Ειδήσεις

Μία σκούπα … στις Παιδικές Βιβλιοθήκες


Συνεχίστηκαν την Τρίτη, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  οι δράσεις του 2ου  κύκλου, της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Το θέμα της Τρίτης ήταν «Μία σκούπα!!!».

Μια σκούπα μπορεί να σε πάει στον ουρανό, να σε ρίξει στη γη σαν πύραυλος, να σε στριφογυρίσει σαν σβούρα αν είσαι μάγισσα 127 χρονών ή να σε ρουφήξει αν είναι ηλεκτρική σαν τη μάγισσα φουφήχτρα του ιδιοκτήτη της Ευγένιου Τριβιζά.

Μια σκούπα, έθεσε στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Νικολάου σε κίνηση τη φαντασία των παιδιών και χρησιμοποιώντας τα σώματά τους, με λόγο ή χωρίς, παρουσίασαν τις ιστορίες τους σαν παιχνίδια κίνησης, μίμησης και αυτοσχεδιασμού…

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», όλα μα όλα τα παιδιά, έφεραν κι από μία σκούπα!!! Άλλη αχυρένια, άλλη με μαλακή τρίχα, άλλη με σκληρή τρίχα και μία μικρή «φουκαλίτσα», όπως τις λένε οι γιαγιάδες στην περιοχή μας.

Στην αρχή μιλήσαμε για σκούπες, σκουπόξυλα και … μάγισσες, όπου η σκούπα είναι το μεταφορικό μέσο τους! Έπειτα διαβάσαμε το παλιό αλλά πολύ καλό παραμύθι της Ζωρζ Σαρή «Η κυρία Κλοκλό και η ηλεκτρική σκούπα» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Έπειτα βγήκαμε όλοι στο χώρο έξω από τη βιβλιοθήκη κι αφού σκουπίσαμε (με τόσα χέρια, ήταν πολύ εύκολο) και κάναμε «γυαλί» τα πεζοδρόμια, μπήκαμε στο πάρκο του Παυσιλύπου και παίξαμε διάφορα παιχνίδια όπως: αγώνες ταχύτητας για το πιο γρήγορο σκουπόξυλο, σκουπορακέτες, σκουπομπέιζμπολ και φυσικά σκουποποδόσφαιρο, έτσι ώστε να νιώσουμε για λίγο Χάρι Πότερ (αυτός συνήθως παίζει Κουΐντιτς)!!!

Ο βροχερός καιρός δε μας επέτρεψε να παίξουμε για πολύ, αλλά η όμορφη μέρα μας τελείωσε διαβάζοντας, «τη μάγισσα Φουφήχτρα» του Ευγένιου Τριβιζά από τις εκδόσεις Μίνωα και ζωγραφίζοντας στο χαρτί, μάγισσες και σκούπες.

Σήμερα στη παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζαρα» τα παιδιά έφεραν τις σκούπες τους. Άλλες μικρές,  άλλες μεγάλες, ψάθινες, πλαστικές, σκούπες μαγισσών και σκουπάκια γενικής χρήσης.

Αφού διατυπώσαμε τις ιδέες και τις σκέψεις μας γι αυτές, που τις χρησιμοποιούμε, που τις συναντάμε, σε ποια επαγγέλματα και για ποιο σκοπό, γράψαμε τα καλυτέρα ποιήματα γι αυτές. Παρέα με τον σκουπο-ποιητή μας και το μαθητή του το σκουπάκι, κάναμε τη μέρα μας πιο καθαρή και όμορφη!

Την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» με θέμα «Κάτι, από τη χρονιά που γεννήθηκε κάθε παιδί»!!!

Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Στο Ειδικό Σχολείο Σοφάδων ο επίσημος αγιασμός της Δ/θμιας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη καθηγητή του Παν/μιο της Τεχεράνης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας