Ειδήσεις

Μήνυμα του Μητροπολίτου κ. Τιμοθέου για το νέο κατηχητικό έτος


Σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και στην πατρίδα μας ιδιαίτερα, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλες και έντονες αλλαγές. Οι περισσότερες έχουν στο κέντρο τους τον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, συχνότερα υποτιμάται η αξία του παρά υπηρετείται. Οι αλλαγές στην οικογένεια, τα βιοηθικά διλήμματα, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, το έλλειμμα της παιδείας, ἡ πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας, οι αντιθέσεις σχετικά με το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, το φάσμα της ανεργίας οδηγούν τους νέους ανθρώπους σε έντονο προβληματισμό και αγωνία, συχνά και σε απογοήτευση και μηδενισμό.

Απέναντι στην κοσμογονία αυτή, η Εκκλησία ως πνευματική Μητέρα, που συνοδοιπορεί με τους νέους, καλεί όλους σε αναζήτηση προτύπων, αξιών και ιδανικών. Ακούμε – και οφείλουμε να ακούμε – τους νέους ανθρώπους, χωρίς να παρεξηγούμε τον θυμό τους. Ζητούν από εμάς αλήθεια και αυθεντικότητα· να αντικρύσουν την προοπτική της ελπίδας που δεν διαψεύδεται στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο Οποίος είναι η «Οδός, ἡ Αλήθεια και η Ζωή» των ανθρώπων.

Τις ημέρες αυτές ξεκινά στις ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως ἡ νέα κατηχητική-ιεραποστολικὴ χρονιά. Για να πούμε στα παιδιά και τους νέους μας το διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμα που κομίζει η Εκκλησία στην ιστορία και στον καθένα ξεχωριστά το μήνυμα της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, που απευθύνεται διαρκώς στον πραγματικό, χειροπιαστό άνθρωπο και σε όσα συνθέτουν την καθημερινότητά του.

Ας τολμήσουμε μία αληθινά καινούργια θέαση των πραγμάτων προτρέποντας τα παιδιά και τους νέους, να γνωρίσουν τη ζωντανή ενοριακή κοινότητα, που ανασαίνει στη γειτονιά τους. Την Εκκλησία που  βρίσκεται σε γόνιμο διάλογο με τες προκλήσεις της εποχής μας· την Εκκλησία που κοντοστέκεται να αποκριθεί με αγάπη και ουσιαστικό νόημα στις αγωνιώδεις ερωτήσεις των νέων ανθρώπων· την Εκκλησία που χρησιμοποιεί τη γλώσσα, τις έννοιες και τις παραστάσεις των καιρών μας, για να είναι το ευαγγελικό μήνυμα κατανοητό από μικρούς και μεγάλους. Την Εκκλησία που υπηρετεί το μυστήριο της θεανθρώπινης συνάντησης, για να γίνει ὁ λόγος ζωή και η αλήθεια βίωμα των πιστών.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου ο Θεός να ενδυναμώνει τις προσπάθειες και τις δράσεις όλων των κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας μας, οι οποίοι αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια και με διάθεση ψυχής, να μορφώσουν την εικόνα του Κυρίου μας στις ανήσυχες ψυχές των παιδιών μας. Επίσης, εύχομαι σε όλους σας το αναστάσιμο Φώς και η Χάρη του Χριστού μας, να ευλογεί τις οικογένειές σας, να προστατεύει την κοινωνία μας, να οδηγεί τα παιδιά και τους νέους σε δρόμους προόδου, αρετής και πνευματικής τελειώσεως.

Η έναρξη των Κατηχητικών Συναντήσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου ε.ε. και σας καλώ όλους σε αυτές.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

Με αγάπη Χριστού

Ο Μητροπολίτης σας

 

Προηγούμενο άρθρο Προμήθεια οικιακού εξοπλισμού διαμερισμάτων/οικιών για τους πρόσφυγες
Επόμενο άρθρο Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του ΕΤΕΑΝ