Μήνυμα των Παιδικών βιβλιοθηκών για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των παιδιών


 Τα παιδιά είναι πολύ σημαντικά πλάσματα για μας τους μεγάλους και συμβολίζουν τις ωραιότερες προσδοκίες μας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

          Καθώς μεγαλώνουν χρειάζονται την προστασία, τη φροντίδα και την υποστήριξη ενηλίκων που νοιάζονται και κάνουν το καλύτερο γι’ αυτά!!!

 Κάθε χρόνο, σ’ όλο τον κόσμο στις 11 Δεκέμβρη γιορτάζεται η μέρα για τα Δικαιώματα των παιδιών. Μια μέρα για να θυμηθούμε ότι όλα τα παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για να είναι ευτυχισμένα.

Κάθε παιδί ξεχωριστά και όλα μαζί, έχουν δικαίωμα σε μια ζωή γεμάτη υγεία, αξιοπρέπεια, σεβασμό, αγάπη, που εμείς οι μεγάλοι μπορούμε και οφείλουμε να τους παρέχουμε.

          Καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, πέφτουν θύματα κακοποίησης και οικογενειακής βίας, εκμετάλλευσης, παραμέλησης…Στερούνται όλα τα βασικά τους δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην προστασία, στη συμμετοχή, στην ελευθερία της έκφρασης!

          250 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο – (κυρίως στις τριτοκοσμικές χώρες) – ηλικίας 5 – 14 χρόνων, δουλεύουν παράνομα και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και άλλα εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από την εξαθλίωση της φτώχειας, δεν έχουν τροφή, σπίτι, σχολείο, νοσοκομείο, ζουν τις τρομερές συνέπειες του πολέμου, σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και άλλες ασθένειες…Παιδιά που δεν μπορούν να ονειρευτούν το αύριο γιατί δεν ξέρουν αν θα ξημερώσει γι’ αυτά αύριο.

          Στο πέρασμα των χρόνων, το αίτημα για προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, εκφράστηκε με διάφορους τρόπους. Τον Δεκέμβριο του 1989, από την ολομέλεια του ΟΗΕ, ψηφίστηκε η Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, ο πρώτος στην ιστορία παγκόσμιος και νομικά δεσμευτικός κώδικας, μια επαναστατική συμφωνία μεταξύ ανθρώπων και κρατών, όπου όλοι συμφωνούν να υπακούουν σ’ ένα διεθνές πλαίσιο αρχών καλής διαβίωσης και προστασίας των παιδιών από κάθε μορφής εκμετάλλευση και παραμέληση.

Η σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού αποτελείται από 54 άρθρα που χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

  1. Δικαιώματα επιβίωσης που εγγυώνται ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν ότι χρειάζεται για την επιβίωση τους: ένα σωστό μέρος να κοιμούνται, να τρέφονται και να μπορούν να έχουν μητρική φροντίδα όταν τη χρειάζονται.
  2. Δικαιώματα ανάπτυξης στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους καθώς μεγαλώνουν: δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ξεκούραση, στη διασκέδαση και στη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες.
  3. Δικαιώματα προστασίας των παιδιών από την εγκατάλειψη, την κακομεταχείριση και την εκμετάλλευση, τα βασανιστήρια, τα ναρκωτικά και την πορνεία. Αφορούν παιδιά με πνευματικά ή σωματικά προβλήματα, παιδιά που έχουν αποχωριστεί τους γονείς τους, παιδιά σε εμπόλεμες καταστάσεις και παιδιά που έχουν παραβεί το νόμο.
  4. Δικαιώματα συμμετοχής στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, με ελευθερία λόγου, σκέψης και γνώμης και δικαίωμα συμμετοχής στις κοινωνικές ομάδες που τα περιβάλλουν.

Σήμερα τα στοιχεία και οι αναφορές των παγκόσμιων οργανισμών, δηλώνουν ότι όλο και περισσότερα παιδιά γεννιούνται υγιή και σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών διασφαλίζεται το δικαίωμα να διαβάζουν , να παίζουν, να είναι ελεύθερα, να είναι παιδιά….

Παρ’ όλα αυτά βασικά δικαιώματα έχουν καταπατηθεί και καταπατούνται καθημερινά…

Ας αποτελέσει η σημερινή μέρα την αρχή για να σκύψουμε όλοι με φροντίδα και ευθύνη απέναντι στην κοινωνική ανάγκη για την προστασία των παιδιών και την υλοποίηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην καθημερινή πραγματικότητα.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους γονείς:

Ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να εκφράσουν και να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αυτά που τους αρέσουν ή δεν τους αρέσουν, αυτά που τα πιέζουν και τα στεναχωρούν αλλά και όσα τους δίνουν χαρά και διάθεση για ζωή.

Ας αξιοποιήσουμε τη θετική μας στάση απέναντι στα παιδιά…. Το αξίζουν!!!

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις στην πόλη με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Επόμενο άρθρο Ο Αντώνης Σαμαράς σε ένα χρόνο επαληθεύει τις δηλώσεις του…