Μήνυμα Χρ. Κατσαβριά για την Εργατική Πρωτομαγιά


Ένας αιώνας αγώνων χρειάστηκε για την καθιέρωση της μεγαλύτερης εργατικής κατάκτησης όλων των εποχών. Το αίτημα για «οκτώ ώρες δουλειάς, οκτώ ώρες ψυχαγωγίας και μόρφωσης και οκτώ ώρες ύπνου», οδήγησε στη παναμερικανική απεργία της πρωτομαγιάς του 1886 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά, το 1890.

 

Η Εργατική Πρωτομαγιά, είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους διαχρονικούς αγώνες και στις θυσίες των εργαζομένων. Αποτελεί, ωστόσο, ημέρα έντονου προβληματισμού γύρω από τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα που μας οδήγησαν οι αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

 

Οι αξίες, το νόημα και ο συμβολισμός της, ως ημέρα μνήμης και φόρου τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, παραμένουν πάντα ζωντανές στη σκέψη όλων μας.

 

Σήμερα θα βιώσουμε μια Πρωτομαγιά βρισκόμενοι στην καρδιά σκληρών πολιτικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο “πολιτικός εκβιασμός” των δανειστών δημιουργεί ένα κλίμα οικονομικής ασφυξίας, επιδιώκοντας την αποδυνάμωση του ελληνικού λαού.

 

Αυτή τη Πρωτομαγιά όλοι μαζί διεκδικούμε όσα μας στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια. Διεκδικούμε την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, το δικαίωμα στην ίση εργασία, στην επιβίωση των ανέργων, στην επαναφορά των διωχθέντων υπαλλήλων του δημοσίου, στην αποτροπή της εγροδοτικής αυθαιρεσίας και φυσικά, το δικαίωμα στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Μαχόμαστε για την επαναφορά των συντάξεων, για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, για την ασφάλεια και σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Παρ’ όλες  τις πιέσεις που δεχόμαστε, δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς. Προχωρούμε με το κεφάλι μπροστά, προκειμένου η χώρα μας να ξανακερδίσει την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, έχοντας ως προτεραιότητά μας τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων παιδιών και γονιών και των συνταξιούχων.

 

Υπέρτατος στόχος μας να ξαναδώσουμε ελπίδα, προοπτική και αξιοπρέπεια σε όλους! Αυτό σημαίνει για μας σεβασμός στα δικαιώματα και στις αξίες του ανθρώπου.

Προηγούμενο άρθρο «Μιλά» για τον Αχελώο η κυβέρνηση
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα ο καταστροφικός σεισμός στην Καρδίτσα