Ειδήσεις

Μαζική η συμμετοχή στην απεργία του ΠΑΜΕ


Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων των ανέργων, των  αγροτών, γυναικών και νέων χαρακτήρισε την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ το πρωί της Πέμπτης στην Καρδίτσα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας Ηλίας Αντωνίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας Κλεοπάτρα Ζούκα και ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Γιάννης Τσιούτρας.

Όλοι τους τόνισαν την ανάγκη της συμμαχίας όλων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και των χωριών μας για να ανατραπεί η πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχουν οδηγήσει  και την περιοχή μας στην φτώχεια και  την εξαθλίωση. Στη συνέχεια μίλησε ο Σαριδάκης Στέλιος πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου νομού Καρδίτσας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού κέντρου Καρδίτσας, μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ.

Μετά την ομιλία ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης όπου συμβολικά στην  κεφαλή της πορείας προηγούνταν  ένα τρακτέρ.

 Σημεία ομιλίας του Στέλιου Σαριδάκη

«Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους που ξεπέρασαν το φόβο, τη μοιρολατρία, τη λογική της συναίνεσης και κάνανε το βήμα της απεργίας συντασσόμενοι στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος. Καλούμε όλους όσουςλύγισαν και υποχώρησαν μπροστά στις απειλές της εργοδοσίας, το φόβο της απόλυσης να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους, να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνοι τους, να κάνουν το βήμα της οργάνωσης στα Σωματεία, να παλέψουν στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος.

Σήμερα από αυτό το βήμα εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον κόφτη της ΕΕ, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε ό,τι έχει απομείνει από εργατικά δικαιώματα μέσα στη βαρβαρότητα που έχουν διαμορφώσει.

Είναι πρόκληση για τη νεολαία η νέα επίθεση στους μισθούς, κάτω και από τον άθλιο σημερινό, υποκατώτερο μισθό.

Νέα επίθεση στα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική δράση με νέο αντιδραστικό νόμο, ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ στα χέρια των εργοδοτών και νέα δυσβάσταχτα χαράτσια, νέες περικοπές στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στην υγεία, την παιδεία. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση που γίνεται.

Σήμερα, απορρίπτουμε τη λογική που λέει: «ό,τι έγινε έγινε». Για εμάς, τα δικαιώματά μας, ο ιδρώτας και το αίμα μας, οι σκληροί αγώνες των προηγούμενων γενιών εργαζομένων, για να κατακτηθούν, δεν είναι περασμένα ξεχασμένα!

Μόνο οι υποταγμένοι που προσκυνούν, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τα αποδέχονται αυτά! Μόνο αυτοί που τρέχουν χιλιόμετρα μακριά να κάνουν συγκεντρώσεις σαμποτάροντας την απεργία. Μόνο αυτοί που αρνούνται την ενότητα της εργατικής τάξης χωρίζοντάς την σε ιδιωτικούς και δημόσιους. Μόνο αυτοί που προσκυνούν το θεό του επιχειρηματικού κέρδους, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους άλλους δυνάστες μας, αναμασάνε τέτοιες απόψεις. Εμείς, αυτές τις μοιρολατρικές λογικές τις απορρίπτουμε.

Συνάδερφοι

Το αύριο που μας ετοιμάζουν δε θα βρει την εργατική τάξη με μισθούς και μεροκάματα, σύμφωνα με τις ανάγκες της.

Εξαπολύουν νέο οδοστρωτήρα σε ό,τι έχει απομείνει από εργατικά λαϊκά δικαιώματα και απαιτούν σιωπή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους!

  • Απελευθέρωση απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%!
  • Νέα μείωση του  άθλιου κατώτερου μισθού των 586 ευρώ και νέος «υποκατώτερος μισθός» για τους νεοπροσλαμβανόμενους!
  • Κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, σφαγή στα προνοιακά επιδόματα!
  • Πλήρη επικράτηση των Ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μέσου μισθού!
  • Παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δηλαδή της δουλειάς λάστιχο με 100 και 200 ευρώ μισθό!
  • Νέα μείωση των σημερινών συντάξεων και των  κοινωνικών παροχών,  δηλαδή νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους που έχει παραγγείλει στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ!
  • Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600 ευρώ!
  • «Δικαίωμα» στους εργοδότες να απαντούν με λοκ άουτ  στους αγώνες των εργαζομένων.
  • Νέος συνδικαλιστικός νόμος για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Τα μέτρα που παίρνονται αποτελούν μόνιμη στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου, για να διασφαλίσει και να αυξήσει την κερδοφορία του, για να βγει αλώβητο από την κρίση. Δεν πρόκειται να φέρουν ούτε στο άμεσο ούτε στο μακρινό μέλλον μια καλύτερη κατάσταση για όλους εμάς».

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για την απογραφή της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας
Επόμενο άρθρο Βράβευση μαθητριών 4ου Γυμνασίου Καρδίτσας