Μαρία Θεοχάρη: Τροποποίηση προωθεί το ΥΠΑΝ για τη δράση ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Απάντηση από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνο Μωραΐτη έλαβε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Θεοχάρη με θέμα την τροποποίηση του Κριτηρίου 4 της Δράσης ΕΣΠΑ 2007-2013 για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Στην απάντησή του, ο κ. Μωραΐτης αναφέρει ότι στην παρούσα χρονική στιγμή, που η ελληνική οικονομία διέρχεται τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού τομέα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους του ΕΣΠΑ 2007-2013. Περισσότερο από την κρίση πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα εκείνες που δραστηριοποιούνται στις λιγότερο αναπτυγμένες και πλέον απομακρυσμένες Περιφέρειες. Κι αυτό γιατί οι επιχειρήσεις αυτές βιώνουν προβλήματα προσαρμοστικότητας και έχουν λιγότερες ευκαιρίες ανάπτυξης έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων ή αυτών που δραστηριοποιούνται σε κεντρικό επίπεδο.

Το φθινόπωρο του 2009, το ΥΠΑΝ εξέδωσε προκήρυξη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβάνοντας σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και δίνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης που ανέρχονταν στο 65%. Παράλληλα, για λόγους που σχετίζονται με την στόχευση του συγκεκριμένου μέτρου ενίσχυσης (μέτρα έντασης εργασίας), δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για τη συγκράτηση των θέσεων εργασίας από την πλευρά των εργοδοτών-επιχειρηματιών.

Ο Υφυπουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας την ραγδαία επιδείνωση που έχει επέλθει στο οικονομικό περιβάλλον, έχει προωθήσει ήδη τροποποίηση της σχετικής προκήρυξης με στόχο την ενσωμάτωση σε αυτή των διευκολύνσεων που άπτονται των σημερινών απαιτήσεων της πραγματικής οικονομίας.

Προηγούμενο άρθρο Σωκράτης Βασιλάκος: «Κατάλαβες τώρα...»
Επόμενο άρθρο Παύλος Σιούφας: «Ανάπτυξη, ο από μηχανής θεός»