Ειδήσεις

Μαζική σύσκεψη πληγέντων στις Καμινάδες


Μαζικότατη σύσκεψη πληγέντων των Καμινάδων Καρδίτσας έγινε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στην πλατεία της Ζωοδόχου Πηγής με αφορμή την πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε όλη την πόλη της Καρδίτσας και ειδικά τη συνοικία των Καμινάδων με ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στα μαγαζιά όσο κι στα σπίτια των κατοίκων. Η σύσκεψη έγινε μετά από πρωτοβουλία που πήραν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι κατέληξαν να δημιουργήσουν μια συντονιστική επιτροπή.

Καλούμε και τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής μας να συσπειρωθούν μαζί μας, να συμμετέχουν στις δράσεις της επιτροπής, να γίνουμε περισσότεροι!

Οι πληγέντες κάτοικοι της συνοικίας των Καμινάδων αποφασίσαμε τα εξής:

  1. Συμμετοχή στη σύσκεψη που καλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, στις 6.00 μ.μ. στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς για να συντονίσουμε τον αγώνα μας
  2. Παράσταση διαμαρτυρίας και κατάθεση των αιτημάτων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρα 6. 00 μ.μ. Καλούμε όλους τους φορείς, συλλόγους, κατοίκους, επαγγελματίες και αγρότες του Δήμου Καρδίτσας σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας.
  3. Σύσκεψη με κατοίκους της περιοχής των Σεισμόπληκτων και των Εργατικών Κατοικιών των Καμινάδων, που χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την πλημμύρα, στο προαυλιο του 11ου δημοτικού σχολείου, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις 5.30μμ. Θα διανεμηθούν νερά, ρούχα και άλλα είδη στους πληγέντες σε συντονισμό με εργατικά σωματεία, σαν έμπρακτη στήριξη στον κοινό αγώνα μας.
  4. Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη για να καταθέσουμε τα αιτήματα μας και να απαιτήσουμε άμεσα να δοθούν λύσεις.

Το κείμενο και το πλαίσιο αιτημάτων των πληγέντων

Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νομό τις τελευταίες μέρες άφησαν πίσω τους νεκρούς και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο, στα σπίτια μας, στα καταστήματά μας και στις περιουσίες μας. Χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν. Η συνοικία μας είναι μία από τις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τις πλημμύρες με αποτέλεσμα να μετράμε πολλές ζημιές.

Οι καταστροφές δεν προέκυψαν γενικά και αόριστα από τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, αλλά ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε υποδομές, κατάλληλα μέτρα και προσωπικό στους αρμόδιους φορείς. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, οι δήμοι, η περιφέρεια έχουν τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή του νομού μας γιατί δεν επιλέγουν έργα με κριτήριο τη ζωή και τις ανάγκες του λαού. Δεν μπορούμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας για αποκατάσταση και αποζημιώσεις σε ψευτοελεημοσύνες από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο που είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για την τραγωδία που ζούμε.

Εμείς οι κάτοικοι των Καμινάδων αποφασίσαμε να οργανωθούμε για να διεκδικήσουμε λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Απαιτούμε από τηνκυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο τα ακόλουθα απαραίτητα μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιός μας:

  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές (κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών και εξοπλισμού, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, μηχανολογικού εξοπλισμού) στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
  • Έλεγχος, συντήρηση και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων στις Καμινάδες (αυλακάδες, αποχετευτικό ομβρίων) και σύνδεσή τους με άλλα έργα της περιοχής. Άμεση αποκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού.
  • Άμεση καταγραφή των νεκρών ζώων και απομάκρυνσή τους με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών γιατί αποτελούν υγειονομική «βόμβα» για τους κατοίκους.
  • Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση της λάσπης από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και  τα χωράφια. Δεν μπορεί να γίνει αυτό με ευθύνη των κατοίκων, ούτε να καλυφθούν τα έξοδα από το επίδομα που έχει εξαγγελθεί και δεν φτάνει ούτε για τις πιο άμεσες ανάγκες. Προϋπόθεση είναι ΤΩΡΑ να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα.Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
  • Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο, οι καταστηματάρχες με ζημιές στα μαγαζιά τους.
  • Κανείς εργαζόμενος να μην χάσει τη δουλειά του. Κανείς που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του να μην θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών, να μη χάσει μεροκάματα και ένσημα, καθώς και ημέρες από την κανονική του άδεια.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας  του νομού που υπολειτουργούν.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ και αναστολή των δημοτικών ανταποδοτικών τελών κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ για τους πληγέντες του νομού.

 

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα γυναικών για συμμετοχή σε παράσταση διαμαρτυρίας
Επόμενο άρθρο Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Κορώνης