Μαθήματα μουσικοθεραπείας στο Ωδείο Ευθυμιάδη


Καινοτομεί με πρωτοποριακά μαθήματα το Ωδείο Ευθυμιάδη στην Καρδίτσα με την οργάνωση τομέα Μουσικοθεραπείας. Ο τομέας Μουσικοθεραπείας του Ωδείου εκτός από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας, περιλαμβάνει και «Ετήσιο Σεμιναριακό Κύκλο Εισαγωγής στη Μουσικοθεραπεία» με υπεύθυνη την μουσικοθεραπεύτρια, διδάκτορα Ειδικής Αγωγής Ποθεινή Βαϊούλη. Τα σεμινάρια είναι θεωρητικά και βιωματικά. Κάθε κύκλος περιλαμβάνει ένα επιπλέον μάθημα διάρκειας με την Δρα Ντόρα Ψαλτοπούλου, Λέκτορα Μουσικοθεραπείας στο ΤΜΣ της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Οι σεμιναριακοί κύκλοι απευθύνονται σε σπουδαστές μουσικής ή επαγγελματίες μουσικούς, φοιτητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, καθώς και σε γονείς που επιθυμούν να γνωρίσουν το αντικείμενο της μουσικοθεραπείας και τη φιλοσοφία της. Απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μουσική ως εργαλείο στη θεραπεία ή στην εκπαίδευση και σε όσους θέλουν να προετοιμαστούν για περαιτέρω σπουδές στη μουσικοθεραπεία. Τέλος, τους σεμιναριακούς κύκλους μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το πώς η μουσική μπορεί να διευκολύνει την έκφραση, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία (λεκτική ή μη) και το πώς η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να αναπτύξει τις συναισθηματικές, επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες καθώς και τη δημιουργική του ικανότητα και να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του.
Τα σεμινάρια είναι θεωρητικά και βιωματικά και περιλαμβάνουν τις εξής ενότητες:
• Ορισμός της Μουσικοθεραπείας
• Εκφραστικές Θεραπείες, Θεραπείες μέσω τέχνης
• Οι Ιδιότητες της Μουσικής και η Χρήση της Μουσικής στη Μουσικοθεραπεία
• Βασικές σχολές και είδη Μουσικοθεραπείας
• Εφαρμογές της Μουσικοθεραπείας σε κλινικά και εκπαιδευτικά πλαίσια
• Στόχοι και αποτελέσματα της Μουσικοθεραπείας
• Μουσικοθεραπεία και Μουσική Τεχνολογία
• Κλινικά παραδείγματα
• Η εκπαίδευση στη Μουσικοθεραπεία
• Έργα Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας
• Προσαρμοσμένες εφαρμογές των βασικών αρχών και παρεμβάσεων της μουσικοθεραπείας από μη μουσικοθεραπευτές
• Βιωματικά εργαστήρια
• Βιβλιογραφία
Υπεύθυνη του Τομέα Μουσικοθεραπείαςείναι Η Ποθεινή Βαϊούλη είναι Μουσικοθεραπεύτρια (ΜΑ, New York University ) και διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής (PhD, Indiana University). Η έρευνά της εστιάζεται στην ένταξη μαθητών με ειδικές ανάγκες στην εκπαίδευση και στην χρήση της μουσικοθεραπείας για την υποστήριξη παιδιών με αυτισμό και των οικογενειών τους. Έχει εργαστεί σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο τμήμα Ειδικής Αγωγής του πανεπιστημίου της Ιndiana. Το 2013 βραβεύτηκε από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Μουσικοθεραπευτών (AMTA) για την έρευνά της: “Μουσικοθεραπεία για νήπια με αυτισμό και τους γονείς τους” . Στο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνονται συμμέτοχες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, παρουσιάσεις μελετών για την Ειδική Αγωγή, δημοσίευση κειμένων σε επιστημονικά εγχειρίδια και αρθογραφία, με θέματα την ένταξη και στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες, σε επιστηαμονικά περιοδικά.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε να απευθύνεστε στη γραμματεία του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης στην διεύθυνση Κολοκοτρώνη 38 και Ύδρας, και στα τηλέφωνα 2441075440, 2441042896
e-mail: nke@otenet.gr.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 43χρονος στους Σοφάδες για απόπειρα βιασμού
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη για τον Αχελώο