Ειδήσεις

Μαζικός και μαχητικός αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών


Την ημέρα του περιβάλλοντος διάλεξε το Συμβούλιο  της Επικρατείας να εκδώσει  απορριπτικές αποφάσεις για τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των αδειών εγκατάστασης των αιολικών στα Άγραφα που έκαναν  26 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες.

         Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας των Αγράφων ,μιας άσχημης στιγμής -απόφασης  του όχι καλά ενημερωμένου υπουργείου  ή λάθους ανάγνωσης των γεωλογικών-περιβαλλοντικών μελετών  του ΣτΕ  και άρα πίστη σε μια θεσμική επαναδιατύπωση ή άλλη απόφαση ,το πρόβλημα είναι συνολικότερης πολιτικής επιλογής δέσμευσης εφαρμογής ενεργειακής πολιτικής που μοιράζει κέρδη στο κεφάλαιο και ερημώνει άνθρωπο και φύση και άρα αντίστοιχης απάντησης.
Eίναι αυταπάτη να περιμένεις μόνο από το  ΣτΕ θετική απάντηση και δικαίωση του δίκαιου αγώνα, εδώ χρειάζεται άλλη απάντηση εκτός από τον θεσμικό δρόμο ,απάντηση με όρους κινήματος πολιτών που θα έρχεται σε συνολική ρήξη με τις επιδιώξεις αχαλίνωτης κερδοφορίας των κερδοσκόπων. Τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των αδειών εγκατάστασης των αιολικών στα Άγραφα έκαναν 26 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες είναι μια τρομαχτική δύναμη που πρέπει να κατεβεί στο δρόμο  μαζί με όλο τον κόσμο της αλληλεγγύης και του αγώνα να πλημυρίσει τους δρόμους των πόλεων και των χωριών  ,να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει το δίκιο με όρους ανατροπής ,για την γη και την Ελευθερια των Αγραφων.

Παλεύουμε για τη συγκρότηση αντιθεσμών επιβολής της λαϊκής θέλησης, σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά, που θα διεκδικούν μαχητικά και δεν θα αναθέτουν την βελτίωση των όρων ζωής μας και την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος σε σωτήρες. Σε ανειρήνευτη αντιπαράθεση με τους επίσημους θεσμούς, θα διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στην λαϊκή αντιπροσώπευση και θα υπονομεύουν την δυνατότητα του κράτους να διοικεί και να επιβάλλει τις αντιλαϊκές πολιτικές του. Αγωνιζόμαστε για έναν συλλογικό τρόπο οργάνωσης της ζωής μας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας για δουλειά, στέγη, παιδεία, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος Για αυτό συμμετέχουμε, στηρίζουμε, αναβαθμίζουμε και συγκροτούμε συλλογικότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά ως έμβρυα μιας τέτοιας προοπτικής. Eίμαστε αλληλέγγυοι με φορείς , επιτροπές κατοίκων, πρωτοβουλίες, λαϊκές συνελεύσεις. Συμβάλλουμε στον μεταξύ τους συντονισμό. Αγωνιζόμαστε για να υπάρχει σύνδεση και συντονισμός τους με το ταξικό εργατικό κίνημα. Να έχουν μαζική συμμετοχή και δημοκρατική λειτουργία. Να κατακτούν ρόλο και λόγο για τα ζητήματα της περιοχής τους και τα γενικότερα.

Πρέπει να δούμε το θέμα της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματός της σε μία αξιοβίωτη ζωή, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού, του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο , απέναντι σε αυτή η πολιτική που καταστρέφει ανθρώπους και φύση, να διαλέξουμε τον δρόμο της ρήξης.

Στη ωραία συνάντηση αυτό το Π/Σ/Κ 7-9/6/2019 στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων (περιοχή Καραμανώλη) πρέπει να ζυμωθούν δράσεις με όρους κινήματος ρήξης με τα αρπαχτικά και κοινές δράσεις αλληλεγγύης και αγώνα με τα άλλα κινήματα.

H Αριστερη παρεμβαση στη θεσσαλια – ανταρσια για την ανατροπη, περιφερειακό σχήμα της Καρδίτσας , στηρίζει αμέριστα τον αγώνα των πολιτών  των φορέων  και  των τοπικών κοινωνιών για την προστασία του τόπου από τα επενδυτικά σχέδια των εταιριών, οι οποίες στον βωμό του κέρδους δε διστάζουν να προχωρήσουν σε έργα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε το 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Παλαμά
Επόμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες με ελιά