι να εξοστρακίσουμε τους τοποτηρητές του μνημονίου, τους σοσιαλιστές εγγυητές των συμφερόντων που ρουφούν κάθε ικμάδα του ελληνικού λαού.

Τιμή στο ορόσημο του ΄21 είναι να σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στους «πλασιέ της υποτέλειας», που έφεραν τη παρακμή στο τόπο μας και στέρησαν τα όνειρα στους νέους μας.

Τιμή στους ήρωες του ΄21 είναι να έχουμε οδηγό την ιστορία μας.

Πίστη μας, τη πίστη στο Θεό.

Δυνάμεις, τις αρετές της φυλής μας.

Στόχος μας, τα πεπρωμένα του έθνους μας.

Τιμή τους ήρωες του ΄21 είναι τώρα που κάποιοι «φίλοι ξένοι» μαζί με ορισμένους ελληνώνυμους συνεργάτες, οραματίζονται την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την Ελλάδα υποτελή της επαρχία, τώρα που κανείς δεν ταράζεται ούτε στη θέα των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κάνουν βόλτες στο Σούνιο, ούτε που ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας περιδιαβαίνει τη Θράκη και δηλώνει ότι βρίσκεται σπίτι του, να θυμηθούμε το «Γέρο του Μωριά» και να υιοθετήσουμε τα λόγια του «φωτιά και τσεκούρι, στους προσκυνημένους».

Με θάρρος, γιατί ξοπίσω μας στέκουν στρατοί ολόκληροι, οι πρόμαχοι της Ελληνικής ελευθερίας.

Με δύναμη μέσα από το διάλογο με τους ήρωές μας σήμερα, συνειδητά, περήφανα, ασυμβίβαστα να κάνουμε της δικής μας γενιά το ΄21.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Καρδαράς: Η επανάσταση του 1821
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη πραγματοποιήσε το τμήμα Αστυφυλάκων Καρδίτσας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας