Μήνυμα του βουλευτή Κώστα Τσιάρα


 

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την πατρίδα μας. Σαν σήμερα η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα, που σήκωσε το ανάστημά κατά του φασισμού και του ναζισμού. Στα βουνά της Αλβανίας ο ελληνικός στρατός έγινε ο πρώτος νικηφόρος συμμαχικός στρατός που απώθησε τις δυνάμεις του Άξονα. Ο ηρωισμός των Ελλήνων ενέπνευσε πολλούς άλλους λαούς στον δικό τους αγώνα κατά της βαρβαρότητας και του φυλετισμού.

Ωστόσο, αυτή η ημέρα, η εναρκτήρια ημέρα της ελληνικής αντίστασης, μας παραπέμπει σε μια από τις πιο ταραγμένες δεκαετίες της σύγχρονης ιστορίας μας, που συνέβαλε καθοριστικά στην μεταπολεμική ταυτότητα της χώρας. Το έπος της Αλβανίας ακολούθησε η τριπλή κατοχή και οι μεγάλες κοινές επιτυχίες της Αντίστασης έδωσαν τη θέση τους στη φρίκη του Εμφυλίου Πολέμου.

Δυστυχώς η κρίση, που αφήνουμε πίσω μας, αναζωπύρωσε φαινόμενα και ρητορικές που παραπέμπουν σε αυτή την εποχή. Η μνήμη της 28ης Οκτωβρίου, όμως, πρέπει να λειτουργήσει σαν μια παρακαταθήκη, σαν ένα μονίμως επίκαιρο μήνυμα για τον αγώνα μας κατά του φασισμού και την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ως του μόνου που εγγυάται την ομαλότητα της πατρίδας μας.

 

Χρόνια πολλά.

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκου
Επόμενο άρθρο Στην Καρδίτσα την Τρίτη η Υφυπουργός Υγείας